Σελίδες

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Το καλοκαίρι...(μας) χωρίζει!

Αλεξάνδρα Καππάτου στο «Κ»: 

     
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

«Έχουν διαψευστεί με τον χειρότερο τρόπο οι προσδοκίες που για καιρό είχαν καλλιεργηθεί για ένα καλύτερο αύριο και οι περισσότεροι αισθάνονται ότι γυρίσαμε πίσω, στην αρχή…» λέει στο «Καρφί» η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου, τονίζοντας ότι ίσως είναι πραγματικά το πρώτο καλοκαίρι που ο Έλληνας αισθάνεται δέσμιος και χωρίς διάθεση για διακοπές… Παρ’ όλα αυτά, η ίδια μάς στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας ότι, αν σκεφτούμε ρεαλιστικά ότι αυτή πλέον είναι η πραγματικότητα, ίσως μας βοηθήσει να οργανωθούμε καλύτερα και να δημιουργήσουμε τις δικές μας σταθερές.

Tι σημαίνει το καλοκαίρι για τα ζευγάρια, τα παιδιά, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους;

Το καλοκαίρι είναι η πολυαναμενόμενη εποχή του χρόνου, που είναι συνυφασμένη με τις διακοπές, την ηρεμία, τη χαλάρωση και τις προσδοκίες για αλλαγές.

Για τα ζευγάρια το καλοκαίρι είναι η περίοδος που επιδιώκουν να έρθουν πιο κοντά, να καλύψουν τα κενά του χειμώνα, αλλά και να διασκεδάσουν… Είναι σημαντικό ,πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας, να αναλογιστείτε πώς θα θέλατε να περάσετε και αν είστε διατεθειμένοι να αποτινάξετε τον ζυγό των «πρέπει», να ανακαλύψετε τον αυθορμητισμό σας και να εκφράσετε τα «θέλω» σας. Οι διακοπές αποτελούν ευκαιρία να δείτε με άλλο πρίσμα τη σχέση σας… ή μπορεί να είναι και περίοδος «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Μελέτες δείχνουν ότι μετά τις διακοπές ένα ποσοστό ζευγαριών όχι μόνο δεν έρχεται κοντά, αλλά χωρίζει. Αυτό αποδίδεται σε συσσωρευμένα προβλήματα, που αναδύονται κατά τις διακοπές, όπου κάποια ζευγάρια διαπιστώνουν ότι έχουν απομακρυνθεί πολύ, έχει μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ τους και δεν υπάρχει διάλογος και επικοινωνία.

Τα παιδιά ανυπομονούν για τις διακοπές, θέλουν τους γονείς τους διαθέσιμους να τους αφιερώσουν χρόνο, να γελάσουν και να παίξουν μαζί τους. Να είναι ξεκούραστοι και πρόθυμοι να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Τα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν νέους φίλους, να δοκιμάσουν νέες δεξιότητες και να αποκτήσουν εμπειρίες.

Για τους εφήβους είναι η περίοδος της ελευθερίας από τις υποχρεώσεις των μαθημάτων, της χαλαρότητας από την επίβλεψη των γονιών, αλλά και των δοκιμών… Επιζητούν να συναντούν τους φίλους τους, να γυρίζουν πιο αργά στο σπίτι, να δοκιμάσουν τη σχέση με το άλλο φύλο, σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν τα όρια που τους βάζουν οι γονείς τους κ.λπ. Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να δείξουν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και να ενισχύσουν τη σχέση και την ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους.

Για τους ηλικιωμένους το καλοκαίρι είναι η εποχή που συναντούν πιο εύκολα φίλους τους. Η γιαγιά και ο παππούς είναι πρόθυμοι να φροντίσουν τα εγγόνια τους και να περάσουν χρόνο μαζί τους, καταβάλλοντας πολλές φορές υπερπροσπάθεια και έχοντας οδηγό την απέραντη αγάπη και την προθυμία να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Η κρίση πώς επιδρά πολλαπλασιαστικά;

Η οικονομική κρίση διανύει τον έκτο χρόνο και αναμφίβολα προκάλεσε πολλές ανατροπές στη ζωή όλων μας. Δυστυχώς όμως τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες σωρείας γεγονότων της πολιτικής σκηνής με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά μας και νέα μέτρα λιτότητας που βρίσκονται προ των πυλών. Αυτό το νέο τσουνάμι φαίνεται απρόβλεπτο, άγνωστο, οι ειδικοί περί των οικονομικών το χαρακτηρίζουν χειρότερο από τις άλλες φορές, νέοι φόροι, νέο μνημόνιο, τρόικα, capital controls κ.λπ. Αυτή η κατάσταση πράγματι έχει λειτουργήσει αθροιστικά, ανακαλώντας τις θυσίες που έχουν γίνει με τις απανωτές μειώσεις και εκπτώσεις που καθένας έχει υποστεί στην ποιότητα της ζωής του. Μαζί με αυτά υπάρχει και ένα τεράστιο «γιατί πάλι»… Έχουν διαψευστεί με τον χειρότερο τρόπο οι προσδοκίες που για καιρό είχαν καλλιεργηθεί για ένα καλύτερο αύριο και οι περισσότεροι αισθάνονται ότι γυρίσαμε πίσω, στην αρχή… Αυτή η κατάσταση αναζωπυρώνει την αγωνία, την ανησυχία, τον θυμό, την ανασφάλεια, που ροκανίζουν την ψυχική μας αντοχή. Έτσι ίσως είναι πραγματικά το πρώτο καλοκαίρι που ο Έλληνας αισθάνεται δέσμιος και χωρίς διάθεση για διακοπές…

Ποια βιβλία σας θα μας προτείνατε και γιατί;

Κάθε βιβλίο αποτελεί πνευματικό μου παιδί και έχει γραφτεί με την προσοχή μου στραμμένη στους γονείς. Τα βιβλία μου είναι προσιτά, περιέχουν έγκυρη πληροφόρηση, η οποία βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση. Τα πιο πρόσφατα βιβλία μου, που κυκλοφορούν αποκλειστικά από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι: α) «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά!», β) «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», τα οποία αφορούν τις ηλικίες από τη γέννηση μέχρι και τα 12 χρόνια καλύπτοντας τα ερωτήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γονιός (προβλήματα στον ύπνο, στη διατροφή, μαθησιακές δυσκολίες, bullying, κακοποίηση, άγχος, προβλήματα συμπεριφοράς κ.λπ.), γ) «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση», ένα βιβλίο που ασχολείται με το παιδί από τα 12 χρόνια μέχρι και τα 21-22 (φάσεις εφηβείας, σχέσεις γονιών-εφήβων, τρόποι διαχείρισης, σεξουαλικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, τρόποι συγκέντρωσης, bullying, άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, ναρκωτικά κ.λπ.) και δ) «Οι γονείς χωρίζουν – Πώς να μην πάρετε διαζύγιο και από τα παιδιά σας» (φάσεις του διαζυγίου, τρόποι διαχείρισης, αντιδράσεις παιδιών, προτάσεις για επικοινωνία, προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονογονεϊκή οικογένεια).

Πώς μπορεί κάποιος να αντέξει στις πιέσεις του σήμερα με τις λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Καθένας καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα και να τα ενσωματώσει στη ζωή του με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Αν σκεφτούμε ρεαλιστικά ότι αυτή πλέον είναι η πραγματικότητα, ίσως μας βοηθήσει να οργανωθούμε καλύτερα και να δημιουργήσουμε τις δικές μας σταθερές. Εξάλλου, η εμπειρία των προηγούμενων πέντε χρόνων μάς έχει δώσει ένα ηχηρό μήνυμα. Η σταθερότητα στις συνήθειές μας και οι στενές, ειλικρινείς και ζεστές σχέσεις με τους οικείους μας, οικογένεια-φίλους, αποτελούν πηγή δύναμης. Επίσης, η ελπίδα ότι αυτή η κατάσταση ίσως αποτελέσει ξεκαθάρισμα σε χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα μας, ίσως είναι αφορμή να σκεφτούμε βαθιά και να επανεξετάσουμε τις ανάγκες μας. Η ψυχική μας υγεία χρήζει προστασίας, γιατί μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, αλλά και να φανούμε επαρκείς στα μάτια των παιδιών μας, που από μας εισπράττουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια που έχουν απόλυτη ανάγκη για να προχωρήσουν. Να σταθούμε και στους νέους που βιώνουν νέα ματαίωση στα όνειρα και τις ελπίδες τους και να γίνουμε εμείς, οι γονείς τους, οι φάροι για να προχωρήσουν.

Το Καρφί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου