Σελίδες

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τα κατοικίδια δεν είναι για όλους


Υπάρχουν άνθρωποι που για διάφορους λόγους έχουν επιλέξει να μην έχουν κατοικίδιο. Αυτό από μόνο του δεν τους κάνει κακούς ανθρώπους. Άλλωστε, είναι προσωπική επιλογή του καθενός από εμάς και ναι, υπάρχουν ορισμένοι που δεν έχουν την καλύτερη σχέση με τα ζώα.
Η φροντίδα ενός σκύλου, μιας γάτας, ακόμη και ενός χρυσόψαρου απαιτεί χρόνο, χώρο και την οικονομική δυνατότητα να το κάνεις και αυτά δεν τα διαθέτουν όλοι. Γιατί μιλάμε για πλάσματα του Θεού και όχι ψεύτικα κουκλάκια.
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να μην έχει κατοικίδιο είναι πάρα πολλοί. Αρκετοί υποφέρουν από χρόνιες αλλεργίες. Επομένως, οποιαδήποτε επαφή με κάποιο ζώο είναι μια επώδυνη διαδικασία, πόσο μάλλον η συγκατοίκηση.
Άλλοι φοβούνται τα ζώα. Είτε γιατί δέχτηκαν επίθεση σε κάποια φάση της ζωής τους, είτε γιατί απλά φοβούνται. Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανένας αυτούς τους ανθρώπους γιατί αποφεύγουν τα ζώα. Ο φόβος είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Δεν μπορεί να σου λέει ο άλλος πως φοβάται το σκύλο σου και εσύ να προσπαθείς να σπάσεις πλάκα μαζί του αφήνοντας το ζωντανό να τον πλησιάζει. Εσένα θα σου άρεσε να παίζει ο άλλος με τις φοβίες σου;
Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που θα ήθελαν να έχουν ένα κατοικίδιο, αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου ή χώρου δεν μπορούν. Άνθρωποι που ζουν σε διαμερίσματα ή εργάζονται κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Ένα διαμέρισμα δεν είναι και κατάλληλος χώρος για να μεγαλώσει ένα ζώο. Τα ζώα χρειάζονται χώρο και το να τα περιορίζεις σε ένα μικρό διαμέρισμα ή μια μικροσκοπική βεράντα δεν είναι και το ιδανικό.
Όσοι έχουν κατοικίδια διαλαλούν το απίστευτο δέσιμο που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς και τα ζώα τους. Είμαι σίγουρος πως πολλές φορές ένα σκυλάκι μπορεί να εκτιμήσει περισσότερο τη φροντίδα και την καλοσύνη από έναν άνθρωπο. Η επιλογή όμως κάποιου να μην έχει αυτή την εμπειρία κυρίως για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω, πρέπει να γίνεται σεβαστή. Όπως φυσικά και το αντίθετο.
Ειδικά όταν η επιλογή γίνεται συνειδητά γιατί ξέρεις πως δεν μπορείς να φροντίσεις ένα ζώο. Είναι πολύ πιο ώριμο να διαλέξεις να μην έχεις ένα ζώο παρά να αγοράσεις ένα σκυλάκι και μετά από λίγο καιρό, επειδή το έχεις βαρεθεί, να το πετάξεις στο δρόμο. Δεν έχουν γεμίσει οι δρόμοι αδέσποτα λόγω της μεγάλης σεξουαλικής δραστηριότητας των ζώων, αλλά γιατί ορισμένοι ασυνείδητοι για τους δικούς τους λόγους τα εγκαταλείπουν. Είναι κρίμα για τα ίδια τα ζώα να μην τυγχάνουν της φροντίδας που πρέπει.
Φυσικά, όσοι δεν έχουν κατοικίδιο οφείλουν να σέβονται με την σειρά τους το οποιοδήποτε ζώο. Δεν τους δίνει κανένας το δικαίωμα να χτυπήσουν κάποιο σκύλο ή γάτα που μπήκε στην αυλή τους.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παραπονεθείς αν σ’ ενοχλεί ο σκύλος του γείτονα και στις περισσότερες φορές είναι ο ιδιοκτήτης που φταίει. Αν αφήνει το σκύλο δεμένο για ώρες στον ήλιο, νηστικό και διψασμένο, είναι λογικό να γαβγίζει συνεχώς. Οπότε, να τα βάλεις με τον ιδιοκτήτη του και όχι με το κακόμοιρο το ζώο.

Όσοι δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τα ζώα για τους δικούς του λόγους, δε γίνονται και αυτόματα οι χειρότεροι άνθρωποι του κόσμου. Άλλωστε, πόσοι δήθεν φιλόζωοι κακομεταχειρίζονται τα ζώα τους είτε χρησιμοποιώντας τα σε κυνομαχίες ή τα εκπαιδεύοντάς τα με τέτοιο τρόπο που γίνονται φονικές μηχανές! Επομένως, αν δεν μπορείς να φερθείς και να φροντίσεις σωστά ένα κατοικίδιο καλύτερα να μείνεις μακριά. Όσο πιο μακριά γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου