Είναι τόσο συνηθισμένο να βλέπουμε παιδιά βυθισμένα στις οθόνες των smartphones αδιαφορώντας για τον πραγματικό κόσμο γύρω τους, ώστε μερικές φορές γίνεται τρομαχτικό.

Πολλοί γονείς -αν όχι όλοι- γνωρίζοντας τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο και την εικονική πραγματικότητα (από εξάρτηση μέχρι bullying και σεξουαλική παρενόχληση) προσπαθούν να βρουν τρόπους για να πείσουν τα παιδιά ν’ αφήσουν κάτω το smartphone και να ανοίξουν ένα βιβλίο. Κάτι που ομολογουμένως δεν είναι εύκολο. Ιδού λοιπόν μερικές ιδέες οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν το έργο μας.
Κρύψτε τον φορτιστή
Όταν τελειώσει η μπαταρία του τηλεφώνου, μια πρώτη λύση είναι να μην μπορεί το παιδί να βρει τον φορτιστή ώστε να το επαναφορτίσει. Ακούγεται λίγο απλοϊκό αλλά είναι αποτελεσματικό.
Αφήστε τα να επιλέξουν
Επειδή δεν είναι ωραίο να επιβάλετε στα παιδιά τι να διαβάσουν, ένας καλύτερος τρόπος να τα δελεάσετε είναι να τα αφήσετε να επιλέξουν εκείνα τι θα ήθελαν να διαβάσουν. Ακόμη και κάτι που εσάς δεν θα σας γεμίζει απόλυτα το μάτι, είναι καλύτερο απ’ ό,τι έκαναν πριν.
Δώστε το παράδειγμα
Τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τους μεγάλους και ειδικά εκείνους που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον τους, όπως οι γονείς τους. Αφήστε λοιπόν κάτω το δικό σας smartphone, δίνοντας το καλό παράδειγμα ώστε να δουν τα παιδιά ότι υπάρχει ζωή και εκτός οθόνης.
Πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο
Στην επόμενη οικογενειακή έξοδο ή εκδρομή πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο, επιλέγοντας μάλιστα κάποιο που θα φαινόταν ενδιαφέρον και στα παιδιά. Εκείνα θα σας δουν να το διαβάζετε στέλνοντάς τους, πλαγίως μεν, αλλά σαφώς, ένα θετικό μήνυμα.
Προσφέρετε ανταλλάγματα
Χωρίς να φτάνετε στα άκρα με υπερβολές, μπορείτε να τους πείτε ότι για κάθε μια ώρα διαβάσματος θα μπορούν να ασχοληθούν για λίγο με το smartphone.
Αφήστε βιβλία εκεί που κάθονται
Διαλέξτε μερικά σημεία του σπιτιού που ξέρετε πως τα παιδιά συνηθίζουν να κάθονται και αφήστε τριγύρω βιβλία ώστε να είναι εύκολο να τα δουν. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και ούτε τα παιδιά θα αντιδράσουν όπως επιθυμείτε αμέσως αλλά η παρουσία των βιβλίων γύρω τους βοηθάει.
Καλή επιτυχία!