Σελίδες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Όσα κρύβουν τα παιδιά από τους γονείς τους

από Μαρία Κωνσταντοπούλου | 22 Μαρ 2016


Τα παιδιά είναι αυθόρμητα και συνήθως λένε το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό χωρίς να το «φιλτράρουν». Όμως, κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που τους είναι δύσκολο να καταλάβουν και να διαχειριστούν, πολλές φορές διστάζουν και φοβούνται να τα παραδεχτούν στους γονείς τους.

Φοβάμαι όταν μου φωνάζεις

Ποια μητέρα δεν έχει φωνάξει έστω και μια φορά άδικα και άθελά της στα παιδιά της; Οι περισσότερες έχουμε κάνει αυτό το λάθος. Όμως, εκείνη τη στιγμή τα «τρομάζουμε» και σταματάμε να είμαστε η μαμά τους, ο πιο κοντινός τους άνθρωπος στον κόσμο και γινόμαστε απλώς ένας ξένος, ένας «κακός» ξένος.

Μου λείπεις

Όταν είστε όλη μέρα στη δουλειά, δεν είστε η μόνη που αισθάνεστε ότι κάτι σας λείπει και που σκέφτεστε συνεχώς το παιδί- τι κάνει, αν γελάει, αν κλαίει, αν σας ζητάει... Το τελευταίο είναι δεδομένο. Να είστε σίγουρη ότι του λείπετε πολύ περισσότερο απ' ότι πιστεύετε. Αν, με το που μπαίνετε σπίτι, τρέχει στην αγκαλιά σας, δεν χρειάζεστε άλλη απόδειξη.

Ζηλεύω το μικρό μου αδελφάκι

Με τον ερχομό του δεύτερου μωρού στο σπίτι, που τραβάει την προσοχή των γονιών, το μεγάλο παιδί αισθάνεται μπερδεμένο. Από τη μια μεριά αγαπάει το μικρό του αδελφάκι και από την άλλη το ζηλεύει γιατί αισθάνεται ότι «κλέβει» τους γονείς του. Δείξτε του ότι αγαπάτε εξίσου και τα δύο παιδιά και αφιερώστε του λίγο παραπάνω χρόνο!

Δεν μ' αρέσει να σε κάνω να κλαις

Όλες οι μανούλες έχουμε τις κακές στιγμές μας, ειδικά όταν η καθημερινότητα ή τα παιδιά μας οδηγούν στην τρέλα. Αν ξεσπάτε σε κλάματα μπροστά του από την κούραση ή τα νεύρα σας, το παιδί αυτόματα αισθάνεται υπεύθυνο για την στενοχώρια σας. Δεν μπορεί να το εκφράσει με λόγια, αλλά μπορεί να σας δείξει με μια αγκαλιά, μ' ένα χάδι, ένα «σ' αγαπώ» ή -ίσως και το πιο συνηθισμένο- με το να βάλει κι εκείνο τα κλάματα!

Θέλω να μου δείχνεις ότι μ' αγαπάς

Θέλουν να ξέρουν και να νιώθουν κάθε στιγμή ότι τ' αγαπάμε με όλη μας την καρδιά. Αγκαλιάστε τα σφιχτά, φιλήστε τα, γαργαλίστε τα: αυτές οι απλές κινήσεις φτάνουν για να αισθανθεί το παιδί την αγάπη σας.

Δεν θέλω να σε χάσω

Ένα από τα πράγματα που το παιδί δεν θα σας πει είναι ότι για εκείνο θα είστε πάντα ο «βράχος» του, το στήριγμά του και ο άνθρωπος που, αν χάσουν, δεν θα ξέρουν τι να κάνουν. Στο μυαλό τους είμαστε άφθαρτοι, δυνατοί και αήττητοι, γι' αυτό δίπλα μας τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και αντλούν δύναμη από εμάς. Αν νιώσουν ότι μας χάνουν, χάνουν και τη δύναμή τους.

Συγγνώμη αν σε απογοητεύω

Οι χαμηλοί βαθμοί στο σχολείο, η αίσθηση της αποτυχίας και οι υψηλές απαιτήσεις πολλές φορές κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ότι μας απογοητεύουν. Θα πρέπει να χαμηλώσουμε τον πήχη και να τους δέιξουμε ότι αναγνωρίζουμε και επιβραβεύουμε την προσπάθειά τους!

Σου έχω πει ψέματα

Είτε για το αγαπημένο σας βάζο που βρέθηκε ξαφνικά σπασμένο, είτε γιατί σας έκρυψε τους χαμηλούς βαθμούς του στο σχολείο, είτε γιατί παρέβη κάποιο κανόνα σας... Φυσικά, εσείς καταλαβαίνετε από την πρώτη στιγμή πότε σας λέει ψέματα και πότε όχι, αλλά εκείνο δεν το ξέρει!

Δεν θέλω να μεγαλώσω

Πόσες φορές δεν έχετε πει στον γιο ή την κόρη σας ότι σύντομα θα γίνει ένας «σωστός» άντρας ή μια πανέμορφη γυναίκα; Πόσες φορές το έχουμε ρωτήσει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει; Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι έτσι το αγχώνουμε, μιλώντας του για μια ζωή χωρίς εμάς, που το παιδί θα πρέπει να στηριχθεί στον εαυτό του. Αφήστε το να ζήσει και να ευχαριστηθεί τα παιδικά του χρόνια. Εξάλλου, ας το παραδεχτούμε... Κι εμείς φοβόμαστε για τη στιγμή που θα μεγαλώσει και θα φύγει μακριά μας!
- See more at: http://www.mama365.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου