Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

10 πράξεις καλοσύνης για να διδάξουμε στα παιδιά να νοιάζονται και να προσφέρουν


By  


«Όλοι μπορούν να γίνουν σπουδαίοι, επειδή όλοι μπορούν να προσφέρουν.
Δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να προσφέρεις.
Δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις να συνδέεις σωστά το υποκείμενο με το ρήμα για να προσφέρεις.
Το μόνο που σου χρειάζεται είναι μια καρδιά γεμάτη καλοσύνη.
Μια ψυχή που την κινεί η αγάπη.»
~ Martin Luther King, Jr.
Αν κάποιος με ρωτούσε αν έχω στο κοντινό μου περιβάλλον ανθρώπους που να έχουν«καρδιά γεμάτη καλοσύνη», θα έλεγα ναι. Και θα αναφερόμουν κατ’ αρχήν στα παιδιά μου, στους φίλους τους και στους συμμαθητές τους. Πιστεύω ότι τα παιδιά έχουν έμφυτη μέσα τους την καλοσύνη. Το βλέπω όχι μόνο στα δικά μου παιδιά αλλά και σε όλα τα παιδιά! Την είχαμε κι εμείς όταν ήμασταν στην ηλικία τους. Καθώς μεγαλώσαμε όμως, λες και σκληρύναμε. Λες και ξεχάσαμε. Λες και βάλαμε άλλες προτεραιότητες.
O Pablo Picasso είχε πει «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνουμε καλλιτέχνες όταν μεγαλώνουμε.» Το ίδιο ισχύει και για την καλοσύνη. Το πρόβλημα είναι πώς να διατηρηθεί αλλά και πώς να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ως γονείς για να ενδυναμώσουμε την καλοσύνη που υπάρχει μέσα στα παιδιά μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βάλουμε φωτιά στην σπίθα της καλοσύνης, ώστε να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο;
Καλή μέρα με μια καλή πράξη
 Με αφορμή την ενέργεια Καλή Μέρα με μια καλή πράξη της Nesquik η οποία γίνεται  σε συνεργασία με το Μη Κυβερνητικό Σωματείο «Δεσμός», προτείνω σήμερα 10 πράξεις καλοσύνης – άλλες μικρές καθημερινές, άλλες μεγαλύτερες – που θα διδάξουν στα  παιδιά να νοιάζονται, να σκέφτονται τους άλλους και να προσφέρουν.
10. Η άνοιξη είναι εδώ και η φύση έχει ανθίσει! Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μαζέψουν λουλούδια και να τα προσφέρουν στη δασκάλα τους.
9. Συγκεντρώνουμε βιβλία και παραμύθια που τα παιδιά έχουν σταματήσει να διαβάζουν λόγω ηλικίας και τα προσφέρουμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου ή του δήμου. Αν τα παιδιά δεν έχουν ξαναπάει στη βιβλιοθήκη είναι ευκαιρία να την γνωρίσουν και να καταλάβουν πώς λειτουργεί ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα παλιά τους βιβλία θα γίνουν πηγή χαράς άλλων παιδιών.
8. Ανεξάρτητα με το αν το σχολείο μας εφαρμόζει το θεσμό Εκτάκια υιοθετούν Πρωτάκια, ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να προστατεύουν τα μικρότερα παιδιά του σχολείου. Και να τους προσφέρουν μια ζεστή αγκαλιά, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Πράξεις καλοσύνης
7. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από φορείς και οργανισμούς για βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Το πιθανότερο είναι ότι και το σχολείο των παιδιών μας έχει διοργανώσει ή πρόκειται να διοργανώσει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Συμμετέχουμε και προσφέρουμε όπως μπορούμε.
6. Στο παλαιότερο post Πώς να μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματά τους είχα αναφέρει πόσο σημαντικό πιστεύω πώς είναι τα παιδιά να βάζουν ένα ποσό στην άκρη για να το προσφέρουν στους λιγότερο τυχερούς. Διδάσκουμε στα παιδιά το σύστημα με 3 βάζα και τα βοηθάμε να ανακαλύψουν οργανισμούς ή σκοπούς για να προσφέρουν τα χρήματα που συγκεντρώνουν.
5. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μιλούν στο τηλέφωνο με συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας που μένουν μακριά και πιθανόν να αισθάνονται μόνοι. Ή να τους φτιάξουν και να τους στείλουν μια ζωγραφιά. Ή και τα δύο!
4. Μαθαίνουμε στα παιδιά να προσφέρουν τη θέση τους στο λεωφορείο ή στο μετρό όταν δουν κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία που είναι όρθιος. Θυμάστε που εμείς το κάναμε πάντα; Και πώς αυτό μας βοήθησε να αναπτύξουμε το αίσθημα του σεβασμού;
3. Προτρέπουμε τα παιδιά να γράψουν μια «κάρτα αγάπης» στα αδέλφια τους (ή στους φίλους τους) εξηγώντας τους τι θαυμάζουν και αγαπούν πάνω τους. Θα είναι σίγουρα μια από τις πιο πολύτιμες κάρτες!
2. Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνουμε. Γινόμαστε λοιπόν το καλύτερο παράδειγμα και υιοθετούμε τη συμπεριφορά που θέλουμε να αντιγράψουν. Η καλοσύνη μπορεί να διδαχθεί ακόμα και μέσα από τα απλά και καθημερινά: Κρύβουμε σημειωματάκια στην τσάντα τους ή στο δωμάτιό τους. Τα περιμένουμε με χαμόγελο στην πόρτα. Τα παίρνουμε αγκαλιά και τους διαβάζουμε το βράδυ πριν να πέσουν για ύπνο.
Πράξεις καλοσύνης
1. Τα παιδιά αξιοποιώντας τη φαντασία τους μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα στην πράξη και να στηρίξουν άλλα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Μέσω της δράσης Καλή Μέρα με μια καλή πράξη της Nesquik σε συνεργασία με το Μη Κυβερνητικό Σωματείο «Δεσμός», τα παιδιά μπορούν να συγκεντρώσουν και να δωρίσουν συσκευασμένα τρόφιμα ρούχα, παιχνίδια, βρεφικά και άλλα είδη σε Ιδρύματα και κοινωφελείς Οργανισμούς. 
Ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά να μπουν στο desmosdirect.org να πάρουν ιδέες, να εντοπίσουν πού υπάρχει ανάγκη για τα είδη που έχουν συγκεντρώσει και να έρθουν σε επαφή με τους οργανισμούς.

kalimera-xamogeloΚαι η αρχή έγινε! Πράξεις καλοσύνης που ενθαρρύνουν τα παιδιά να νοιάζονται, να προσφέρουν και να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο μια καλή πράξη τη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου