Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Κάθε πρωί που ξυπνάς…

ουδέτερο

Της Έλενας Δημογκότση
Στην ζωή μας όλοι έχουμε περάσει περιόδους που όλα φαίνονται να μην οδηγούν πουθενά… Που νιώθουμε ότι όλα γίνονται χωρίς ουσία… Που ο πόνος είναι η μόνη συντροφιά… Για άλλους είναι απλά κάποιες μέρες, για κάποιους άλλους κάποιοι μήνες, για κάποιους άλλους ίσως και περισσότερο.
Κάποιοι μπορεί να το βιώνουν σε πιο ελαφριά μορφή, κάποιοι άλλοι να νιώθουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το θετικό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Εστίασες ποτέ την παρατήρησή σου σε ανθρώπους που η ζωή τους επιφύλαξε το χειρότερο σενάριο, αλλά αυτοί κατάφεραν και σηκώθηκαν με ευκολία από αυτό το άσχημο χτύπημα; Αναρωτήθηκες ποτέ σου πως τα κατάφεραν;
Η αφθονία υπάρχει όταν εστιάσεις σε αυτά που ήδη έχεις!
Σαν άνθρωποι όταν βιώνουμε άσχημες καταστάσεις στην δική μας ζωή, νιώθουμε πολύ μεγάλο πόνο… Νιώθουμε ότι κανένας δεν μπορεί να μας καταλάβει… Και όντως αν δεις τι νιώθεις όταν κάποιος φίλος σου έχει κάποιο πρόβλημα, δεν είναι τόσο βαρύς ο πόνος μέσα σου… Αυτό βέβαια διαφέρει για τον κάθε άνθρωπο ανάλογα με το πόσο αυξημένη ή μειωμένη είναι η ενσυναίσθηση του… Άλλοι πονάνε ακόμη και από μια είδηση που θα ακούσουν στην τηλεόραση… Μπορεί να τους επηρεάσει τόσο πολύ που να μην έχουν όρεξη για τίποτα… Άλλοι πάλι είναι εντελώς ανεπηρέαστοι.
Το πώς όμως εμείς βλέπουμε τους ανθρώπους γύρω μας, εξαρτάται και από την δική μας ενσυναίσθηση. Εάν εμείς είμαστε πολύ ευαίσθητοι θα νιώθουμε την πρώτη ομάδα ανθρώπων πολύ κοντά μας, θα είναι οι άνθρωποι που θα συμπαθούμε ή θα θαυμάζουμε. Για την άλλη ομάδα θα μιλάμε ίσως και άσχημα… Μέσα μας μπορεί και να διερωτόμαστε πως μπορούν και είναι τόσο αδιάφοροι.. Ίσως και να νιώθουμε και κάποιο είδος απέχθειας. Εάν είμαστε στην δεύτερη ομάδα των ανθρώπων, μπορεί να μας κουράζουν αυτοί οι τόσο ευαίσθητοι άνθρωποι. Να νιώθουμε ότι η ζωή τους είναι μέσα στον πόνο και στην μιζέρια. Πόλλές φορές δεν θέλουμε ούτε την παρέα τους.
Ας εξετάσουμε όμως και την συμπεριφορά του δικού μας πόνου. Όταν βρισκόμαστε μέσα σε μια δυσκολία, αισθανόμαστε ότι είναι ότι χειρότερο μας έχει συμβεί. Νιώθουμε ότι όλα τα προηγούμενα που έχουμε περάσει, δεν έχουν καμία σχέση με όλο αυτό που περνάμε τώρα. Μας φαίνονται τόσο λίγα όλα προηγούμενα. Αναρωτηθήκατε ποτέ το γιατί; Μήπως ο νους μας παίζει ένα σημαντικό παράγοντα σε αυτό; Που εστιάζεις άραγε και πονάς; Μήπως εστιάζεις στην έλλειψη; Μήπως σκέφτεσαι συνέχεια αυτά που δεν έχεις; Και πως νιώθεις άραγε γι αυτό; Άλλες φορές πονάς… Άλλες θυμώνεις με την ζωή… Τα αναπάντητα ερωτηματικά σου πολλά… – Γιατί η ζωή να είναι τόσο άδικη μαζί μου…; – Γιατί οι άλλοι έχουν αυτό που θέλουν και είναι ευτυχισμένοι και εγώ όχι…; Γιατί, γιατί, γιατί… Τόσα πολλά ερωτηματικά… Ήρθε η ώρα να εστιάσεις αλλού!
Κάθε πρωί που ξυπνάς, μάθε να εστιάζεις σε αυτά που ήδη έχεις! Να νιώθεις μέσα σου την ευγνωμοσύνη! Να νιώθεις μέσα σου όλη αυτή την χαρά, που έχεις κάθε μέρα καθαρό νερό να πίνεις! Που έχεις ένα σπίτι που σε προστατεύει! Που έχεις γύρω σου την φύση που σε αναζωογονεί και σε θρέφει! Που έχεις τα δέντρα γύρω σου, παράγουν καθαρό οξυγόνο για να ζήσεις! Που μπορείς κάθε στιγμή να αναπνέεις! Πόσο σημαντική είναι η αναπνοή μας! Κάθε μια αναπνοή μας, μας δίνει και άλλη μια στιγμή σε αυτή την ζωή!
Κάθε πρωί που ξυπνάς, εστίασε στην υγεία που έχεις! Που έχεις το ανθρώπινο σώμα σου και μπορείς μέσα από αυτό να βιώνεις την ζωή! Που έχεις τις αισθήσεις σου. Αυτές σε βοηθούν να νιώθεις την πλήρη ύπαρξή σου! Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι πέντε αισθήσεις μας! Μας κάνουν να αισθανόμαστε! Να αγγίζουμε, να μυρίζουμε, να βλέπουμε, να ακούμε, να γευόμαστε… Μέσα από αυτές αισθανόμαστε! Μέσα από αυτές νιώθουμε! Νιώθουμε την αγάπη, νιώθουμε την χαρά, νιώθουμε τον έρωτα, νιώθουμε… Νιώθουμε όλη μας την ύπαρξή!
Κάθε πρωί που ξυπνάς, εστίασε στον “Μορφέα” που σε είχε όλη νύχτα στην αγκαλιά του! Που σε ταξίδεψε μέσα στα όνειρά σου για να ξεκουραστείς και να αναζωογονηθείς, για να ξυπνήσεις και να ζήσεις άλλη μια μέρα πάνω σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο! Γνωρίζεις ότι έχουν γίνει πειράματα και έχουν αποδείξει οτι εάν κρατήσεις έναν άνθρωπο χωρίς ύπνο για μια βδομάδα θα πεθάνει; Γιόρτασε τον ύπνο σου λοιπόν!
Κάθε πρωί που ξυπνάς, εστίασε στους ανθρώπους που έχεις στην ζωή σου! Στην οικογένειά σου και στους φίλους σου! Σε όλα αυτά τα όμορφα που σου προσφέρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω σου! Είναι όμορφα όταν μοιράζεσαι! Όταν νιώθεις! Όταν προσφέρεις ή όταν δέχεσαι την υποστήριξη και την αποδοχή! Γιόρτασε την κοινωνική σου ζωή! Η ζωή μας έφερε εδώ για να ζήσουμε την αλληλεπίδραση με τους συνανθρώπους μας!
Κάθε πρωί που ξυπνάς, εστίασε σε αυτήν την χώρα που ζεις! Μια μικρή χώρα με τόσο μεγάλη ιστορία! Με τόσους πολλούς ανθρώπους που μας άφησαν τόσα φιλοσοφικά αριστουργήματα! Μια χώρα γεμάτη από ανθρώπους που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους! Μια χώρα που παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, κρατάει την αξιοπρέπειά της. Που είναι φιλόξενη και στοργική. Που δείχνει στους ξένους ότι η ανθρωπιστική βοήθειά της, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματά της! Μια χώρα που έχει ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου! Πόσες χώρες δίνουν τόσο απλόχερα αυτό το θαυμάσιο φαινόμενο, που κάνει τους ανθρώπους να είναι πιο χαρούμενοι;
Κάθε πρωί που ξυπνάς… Εστίασε…
Εστίασε σε αυτά που ήδη έχεις. Η αφθονία υπάρχει όταν εστιάσεις σε αυτά που ήδη έχεις! Η ροή ανοίγει όταν κάθε μέρα είσαι ευγνώμων για όλα αυτά που ήδη έχεις! Όταν αρχίσεις να γεμίζεις με αγάπη και με χαρά για όλα αυτά που μέχρι χτες τα θεωρούσες δεδομένα! Όταν αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο! Όταν βήμα, βήμα καταφέρεις κάθε σου μέρα να την κάνεις μια γιορτή! Η υπαρξή μας γιορτάζει με την κάθε μας αναπνοή! ΕΣΥ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου