Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών σε εποχή κρίσης

BY  · 

Image
Η παγκόσμια ημέρα γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως φόρος τιμής σε μια μεγάλη διαδήλωση που έγινε στην Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας την ίδια ημερομηνία. Πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1909 στις Η.Π.Α. Η άνοδος του Φεμινιστικού κινήματος το 1960 έδωσε νέα δυναμική στην ημέρα και ανέδειξε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα και τα δικαιώματα της γυναίκας.
Δυστυχώς σε αρκετές φόρες στον κόσμο υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις. Βιασμοί, καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση, κατάφωρες διακρίσεις, κακοποίηση, καθόλου πολίτικα δικαιώματα, κλειτοριδεκτομή, trafficking και άλλα πολλά που κάνουν να μοιάζει αυτή η λίστα ατελείωτη.
Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα και μάλιστα σήμερα που είναι περίοδος κρίσης. Μια κρίση ποικιλόμορφη και πολυεπίπεδη που φανερώνει τις στρεβλώσεις της Ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης για την ανεργία στην Ελλάδα, για κάθε άντρα που χάνει την δουλεία του αντιστοιχούν 3,8 γυναίκες. Φανερώνεται έτσι πως οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα αλλά προσλαμβάνονται και πιο δύσκολα, αφού η αντίστοιχη έρευνα μας δείχνει πως στις νέες προσλήψεις 3 στους 10 νέους εργαζόμενους είναι γυναίκες.
Μια γυναίκα στην Ελλάδα του 2013 αμείβεται 26% λιγότερο από τον άντρα, έτσι ένας άντρας με υποχρεωτική εκπαίδευση παίρνει τον ίδιο μισθό σε αρκετές περιπτώσεις με μια γυναίκα με πτυχίο πανεπιστημίου. Άρα η γυναικά πρέπει να εργάζεται 90 σχεδόν μέρες παραπάνω, για να πάρει αμοιβή ίση με του άντρα, για εργασία ίσης αξίας. Η μισθολογική αυτή ανισότητα εμφανίζεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Στην πλευρά της Παιδείας τα πράγματα δε διαφέρουν πολύ. Παρά το γεγονός ότι 6 στους 10 αποφοίτους είναι γυναίκες, μόλις το 19% των διδασκόντων στα πανεπιστήμια είναι γυναίκες και μόλις 9% είναι πρόεδροι σχολών ή πανεπιστημίων.
Αν και συνταγματικά κατοχυρωμένο το εκλεγείν και εκλέγεσθε και για τις γυναίκες, χρειάστηκε ένας νόμος για μπαίνουν (υποχρεωτικά σε ένα ποσοστό) γυναίκες στα ψηφοδέλτια του κάθε κόμματος και να έχουν ίσες ευκαιρίες να υπάρχουν στην βουλή.
Ιστορικά, η πρώτη Ελληνίδα που φοίτησε σε πανεπιστήμιο ήταν η Σεβαστή Καλλισπέρη το 1884, αλλά αν και πέτυχε στις εξετάσεις το υπουργείο παιδείας αρνήθηκε να της σφραγίζει το πτυχίο επειδή ήταν γυναίκα. Εκείνη κατέφυγε στην Σορβόνη για σπουδές και το 1895 διορίστηκε επιθεωρήτρια σχολείων θηλέων. Το 1890 το Ελληνικό έθνος έχει και επίσημα την πρώτη του φοιτήτρια στην ιατρική σχολή αν και ο πρύτανης διαμαρτύρεται στο υπουργείο »δια την ανάμειξη των φύλων». Το 1905 η Αγγελική Παναγιωτάτου αφού έχει τελειώσει την Ιατρική Αθηνών (δεν έλαχε και της καλύτερης υποδοχής από τους συμφοιτητές της) και έχει ήδη μετεκπαιδευτεί στην Γερμανία οι καθηγητές της ,της εμπιστεύονται την θέση της υφηγήτριας στην ιατρική σχολή Αθηνών. Οι άρρενες φοιτητές την υποδέχονται φωνάζοντάς της »στην κουζίνα, στην κουζίνα!» και καταφέρνουν να απολυθεί. Στην συνέχεια γίνεται καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Καΐρου όπου όπως φαίνεται υπήρχαν πιο ανοιχτά μυαλά…
Στην πολίτικη πάλι, οι γυναίκες ψηφίζουν πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές το 1934 αλλά όχι όλες. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσες έχουν τελειώσει το δημοτικό και είναι πάνω από 30 χρονών. Αν και με νόμο του 1952 οι γυναίκες μπορούν να εκλέγουν και να εκλεγούν, αποκλείονται από τις εκλογές του 1952 γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Το 1952 όμως εκλέγεται η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα, που μαζί με την Βιργινία Ζάννα είναι οι δύο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το αξίωμα. Σε βουλευτικές εκλογές οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά το 1956 αυτήν την φορά καθολικά. Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα είναι η Μαρίκα Μπότση – Τσαπαλίρα που εκλέγεται δια βοής το 1945 στην Αμαλιάδα.
Αν και μόλις το 1975 καθιερώθηκε η αρχή της ισότητας των δύο φύλων, τα πράγματα σήμερα είναι σαφώς καλύτερα από ότι πριν χρόνια. Η ισότητα δεν έχει επιτευχθεί πλήρως και η κρίση έχει σταθεί εμπόδιο για να γίνουν βήματα προόδου αφού ήδη είναι εμφανή από τα στοιχεία πως ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία παραγκωνίζεται.
Οι γυναίκες εκτός από αγάπη έχουν ανάγκη και από σεβασμό.
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
Οι γυναίκες δεν πρόκειται να γίνουν ίσες έξω από το σπίτι,
όσο οι άντρες δεν είναι ίσοι μέσα στο σπίτι.
Gloria Steinem, Αμερικανίδα συγγραφέας & φεμινίστρια
Πηγές: InternationalWomensDay.com
Εuropa.eu
Corfuhistory.eu
24grammata.com
Sansimera.gr
Γυναίκες στην Ελληνική Βουλή; Τιμητική Έκδοση Γενικής Γραμματείας Ισότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου