Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016
   

Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους ως μωρά που χρειάζονται τη βοήθειά τους για όλα, ακόμα και όταν εκείνα μεγαλώνουν και μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν μόνα τους. Όμως αυτή η συμπεριφορά, αν και καλοπροαίρετη, στην πραγματικότητα κρατά τα παιδιά πίσω και δεν τους επιτρέπει να αυτονομηθούν και να πατήσουν γερά στα πόδια τους.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να ανεξαρτητοποιηθεί:
  • Αναθέστε του δουλειές του σπιτιού: Ανάλογα με την ηλικία του, μπορεί και πρέπει να είναι υπεύθυνο για κάποιες δουλειές, όπως να στρώνει το κρεβάτι του, να μαζεύει τα παιχνίδια του, να στρώνει τραπέζι κλπ.

  • Ψώνια και μαγείρεμα: Ακόμα και αν το ίδιο δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει, μπορείτε να φτιάχνετε μαζί τη λίστα για το super market ή να συναποφασίζετε το μενού της εβδομάδας (αρκεί φυσικά αυτό να μην περιλαμβάνει κάθε μέρα μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές!).

  • Μην είστε παρών στις εξωσχολικές του δραστηριότητες: Δηλαδή μην είστε μέσα στην αίθουσα, κοιτώντας τα συνεχώς ή επεμβαίνοντας στο έργο του προπονητή ή του δάσκαλου. Αφήστε το παιδί μόνο του και φροντίστε απλά να είστε εκεί την ώρα που τελειώνει.

  • Μάθετέ το να παίζει μόνο του: Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά μόνο του τον εαυτό του και να μην έρχεται σε εσάς κάθε πέντε λεπτά, λέγοντας «βαριέμαι!».

  • Αποφύγετε τα πισωγυρίσματα: Από τη στιγμή που το παιδί κατακτήσει μια δεξιότητα, π.χ. να ντύνεται μόνο, αφήστε το να το κάνει πάντα. Μην κάνετε εσείς για αυτό, πράγματα που έχει μάθει και μπορεί να καταφέρει μόνο του.

  • Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή του: Όταν λέμε αυτοεκτίμηση δεν εννοούμε το παιδί να γίνει νάρκισσος ή να θεωρεί ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Απλά να έχει αυτοπεποίθηση να σέβεται τον εαυτό του και κατ΄ επέκταση τους άλλους γύρω του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου