Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

Η ΖΩΗ είναι στα χέρια σας!

Είστε ένας από τους πολλούς που σκέφτεται: «Δεν είναι δίκαιο όλα μου πάνε στραβά» ή από αυτούς που λένε συχνά, «είμαι θύμα της ζωής» και βιώνετε πικρία, σύγχυση και αβεβαιότητα;

Κατ' αρχήν πρέπει να έχετε το θάρρος να καταλάβετε την αποτυχία αλλά και το κουράγιο να προσπαθήσετε πάλι. Η αλλαγή είναι μια διαδικασία που έχει κι αυτή τη δική της σειρά. Είτε θέλω να αλλάξω τη δουλειά μου, τον σύντροφό μου, τη μορφή της σχέσης που έχω μαζί του ή τον ίδιο μου τον εαυτό η διαδικασία είναι η ίδια.

Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σας, ότι…κάτι φταίει αλλά δεν ξέρετε τι, τότε πιθανά να έχετε χάσει τον έλεγχο και, ίσως , είναι ο κατάλληλος χρόνος για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας, δηλαδή να κάνετε αλλαγές. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι τολμούν και αλλάζουν τη ζωή τους, ενώ οι αποτυχημένοι παραιτούνται από κάθε προσπάθεια.
Η Αλλαγή είναι η καλύτερη απάντηση στον κίνδυνο και στις λανθασμένες επιλογές! Αλλαγή σημαίνει: 
Τον επαναπροσδιορισμό της πορείας στη ζωή.

Τη μετακίνηση από τη θέση του χαμένου, σ΄αυτήν του νικητή.

Ενας άνθρωπος που αλλάζει μπορεί να ξεπερνά τις αναστολές του, να νικά τις δυσκολίες του να ελέγχει ή να προσαρμόζεται με επιτυχία στις συνθήκες, να ικανοποιεί τις επιθυμίες του και ζει τη ζωή του με πληρότητα.
Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας. Ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουμε αξεπέραστα εμπόδια , πάντα υπάρχει τρόπος να πάρουμε τη ζωή στα δικά μας χέρια.
Εμπόδια για την αλλαγή
Τα εμπόδια στην αλλαγή είναι πεποιθήσεις που έχουμε καταγράψει συνήθως σε πολύ πρώιμα στάδια. Οι εγγραφές αυτές είναι ιδιαίτερα ισχυρές και τις περισσότερες φορές εντοπίζονται ή μέσα από θεραπευτική διαδικασία ή απλούστερα με την παρατήρηση.

Παρατήρηση σημαίνει πως καθώς ενεργώ αποστασιοποιούμαι από τη δράση και παρατηρώ τον εαυτό μου. Πολύ συχνά η παρατήρηση με οδηγεί στο να εντοπίσω αυτά που επιθυμώ να αλλάξω για να κάνω τη ζωή μου καλύτερη. Συχνά στη διαδικασία αυτή εμφανίζονται εμπόδια. Μερικά από αυτά είναι:
1. Αν νομίζεις πως το πρόβλημα το έχει ο άλλος. (Θέλω τόσο πολύ μια ισότιμη σχέση με τον άνδρα μου όμως εκείνος δεν μου δίνει αυτό που ζητώ!) Ο άλλος μπορεί όντως να έχει πρόβλημα αλλά εσύ τι κάνεις γι? αυτό; Αν περιμένεις να αλλάξει ο άλλος ίσως να κουραστείς να περιμένεις… Δεν είναι καλύτερα να αλλάξεις εσύ την αντιμετώπισή σου και να μη νιώθεις το θύμα του άλλου;

2. Αν νομίζεις πως σου λείπει η δυνατότητα. (Θέλω τόσο πολύ να μάθω να τολμώ αλλά φαίνεται πως εγώ γεννήθηκα άτολμος!) Τη δυνατότητα της αλλαγής την έχει ο καθένας. Άλλωστε τίποτα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ήταν λίγο πριν. Αν βρίσκεσαι σ? αυτή τη θέση καλύτερα να ξανασκεφτείς πόσα πράγματα έχεις ήδη καταφέρει ως τώρα.
3. Αν νομίζεις πως δεν θα είσαι «εντάξει» εκτός αν αλλάξεις. (Αν κατάφερνα να χάσω 10 κιλά θα ήμουν η πιο ευτυχισμένη γυναίκα του κόσμου!) Είναι μια συχνή παγίδα για την αλλαγή. Αν δεν πίσεις τον εαυτό σου πως είσαι ένας αξιόλογος άνθρωπος παρά τα λάθη σου, η αλλαγή είναι αδύνατη.
4. Αν σταματάς τις καινούριες συμπεριφορές με την πρώτη δυσκολία. (Δοκίμασα αυτό που μου προτείνεις αλλά στην περίπτωση μου δεν έπιασε!) Αυτό μπορεί πολύ απλά να σημαίνει πως παραιτείσαι μόνο λίγο πριν από το αποτέλεσμα που πραγματικά επιθυμείς. Από εδώ έχει βγει το «Ο Επιμένων νικά»!
5. Αν μένεις σταθερός στις ίδιες συμπεριφορές. (Δεν μπορεί αυτή τη φορά θα τα καταφέρω!) Πολύ συχνά οι άνθρωποι επιμένουν στις ίδιες συμπεριφορές ελπίζοντας πως κάθε φορά θα είναι εκείνη που θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, μόνο που αυτό δεν έρχεται ποτέ. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και αποκαρδιωτικό και δεν σου δίνει κίνητρο για να συνεχίσεις.
6. Αν έχεις μια «ταμπέλα» που δεν θες να την αποχωριστείς. (Εγώ από μικρό παιδί ήμουν επιλεκτική στο φαγητό, όλοι με φωνάζανε «πριγκίπισσα»!) Από πολύ νωρίς στη ζωή μας οι άλλοι μας «κολλάνε ταμπέλες» και συχνά μεγαλώνουμε μ? αυτές σαν βεβαιότητα. Όταν έρθει η ώρα να τις αποχωριστούμε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.
7. Αν έχεις εμπλακεί σε μια μάχη υπεροχής. (Για να δούμε ποιανού θα του περάσει εσένα ή εμένα!) Πώς να αφήσεις τότε τη μάχη; Αν αλλάξεις θα νιώθεις πως νικήθηκες από τον αντίπαλο ή πως υποχώρησες και παραδόθηκες. Πρώτα χρειάζεται να βγεις από το πεδίο της μάχης και μετά θα έρθει η αλλαγή
8. Αν θέλεις γρήγορες λύσεις: (Τι να παιδεύομαι τώρα με ψυχοθεραπείες και συμβουλευτικές παίρνω ένα χαπάκι, πίνω καναποτηράκι και ξεχνάω όλα μου τα προβλήματα!) Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θέλουν εύκολες λύσεις και στρέφονται στα φάρμακα και σε άλλα είδη εξαρτήσεων όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.
9. Αν σε φοβίζει η αυτονόμιση: (Θέλω τόσο πολύ να πάω ένα σινεμά με τις φίλες μου αλλά δεν το τολμώ γιατί φοβάμαι πως και ο άνδρας μου θα θελήσει να κάνει το ίδιο. Άστο καλύτερα!) Αν φοβάσαι να αυτονομηθείς εσύ ή να επιτρέψεις την αυτονόμηση του άλλου είναι βέβαιο πως η αλλαγή θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη
10. Αν οι στόχοι σου είναι πολύ άπιαστοι. (Ή όλα ή τίποτα δεν υπάρχουν ενδιάμεσα λύσεις για μένα) Συχνά βάζουμε τόσο ψηλούς στόχους που η αλλαγή για να τους φτάσουμε φαντάζει αδύνατη. Το κατέβασμα του πήχη σ? αυτή την περίπτωση είναι λύση.
Συνήθως, οι λόγοι που εμποδίζουν την αλλαγή είναι :
Η έλλειψη αυτογνωσίας
Η έλλειψη νοήματος ζωής
Η έλλειψη ή η ασάφεια στους στόχους.
Οι φανταστικοί φόβοι και οι ανύπαρκτες εμπλοκές.
Η ενοχή για τις συνέπειες της αλλαγής μας στους δικούς μας ανθρώπους .
Οι άνθρωποι φοβούνται να δοκιμάσουν αλλαγές. Αν και «πάσχουν» από στενοχώρια και πλήξη, αρνούνται να δοκιμάσουν την εμπειρία μιας πιθανής και ευχάριστης έκπληξης .
Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε κάτι, δοκιμάστε την στρατηγική των εννέα βημάτων που, ίσως, σας βοηθήσει.
Απόφαση
Το πιο δύσκολο βήμα μιας αλλαγής είναι η σταθερή απόφαση και η ανάληψη της ευθύνης για την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειας. Μικρό ή μεγάλο, το ρίσκο βρίσκεται στον πυρήνα κάθε αλλαγής κι αν δεν είσθε διατεθειμένοι να το αναλάβετε εξολοκλήρου καλύτερα μην το τολμήσετε.
Εμπειρία Γνώση
Η εφαρμογή της απόφασης για αλλαγή, χρειάζεται την γνώση και τον καλύτερο δυνατό νοητικό προγραμματισμό. Ολες οι γνώσεις μας επιστρατεύονται και άλλες, αν χρειάζονται, αναζητούνται. Όμως, γνώσεις, προτάσεις και προγραμματισμοί δεν έχουν καμιά αξία αν δεν γίνουν προσωπική εμπειρία, αν δε μπουν σε εφαρμογή.
Ρεαλιστικοί στόχοι, προτεραιότητες Αφού καταγράψετε τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε δείτε ποιές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ποιές όχι. Οι εξωπραγματικές επιθυμίες δείχνουν αδυναμία προσαρμογής. Π.χ ζητήματα γύρω από την ηλικία, την υγεία και τα χαρίσματα.
Αυτογνωσία
Ένα επίσης σημαντικό βήμα μιας επιτυχημένης αλλαγής είναι η αυτογνωσία, ποιος είμαι, τι θέλω και ποια είναι τα σχέδιά μου στη ζωή . Η αυτογνωσία κατακτάται με συνεχή και προσεκτική αυτοπαρατήρηση, χωρίς λογοκρισία και ντροπή, υπεκφυγές και δικαιολογίες. Κατανόησε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που είσαι και αυτό που κάνεις

Ανακαλύψτε λοιπόν και καταγράψτε τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά σας. Θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό σας, απαραίτητες για τις διορθωτικές αλλαγές. Η καλύτερη ενημερότητα για τις συνθήκες και τον θυμό, τη στενοχώρια, τη χαρά και την λύπη σας, θα οδηγήσει σε πιο επιτυχημένη και σταθερή αλλαγή. Δείτε π.χ πώς συμπεριφέρεσθε όταν απειλείσθε και αν αυτή η απειλή είναι πραγματική. Η αυτογνωσία βοηθά την διάκριση μεταξύ του είμαι- τα χαρακτηριστικά μας- και του κάνω- τις συμπεριφορές μας , ανάλογα με τις συνθήκες.
Προσδιορισμός του προβλήματος Αν δείτε ότι κάποια συναισθήματα ή συμπεριφορές σας σας δυσαρεστούν και θέλετε να τα βγάλετε από τη ζωή σας, ελέγξτε τις αντιλήψεις σας και τον τρόπο που σκέφτεσθε για τη ζωή, τις σχέσεις, τη δουλειά και τους άλλους γύρω σας. Τα λάθη της σκέψης οδηγούν σε δυσαρέσκειες και αποτυχίες.
Προσδιορισμός των εμπλοκών Οι πιο συνηθισμένες εμπλοκές και τα εμπόδια για να αλλάξουμε την ζωή μας βρίσκονται στο χώρο της φαντασίας και των φανταστικών φόβων. Μεμψιμοιρίες ή παράπονα, η συνήθεια, ο φόβος της εγκατάλειψης, της μοναξιάς, της απώλειας, της κριτικής των άλλων, της αποτυχίας κλπ, δημιουργούν τάσεις παραίτησης και αποθαρρύνουν τα βήματα της αλλαγής και δείχνουν ελλείμματα ανεξαρτησίας και αυτονομίας.
Μια άλλη, σοβαρή εμπλοκή είναι και η αδυναμία να ζούμε στο παρόν, να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Κάθε σκέψη σε σχέση με το παρελθόν ή κάθε φόβος για το μέλλον εμποδίζει την απόλαυση της αλλαγής στο « εδώ και τώρα». Πολλές φορές, η σκέψη επινοεί με σατανικό τρόπο ένα σωρό αφορμές για να ξεφύγουμε από τη χαρά της στιγμής και να περιπλανηθούμε στις εμπειρίες του παρελθόντος και στους πιθανούς ή ανυπόστατους μελλοντικούς φόβους.
Οι σχέσεις με τους άλλους
Αλλαγή χωρίς τους άλλους γύρω μας δεν υπάρχει. Κάθε αλλαγή σημαίνει μοίρασμα της σκέψης και των συναισθημάτων. Μιλήστε στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας , εξηγήστε τον θυμό σας, ακούστε με προσοχή τι σας λένε και συγχωρήστε τα λάθη τους. Ισως να ξεκινήσετε ένα βαθύτερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους. Δύσκολα συναισθήματα, π.χ τα γνωστά μας επτά θανάσιμα αμαρτήματα-η ματαιοδοξία, η οκνηρία, ο φθόνος, η λαγνεία, η οργή, η απληστία και η φιλαργυρία- εμποδίζουν τις σχέσεις μας με τους άλλους και δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης και δυσάρεστης ζωής.
Τα πρέπει και τα θέλω. Προσπαθήστε να διακρίνετε ποιες από τις πράξεις σας μέχρι τώρα αντιπροσωπεύουν τα «πρέπει» και δείτε αν μπορούν να αλλάξουν. Τις πιο πολλές φορές τα «πρέπει «αντιπροσωπεύουν στερεότυπα και προκαταλήψεις π.χ η κοινή γνώμη και κριτική, και αντιστρατεύονται τις επιθυμίες μας τα πραγματικά μας «θέλω» και το βασικότερο αγαθό της ζωής: Την ελευθερία. Και, τέλος,
Αυτοπεποίθηση
Ξεκινήστε την αλλαγή της ζωής σας με την βεβαιότητα της επιτυχίας, Η ροή, η πίστη στο σκοπό και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας υπόσχονται τα καλύτερα αποτελέσματα.

Και μην ξεχνάτε, η ελευθερία θέλει τόλμη και πράξη. Χωρίς την δοκιμή και πλάνη, οι στόχοι δεν έχουν καμιά αξία. Η εμπειρία της δίψας, π.χ, κάνει το νερό πολύτιμο.

Τελειώνοντας θα ήταν σημαντικό να τονιστεί πως μόνο ΕΣΥ μπορείς να κάνεις τις αλλαγές που σε αφορούν, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να γνωρίζεις πως είσαι μέρος ενός συνόλου και ποτέ δεν είσαι μόνος σ? αυτή τη διαδικασία.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Αναστασία Βαρσαμοπούλου-Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου