Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Αποτυχία στις εξετάσεις ή τελικά στις προσδοκίες μας;

apotixia-stis-eksetaseis-i-telika-stis-prosdokies-mas

Γράφει στο efiveia.gr η Παιδοψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός Μαρία Μπαράκου, συνεργάτης του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών ΜΑΘΗΤΕΙΑ
Οι πανελλήνιες εξετάσεις και γενικότερα οι εξεταστικές περίοδοι είναι μια πολύ αγχωτική στιγμή στη ζωή των εφήβων και θεωρούνται ορόσημο για την ζωή και την ψυχοσύνθεσή τους.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν έναν έφηβο τόσο ώστε την αρνητική έκβαση των πανελληνίων να την αντιμετωπίσει ως αποτυχία είναι:
  • Το ίδιο το παιδαγωγικό σύστημα τα οποίο καλλιεργεί στον έφηβο πολύ έντονα τα συναισθήματα της ανταγωνιστικότητας, της επιτυχίας, της αποτυχίας και της ενθάρρυνσης.
  • Δεύτερος και πολύ καθοριστικός παράγοντας είναι το ευρύτερο περιβάλλον και ιδίως το γονεϊκό πρότυπο.
    • Γονείς επιστήμονες οι οποίοι πολλές φορές χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα για να επικοινωνήσουν με τα τέκνα τους και οι προσδοκίες που έχουν από αυτά.
    • Γονείς εγκλωβισμένοι σε κοινωνικά πρότυπα.
    • Γονείς χαμηλού οικονομικοκοινωνικού στρώματος που επιθυμούν να δουν τα παιδιά τους να κατακτούν όσα οι ίδιοι δεν κατάφεραν.
Ο έφηβος σαν κεντρικό πρόσωπο, γίνεται δέκτης όλων αυτών των συναισθημάτων και προσδοκιών με αποτέλεσμα σταδιακά να καλλιεργείται άγχος και μεγάλο αίσθημα ευθύνης, που μέχρι ενός σημείου λειτουργούν θετικά.
Όταν όμως ένα από τα παραπάνω οι γονείς τα έχουν προβάλλει καθρεπτικά στο παιδί τους, το θετικό άγχος του εφήβου μετατοπίζεται σε αρνητικό, πιο συγκεκριμένα συχνά παρουσιάζεται αγχώδης διαταραχή που εξωτερικεύεται με κλιμακωτές / εναλλασσόμενες συμπεριφορές όπως συναισθήματα θυμού, έκρηξης, απογοήτευσης, υποτίμησης. Σύνηθες επίσης φαινόμενο είναι η Διαταραχή Πανικού, δηλαδή ψυχοσυναισθηματικά φαινόμενα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά την εξεταστική περίοδο πολλοί έφηβοι παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι για έναν έφηβο η αποτυχία στις εξετάσεις μεταφράζεται και ως αποτυχία των προσδοκιών που είχαν οι οικείοι του από αυτόν, θεωρεί ότι έχει απογοητεύσει τους γονείς του με αποτέλεσμα να μπαίνουν στην ψυχοσύνθεσή του συναισθήματα όπως αυτό της αυτολύπησης, τα οποία και σε πολλές περιπτώσεις καθορίζουν την εξέλιξή τους.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ωφελεί να δείχνουν το νοιάξιμο προς τα παιδιά τους μέσα από πιεστικές συμπεριφορές.
Οφείλουν να έχουν δουλέψει και να ξέρουν από πολύ νωρίς τι ουσιαστικά αποζητούν από το παιδί τους και να το βοηθήσουν να απελευθερωθεί συναισθηματικά και ψυχολογικά και όχι να το κρατήσουν εγκλωβισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου