Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Παιδί & Γονείς: Οι βασικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 20, 2016 Συγγραφέας: KidsGo 

to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon6
«Τα παιδιά πρέπει στο σπίτι να σέβονται τους γονείς τους, στον δρόμο εκείνους που συναντούν και στη μοναξιά τον εαυτό τους», είχε πει ο Δημήτριος ο Φαληρεύς και έτσι ξεκινά το κεφάλαιο που αφορά στα παιδιά του βιβλίου του για το Savoir Vivre, ο Χρήστος Ζαμπούνης. Επισημαίνει επίσης, ότι οι πρώτοι οδηγοί savoir-vivre και καλών τρόπων, έως τα τέλη του 18ου αιώνα απευθύνονταν αποκλειστικά στα παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι οι κανόνες συμπεριφοράς ενός ανθρώπου ξεκινούν από την γέννησή του. Δείτε μερικούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς όσον αφορά στα παιδιά και στους γονείς.
Το καλό παιδί:
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon3
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Το παιδί πρέπει να μάθει να πλένει τα χέρια του πριν από κάθε γεύμα, να κάνει μπάνιο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, να βουρτσίζει τα δόντια του πρωί και βράδυ, να έχει περιποιημένα νύχια και μαλλιά και να φορά καθαρά ρούχα. Αν ένα παιδί μάθει να είναι καθαρό από μικρό, θα είναι καθαρό για όλη του τη ζωή.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Ένα παιδί πρέπει να μάθει από νωρίς να είναι τακτικό. Οφείλει να τακτοποιεί όσο μπορεί μόνο του το δωμάτιό του, βάζοντας τα παιχνίδια στη θέση του και φτιάχνοντας μόνο του το κρεβάτι του.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Πρέπει να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του. Είναι υποθήκη για την μελλοντική γενναιοδωρία του.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Παρ’ ότι φωνακλάδες οι Έλληνες, ένα παιδί δεν πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του με φωνές και κλάματα.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Η στάση του σώματός του πρέπει να είναι ορθή. Τα παιδιά σήμερα περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα βιβλία του. Πρέπει όμως να μάθει να στέκεται σωστά και για αυτό προτείνεται και η άσκηση.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Όταν ένα παιδί συναντά για πρώτη φορά έναν ενήλικα, πρέπει να σηκώνεται, να δίνει το χέρι του για χειραψία, να κοιτά τον συνομιλητή του στα μάτια.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Στο τραπέζι, το παιδί δεν επιτρέπεται να αρχίσει να τρώει πριν ξεκινήσει η οικοδέσποινα, να τρώει λαίμαργα, να μιλά με γεμάτο στόμα, να διακόπτει τη συζήτηση των ενηλίκων, να τοποθετεί τους αγκώνες στο τραπέζι, να βάζει το χέρι στη μύτη, να ακουμπά τα μαχαιροπίρουνα στο πιάτο και να διαμαρτύρεται για το φαγητό.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Όταν ένα παιδί λαμβάνει κάποιο δώρο, οφείλει να ευχαριστεί ακόμα κι αν δεν του αρέσει.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Πρέπει να χτυπά την πόρτα πριν εισέλθει σε κάποιο χώρο.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon1 Καλημέρα, αντίο, παρακαλώ, ευχαριστώ, συγγνώμη. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού ξεκινά με την επανάληψη αυτών των πέντε λέξεων.
Ο καλός γονιός:
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon4
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Προσέχει πάντα το παιδί να έχει καθαρή εμφάνιση είτε βρίσκεται μέσα στο σπίτι είτε έξω.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Φροντίζει να γνωρίζει τους φίλους και συμμαθητές του παιδιού. Όταν τους προσκαλεί στο σπίτι, απευθύνεται πάντα στους γονείς τους και όχι απευθείας σε αυτούς.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Δεν προδίδει την εμπιστοσύνη των παιδιών του. Δεν ψάχνει τις τσέπες τους, δεν κρυφακούει τα τηλεφωνήματά τους, δεν διαβάζει την αλληλογραφία τους.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Αποφεύγει να αφήνει ένα παιδί μόνο στο σπίτι.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Του αφήνει ζωτικό χώρο και προσπαθεί να γίνει το παιδί όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Αποφεύγει να επιβάλλει το δικό του γούστο στα ρούχα και σέβεται τις αντιρρήσεις του.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Δεν παριστάνει ότι τα ξέρει όλα.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Η τιμωρία του παιδιού δεν πρέπει να γίνεται δημόσια, ιδιαίτερα μπροστά στα άλλα παιδιά. Επίσης δεν προσβάλλει ή τιμωρεί παιδιά άλλων, όταν είναι μαζί οι γονείς τους.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Πρέπει να μαντεύει τις επιθυμίες ή ανάγκες των παιδιών και να τους δίνει τρυφερότητα, ακόμη και αν δείχνει πως δεν τη θέλει.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon5 Να μην συζητεί συνέχεια για το πόσο αξιολάτρευτο είναι το παιδί του.
Γενικές συμβουλές:
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μάθουν καλούς τρόπους τα παιδιά είναι να τούς επαναλαμβάνουν οι γονείς. «Πες ευχαριστώ, παρακαλώ κ.α.»
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Εάν οι γονείς έχουν διαφωνία με τα παιδιά δεν πρέπει να αντιδρούν σπασμωδικά.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Η υπακοή δεν διδάσκεται με το μαστίγιο.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Θεωρούμε ότι όταν τα παιδιά μιλούν άσχημα στους μεγάλους πρόκειται για αυθάδεια ενώ όταν συμβαίνει το αντίστροφο πρόκειται για πειθαρχία. Λάθος.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Η άλογη χρήση της τηλεόρασης μπορεί να είναι καταστροφική για τη φυσιολογική εξέλιξη των παιδιών.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Το παιδί δεν πρέπει να τρώει, βλέποντας τηλεόραση.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Πρέπει να μάθει το παιδί να μην φέρεται εχθρικά στα άλλα παιδιά, να μην βρίζει, να μην χειροδικεί αλλά και να μην δέχεται παρόμοια συμπεριφορά ή άσχημα αστεία και πειράγματα εις βάρος του.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2«Άραγε η πατρίδα σου καυχιέται για σένα;» είχε πει ο Αριστοτέλης. Ένα παιδί πρέπει να μάθει να μην κομπάζει για την καταγωγή, τη γειτονιά ή το σχολείο του.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Το παιδί πρέπει να μάθει ότι εάν δεν του αρέσει το ελληνικό συνήθειο του να του τσιμπούν τα μάγουλα συγγενείς και άλλοι, τότε θα πρέπει να σηκώνει το χέρι του για να το αποφύγει.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Εάν γονείς είναι καλεσμένοι σε ένα σπίτι, δεν πρέπει να θεωρήσουν αυτονόητο ότι θα φέρουν και τα παιδιά τους.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Οι γονείς και ο περίγυρος του παιδιού πρέπει να του μιλούν σωστά ελληνικά, σαν να μιλούν σε ενήλικες και χωρίς μωρουδίστικα.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Τα παιδιά που μαθαίνουν ξένες γλώσσες θα πρέπει να μάθουν να μην τις ανακατεύουν με τα ελληνικά. Παράδειγμα προς αποφυγή: «Ένα νερό πλιζ».
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Η ερώτηση «ποιόν αγαπάς περισσότερο, τον μπαμπά ή τη μαμά;» είναι επιεικώς απαράδεκτη.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Αν οι γονείς έχουν βγάλει στο παιδί ένα υποκοριστικό δεν πρέπει να το φωνάζει έτσι δημόσια.
to-savoir-vivre-toy-paidioy-icon2Ο πατέρας και η μητέρα δεν είναι καλό να διαφωνούν ως προς την ανατροφή του παιδιού μπροστά του.
Πηγή: Χρήστος Κ. Ζαμπούνης, Savoir Vivre, Εκδόσεις Φερενίκη
Εμείς το διαβάσαμε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου