Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΌ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΩ ΣΤΑ ΚΙΛΆ ΜΟΥ;

30/03/2016
Από την Γεωργία Βαβουρανάκη – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Οι περισσότεροι από σας που έρχεστε στο γραφείο μου με ρωτάτε ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας για να παραμείνει κανείς στα κιλά του χωρίς να έχεις αυξομειώσεις στο βάρος του. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Θα πρέπει η διατροφή σου να έχει μέτρο, ισορροπία και ποικιλία. Αν ακολουθείς αυτά τα τρία βήματα, τότε θα καταφέρεις να διατηρήσεις το σωματικό σου βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν υπάρχουν ‘’καλά’’ και ‘’κακά’’ τρόφιμα. Υπάρχουν τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνεις σε μικρότερη ποσότητα και συχνότητα. Είναι λογικό, πως αν καταναλώνεις καθημερινά μεγάλες ποσότητες γλυκών ή και αλμυρών τροφών, θα αυξήσεις το σωματικό σου βάρος.


Το να ξεκινήσεις μια δίαιτα, η οποία στερείτε, για ένα χρονικό διάστημα, μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, μπορεί στην αρχή να έχει αποτέλεσμα, αλλά μετά συνήθως αποτυγχάνει. Μια ζωή θα ακολουθείς μια στερητική δίαιτα και θα απομονώνεσαι από τις παρέες σου; Ποιός ο λόγος να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία όταν η Ελληνική κουζίνα, ακολουθώντας τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, παρουσιάζει τεράστια ποικιλία! Είναι διαπιστωμένο ότι τα άτομα που αποφασίζουνε να ξεκινήσουν μια στερητική δίαιτα, στην πορεία εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ξαναπάρουνε τα κιλά που είχανε χάσει, αλλά και ακόμη περισσότερα, φτάνοντας σε μεγαλύτερο σωματικό βάρος από αυτό που είχαν ξεκινήσει.

Ο οργανισμός χρειάζεται όλες τις τροφές. Με αυτό το τρόπο θα αισθάνεστε και ψυχολογικά ισορροπημένοι, αφού η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο και στη ψυχολογία σας. Κάνε μια αλλαγή στη διατροφή σου και σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι περιμένεις θα δεις τις διαφορές στο σώμα σου αλλά και στη ψυχολογία σου.

Μια ισορροπημένη διατροφή, με μικρά και συχνά γέυματα και σωστή ενυδάτωση θα σε βοηθήσει να αισθανθείς μεγαλύτερη ευεξία και να έχεις καλύτερη απόδοση ακόμη και στη δουλειά σου. Θα υπάρξουν μέρες που θα αναζητήσεις ένα γλυκό. Δεν είναι απαγορευτικό, ούτε κακό αυτό. Απλά την επόμενη φορά που θα καταναλώσεις κάτι το οποίο ξέρεις οτι δεν είναι και τόσο σωστό για τη διατροφή σου, παρατήρησε τις διαφορές που θα αισθανθείς στις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Η διατροφή όμως από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Απαιτείται μια συνεργασία με την άσκηση. Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος, κάνε μικρές τροποποιήσεις, οι οποίες θα αυξήσουν την καθημερινή σου άσκηση. Όπως για παράδειγμα, αν η δουλειά σου είναι κοντά στο σπίτι σου, πήγαινε με τα πόδια ή το ποδήλατο. Δουλεύεις στον 4 όροφο; Μην πάρεις τον ανελκυστήρα, ανέβα από τις σκάλες.

Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία και ο ύπνος. Όσο πιο ξεκούραστοι ξυπνήσετε το πρωί τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να τηρήσετε το πρόγραμμα σας με συνέπεια. Ο ξενυχτισμένος ή κουρασμένος άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί ή να λειτουργήσει σωστά. Όσον αναφορά τη ψυχολογία, η καλή ψυχολογία βοηθάει στην επίτευξη του στόχου σου. Συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών, την αδρεναλίνη και τη Νορ-αδρεναλίνη, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους, στη διάσπαση του λίπους και στο περιορισμό της όρεξης.


Επομένως καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: Θετική ψυχολογία, να περιτριγυρίζεσαι απο άτομα που νοιάζονται για εσένα, σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και να βάζεις πάντα στόχο το φεγγάρι. Με όλα αυτά να είσαι σίγουρος οτι θα πετύχεις τον στόχο σου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου