Σελίδες

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

«Απιστία, αναζητώντας το κάτι παραπάνω..»

Ειρήνη Παναγοπούλου, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας 

«Απιστία, αναζητώντας το κάτι παραπάνω..»
Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα, όσο πιο οικονομικά εξαρτημένος είναι ο ένας σύντροφος από τον άλλον, τόσο πιθανότερο είναι να απιστήσει. Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, στο Connecticut, Christin Munsch, δηλώνει πως οι άνδρες εξακολουθούν να αυτοχαρακτηρίζονται ως το στήριγμα της οικογένειας και πως αισθάνονται αποδυναμωμένοι όταν οι γυναίκες σύντροφοί τους βγάζουν περισσότερα χρήματα.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, τα μωρά και τα μικρά παιδιά, όπως ήδη γνωρίζετε, εκφράζουν τα συναισθήματά τους εξωλεκτικά: δαγκώνουν, ουρλιάζουν, κυλιούνται στα πατώματα. Εμείς οι ενήλικες κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να περιγράψουμε με λόγια το πώς αισθανόμαστε, έτσι ώστε τελικά να μάθουμε να μιλάμε για τα συναισθήματά μας, το οποίο στη θεραπεία θα ονομάζαμε "επεξεργασία συναισθημάτων". Αν δεν μάθουμε πως να τα επεξεργαζόμαστε, τα μεταφέρουμε προς τα έξω με τις πράξεις μας. Αδιαμφισβήτητα όταν ένα μωρό πετάει το παιχνίδι του από το καρότσι, εκφράζεται συναισθηματικά.. κάτι θέλει να μας πει.

Ένας άνδρας ή μια γυναίκα που εμπλέκεται σε μια εξωσυζυγική περιπέτεια, είναι πιθανό να αναζητά τρόπο να διαχειριστεί τη συναισθηματική του κατάσταση, οδηγούμενος τελικά στην εύκολη λύση της απιστίας… Φαντάζει άθλος, να ξεκινήσει μια συζήτηση με τη σύντροφο του, η οποία στα μάτια του, δίνει όλο της το είναι στην οικογένεια, εκφράζοντας το πόσο δυσαρεστημένος είναι με τη ζωή του, το θυμό ή την πλήξη του. Δεν θέλει να φανεί αχάριστος, να ταράξει τα νερά!

Συχνά στη διάρκεια της συνεδρίας, το «ευάλωτο» άτομο λέει: «απλά συνέβη, δεν σήμαινε τίποτα, δεν έχει να κάνει με σένα, ή το κλασσικό ήμουν μεθυσμένος». Η οικονομικά εξαρτώμενη σύζυγος, προσπαθεί να αποβάλλει τα συναισθήματα αχαριστίας που την κατακλύζουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτό λοιπόν που οφείλεται να κατανοήσετε είναι πως, τα συναισθήματα δεν εξαφανίζονται μαγικά, απλά επειδή το θέλουμε. Φτάνοντας στο ένοχο κομμάτι του «δεν σήμαινε τίποτα», ο στόχος είναι να κατανοήσει το ζευγάρι τι πραγματικά σήμαινε. Σαφώς και το άπιστο άτομο επιλέγει την σιγουριά και την ασφάλεια της μακρόχρονης σχέσης του, από τη περιστασιακή καλοπέραση, ωστόσο είναι φανερό πως άλυτα θέματα, δεν έχουν ακουστεί και αντιμετωπιστεί. Πολλές φορές αποφεύγουμε να ακούσουμε τις βαθιές επιθυμίες του συντρόφου μας και αυτό είτε για να μην αισθανθούμε ενοχικά, είτε γιατί θα πρέπει να διορθώσουμε την κατάσταση που ίσως τελικά και να μας βολεύει. Μας διαφεύγει όμως πως μια επικοινωνία που χαρακτηρίζεται από θετικό κλίμα και κατανόηση, είναι ικανή να αποκαταστήσει την ισορροπία. Ουσιαστικά η εξωσυζυγική περιπέτεια ισοδυναμεί με μια βαθιά απωθημένη, ανέκφραστη δυσαρέσκεια.

Η περιπέτεια φαίνεται να μπορεί να θεραπεύσει προσωρινά τα συναισθήματα της ανισορροπίας ή την έλλειψη νοήματος. Αυτή είναι όμως μία επιφανειακή εξήγηση για κάτι περίπλοκο με πολλούς καθοριστικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ότι πρέπει πάντα να έχουν έναν εραστή, καθώς και σύντροφο και αυτό επειδή δεν μπορούν να βασίζονται μόνο σε ένα πρόσωπο, φοβούμενοι την πιθανή εγκατάλειψη. Το συγκεκριμένο σκεπτικό «οργιάζει», ειδικά όταν η σύντροφος είναι οικονομικά εξαρτημένη από το αρσενικό της σχέσης. Η αναφερόμενη κατάσταση, τις περισσότερες φορές σχετίζεται με θέματα πρώιμης προσκόλλησης από το βασικό φροντιστή. Ομοίως, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι χρειάζονται τα μυστικά στη ζωή τους, ως κάτι δικό τους προκειμένου να προχωρήσουν σε σοβαρό δεσμό, αισθανόμενοι ότι χάνεται ο δικός τους προσωπικός χώρος και εαυτός.

Πιθανότατα λοιπόν, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να συνάψουν έναν παράνομο δεσμό. Ωστόσο μην ξεχνάτε πως η ασυμβατότητα μεταξύ δυο συντρόφων αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται να λάβετε σοβαρά υπόψη σας..!

Βιβλιογραφία:
Promiscuous girls, good wives, and cheating husbands: Gender inequality, transitions tomarriage, and infidelity in Southeastern Nigeria, DJ Smith - Anthropological quarterly, 2010 - ncbi.nlm.nih.gov
• Gale-Shapley stable marriage problem revisited: strategic issues and applications, CP Teo, J Sethuraman, WP Tan - International Conference on Integer …, 1999 – Springer
• An orchid–fungus marriage–physical promiscuity, conflict and cheating, M Gardes - New Phytologist, 2002 - Wiley Online Library


http://simplylife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου