Σελίδες

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Αυτοεκπληρούμενες Προφητείες: Πώς Επηρεάζουν τις Σχέσεις;

Απρ 23, 2016   

Oι συντροφικές σχέσεις είναι ένα πεδίο όπου οι αντιλήψεις μας καθρεφτίζονται μεγαλειωδώς, είτε το θέλουμε είτε όχι. Η σχέση γίνεται ένας μεγάλος καθρέφτης, που εν τέλει αντανακλά τις πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας και τον άλλο. Και συχνά, είναι αυτές οι ίδιες πεποιθήσεις που κάνουν τον καθρέφτη να ραγίσει… και τη σχέση να τελειώσει…
heart-broken
Η πρόκληση, δεν είναι τόσο στο να δημιουργήσει κανείς μια σχέση αλλά πολύ περισσότερο στο να καταφέρει να την εδραιώσει και να την διατηρήσει, και στις μέρες μας είναι  ίσως μεγαλύτερη  από ποτέ . Οι άνθρωποι διψασμένοι για αγάπη και οικειότητα αναζητάμε  με λαχτάρα τη σύνδεση ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τις βαθύτερες ανάγκες μας, μόνο και μόνο για να περάσουμε σε μια επόμενη σχέση με την καρδιά μας ακόμη πιο ‘κλειστή’, λιγότερο δοτικοί και περισσότερο καχύποπτοι.
Έχετε αναρωτηθεί με τι πεποιθήσεις ‘μπαίνετε’ σε μια καινούρια σχέση; Μήπως βαθιά μέσα σας διατηρείτε πεποιθήσεις του τύπου ‘δεν αξίζω αρκετά’, ‘ δεν πρόκειται να καταφέρω ποτέ να κάνω μια επιτυχημένη σχέση’ ‘ οι άνθρωποι θέλουν να σε εκμεταλλευτούν’ ‘όλες οι γυναίκες είναι…’ και ‘όλοι οι άνδρες είναι….’ Μήπως μπαίνετε σε μια νέα σχέση με το φόβο της εγκατάλειψης έτσι που μετά από λίγο να είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι σε ό,τι θα μπορούσε να υπονοεί ότι ο άλλος σας ‘απορρίπτει’ και μπορεί να σας εγκαταλείψει;
Η ‘επιτυχία’ των σχέσεων που δημιουργούμε  επηρεάζεται άμεσα από τις στάσεις μας για αυτές. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μέσα από τις πεποιθήσεις και τους βαθύτερους φόβους μας, δημιουργούμε  αυτό-εκπληρούμενες προφητείες, που καθορίζουν την εξέλιξη και την έκβασή τους.
self-fulfilling-prophecyΜια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία είναι μια πεποίθηση που γίνεται πραγματικότητα επειδή συμπεριφερόμαστε σα να είναι ήδη αλήθεια.
Δεν υπάρχει κάτι μεταφυσικό σε αυτό. Η προσδοκία μας για μια συγκεκριμένη εξέλιξη/αποτέλεσμα αλλάζει τη συμπεριφορά μας και αυτό διαμορφώνει τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Με τη σειρά τους, αυτοί μας ‘δίνουν’ την ανατροφοδότηση, το ‘feedback’ που έχουμε προετοιμάσει τον εαυτό μας να πάρουμε, και το οποίο ενισχύει την αρχική μας πεποίθηση.
Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αυτο-εκπληρούμενης προφητείας προκύπτει  ως αποτέλεσμα της ‘ευαισθησίας στην απόρριψη’ και του φόβου της εγκατάλειψης.
Τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στην απόρριψη είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν απόρριψη σε καταστάσεις τις οποίες άλλοι θα ερμήνευαν διαφορετικά. Εύκολα θα σκεφτούν: «Δεν απάντησε αμέσως στο μήνυμά μου, άρα δεν ενδιαφέρεται για μένα». Αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης που δημιουργεί στρες και αγωνία. Η ίδια κατάσταση μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά από κάποιον άλλο, ο οποίος μπορεί να μην περιμένει μια άμεση απάντηση ή να καταλαβαίνει ότι η αμεσότητα της απάντησης δε συνδέεται άμεσα με το πόσο σημαντικός/ή είναι για τον άλλο, αλλά επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.
Επιπλέον, κάποιος που είναι ευαίσθητος στην απόρριψη μπορεί να θεωρεί ότι η ‘απόρριψη’ είναι κάτι τρομερό, τη στιγμή που ένας άλλος μπορεί να θεωρεί ότι είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και κανείς δε μπορεί να αρέσει σε όλους. Γι αυτό το λόγο και ένα άτομο που βλέπει την απόρριψη ως κάτι τρομερό συχνά νιώθει την ανάγκη να αποφύγει καταστάσεις που εμπεριέχουν την πιθανότητα της απόρριψης.
Οι Downey and Feldman (1996) διερεύνησαν πώς ο βαθμός ευαισθησίας των ατόμων στην απόρριψη μπορεί να επηρεάζει τις συντροφικές τους σχέσεις. Διαπίστωσαν καταρχήν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η ευαισθησία του ατόμου στην απόρριψη, τόσο περισσότερο πίστευε ότι η συμπεριφορά του/της συντρόφου τους είχε την πρόθεση να τους πληγώσει. Εξέτασαν στη συνέχεια τον αντίκτυπο που αυτές οι πεποιθήσεις είχαν στη σχέση.
Τα άτομα με μεγαλύτερη ευαισθησία στην απόρριψη- ακόμα κι όταν ο/η σύντροφός τους ήταν απόλυτα δεσμευμένος/η στη σχέση ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν και να ανησυχούν ότι θα τους εγκαταλείψει. Αυτό τους έκανε να συμπεριφέρονται με τρόπους αυτο-ματαιωτικούς, διαφορετικούς ωστόσο για τα δύο φύλα. Οι άνδρες συμπεριφέρονταν περισσότερο δείχνοντας ζήλια και ελεγκτική διάθεση σε ό,τι είχε να κάνει με πιθανούς ανταγωνιστές/αντίζηλους. Ορισμένες φορές αντιδρούσαν βίαια.  Οι γυναικείες συμπεριφορές  από την άλλη πλευρά περιλάμβαναν εχθρικότητα και έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης. Έτειναν να αποεπενδύουν και να είναι λιγότερο θετικές προς το σύντροφό τους.
Πολλές φορές, οι άνθρωποι με μεγαλύτερη ευαισθησία στην απόρριψη νιώθουν ότι στο τέλος οι άλλοι θα τους απογοητεύσουν  και με αυτές τις σκέψεις δικαιολογούν στον εαυτό τους το γεγονός ότι συμπεορφέρονται αμυντικά, με αποτέλεσμα οι σχέσεις να τελειώνουν πρόωρα. Αυτό επίσης σημαίνει ότι υποσυνείδητα αναζητούν σημάδια και αποδείξεις ότι έχουν δίκιο, ακόμη κι όταν δεν είναι έτσι.
Κάπως έτσι, δημιουργούνται αυτό-εκπληρούμενες προφητείες ή προβολές. Προβάλλοντας τους φόβους μας επάνω στον άλλο, ‘φτιάχνουμε’ μια εικόνα για αυτό που πρόκειται να γίνει στο μέλλον, το οποίο μπορεί και να πραγματοποιηθεί αφού είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε να  συμβεί.
  • Έχεις αναρωτηθεί ποιές μπορεί να είναι οι δικές σου αυτο-εκπληρούμενες προφητείες;
  • Μπορείς να ανακαλέσεις εμπειρίες/καταστάσεις που οι πεποιθήσεις/φόβοι σου σε σχέση με την εξέλιξη μιας σχέσης εκπληρώθηκαν;
  • Μπορείς να δεις αναδρομικά τη δική σου συμμετοχή/συμβολή σε αυτή την εξέλιξη;
Προκειμένου να μπορούμε να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια σχέση είναι σημαντικό να εξετάσουμε ποιες είναι οι πεποιθήσεις που διατηρούμε για τον εαυτό μας, τον άλλο, τη σχέση.  Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να επιδιδόμαστε στις ίδιες αυτο-ματαιωτικές συμπεριφορές και να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Θα βρισκόμαστε να ζούμε παρόμοιες καταστάσεις και να συσσωρεύουμε συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης που θα το κάνουν όλο και πιο δύσκολο να βγούμε από το φαύλο κύκλο των αυτο-εκπληρούμενων προφητειών μας.
“Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο συνειδητό, θα κατευθύνει τη ζωή σου και θα το ονομάζεις μοίρα”
~ C.G. Jung
- See more at: http://anthologion.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου