Σελίδες

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Tα βιβλία μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους

Tα βιβλία μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους
«Όποιος λέει πως έχουμε μόνο μια ζωή, μάλλον δεν έχει διαβάσει βιβλία», λέει μια γνωστή παροιμία, και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τους δέκα τρόπους που τα βιβλία μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.
Αυξάνουν την συναισθηματική μας νοημοσύνη
Η ανάγνωση μας βάζει στον ψυχικό κόσμο δεκάδων χαρακτήρων, φανταστικών και μη, και σε ακόμη περισσότερους κόσμους, που μας προκαλούν όλων των ειδών τα συναισθήματα και βοηθούν στην ωρίμανση του ψυχικού μας κόσμου.
Μειώνουν το άγχος
Δεν το λέμε εμείς, το λέει η επιστήμη, η οποία μαρτυρά πως η συχνή ανάγνωση μας επιτρέπει να ξεχάσουμε τα άγχη μας και, «τηλεμεταφερόμενοι» στον κόσμο των ιστοριών τους, να ξεφύγουμε από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Μας κάνουν να αμφισβητούμε την πραγματικότητα
Μας μαθαίνουν με άλλα λόγια να σκεφτόμαστε διαλεκτικά, να δομούμε συλλογισμούς, να βλέπουμε τις διάφορες πτυχές της ζωής και της ύπαρξής μας με άλλο μάτι, να αποκτούμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης την καθημερινότητα.
Μας γεμίζουν γνώσεις
Είτε πρόκειται για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, είτε για πληροφορίες για ξένους τόπους, είτε για βιογραφίες προσωπικοτήτων, είτε για… μικρά και «άχρηστα» πράγματα, καμία γνώση δεν πάει χαμένη. Ίσα-ίσα, αυξάνουν την αναλυτική μας σκέψη και ανοίγουν «πόρτες» για να αναζητάμε και να συγκεντρώνουμε ακόμη περισσότερες γνώσεις.
Επιτρέπουν στην ψυχή μας να ταξιδεύει
Ακόμη κι αν το σώμα δεν μπορεί να ταξιδέψει, μπορούμε να ικανοποιήσουμε την έμφυτη ανάγκη μας για ταξίδι μέσω της ανάγνωσης. Με ένα βιβλίο, μπορούμε να γνωρίσουμε έναν τόπο μέσα από ταξιδιωτικές αφηγήσεις, αλλά και να κάνουμε υπαρξιακά ταξίδια μέσα από τα ψυχογραφήματα των ηρώων, με εισιτήριο τις λέξεις.
Μας μαθαίνουν να γράφουμε καλύτερα
Θέλετε να γράφετε καλύτερα κείμενα, καλύτερα βιβλία, καλύτερα blog posts… ως και καλύτερα SMS; Ο υπ’ αριθμόν ένα τρόπος, μαζί με το να εξασκείστε στο γράψιμο, είναι να διαβάζετε. Όσο περισσότερο γίνεται. Από λογοτεχνία μέχρι άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Μας μαθαίνουν να εκφραζόμαστε καλύτερα
Όσο περισσότερα βιβλία διαβάζουμε, τόσο πλουσιότερο γίνεται το λεξιλόγιό μας και οι επιλογές στην «φαρέτρα» της γλωσσικής μας έκφρασης.
Μας κάνουν πιο ενδιαφέροντες
Παραδεχθείτε το, ένας άνθρωπος που διαβάζει στον δρόμο, στο μετρό, στο αεροπλάνο, στο café, γίνεται αυτόματα και πιο σέξι. Αλλά το διάβασμα δεν μας κάνει μόνο να φαινόμσατε ενδιαφέροντες: Μας κάνει να είμαστε κιόλας, αφού έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να αναλύσουμε με τους γύρω μας.
Μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα
Λίγο διάβασμα πριν τον ύπνο, μας βοηθά να «ξεθολώσουμε» από τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών, να «αποφορτιστούμε» από την ένταση της ημέρας και να κοιμόμαστε καλύτερα και πιο βαθιά.
Μας εμπνέουν
Τα βιβλία, οι γνώσεις, οι απόψεις, τα ιστορικά παραδείγματα, τα πρότυπα μέσα από το συλλογικό ασυνείδητο που μας μεταφέρουν, μας βοηθούν να διαμορφώσουμε και να στηρίξουμε τις δικές μας απόψεις, να χτίσουμε την ιδεολογία μας και να κατανοήσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.
 vivlia-0021.png
Πηγή: perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου