Σελίδες

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Την λένε εξάντληση και κοντεύει να γίνει η κολλητή σου..

stock-photo-2718944
Της Βίκυς Δρίτσα
Νιώθεις εξάντληση απογοήτευση και ματαίωση σε ότι κι αν κάνεις; Φροντίζεις την διατροφή σου, ασκείσαι τακτικά, κοιμάσαι αρκετά αλλά και πάλι σέρνεσαι το πρωί και με δυσκολία αποχωρίζεσαι τον καναπέ και την παντοφλιτσα;

   Οι σχέσεις σου δεν λειτουργούν

    Δεν είναι ανάγκη να κάνεις ξεκαθάρισμα και να διώξεις τους πάντες . “Θα τα βροντήξω όλα κάτω και θα φύγω”… Μη διαγράψεις τους φίλους σου από το facebook και μην προβείς σε βαρύγδουπα status και δηλώσεις “Περνώ και μόνη μου καλά” ή “Δε μου φέρθηκες όπως μου άξιζε και σε διαγράφω” και άλλα απαξιωτικά σχόλια. Δεν είναι ΟΛΟΙ ακατάλληλοι και δεν είναι όλοι ενεργειακά βαμπίρ να απομυζούν την ενέργειά σου. Μήπως εσύ αφιερώνεις πολύ χρόνο σε ανθρώπους, φίλους συναδέλφους που δεν σου ταιριάζουν;
     Αν νιώθεις πως η αρνητική ενέργεια σε πλακώνει και σε ρίχνει περισσότερο από ότι νόμιζες πως αντέχεις ήρθε η ώρα να βάλεις όρια, υγιή όρια και να κάνεις μια αποτοξίνωση συναισθηματική. Στο μπλέντερ μόνο αισιοδοξία, αγάπη άντε και λίγο φλερτ (οι ελεύθεροι). Έτοιμο το smoothie. Πιες το κάθε πρωί και δεν θα σε ακουμπάει τίποτα. Oύτε το κακό το μάτι! Ακόμα κι αν είναι για λίγο πες όχι, κόψε τις σχέσεις εξάρτησης και νιώσε υπέροχα με τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω σου.

    Δεν νιώθεις πως πραγματώνεις τους στόχους σου

     Όλοι μας έχουμε ανάγκη να βρούμε νόημα και ικανοποίηση είτε στην δουλειά μας είτε στις σχέσεις μας είτε σε κάποια άλλη δραστηριότητα που μας κάνει απλά χαρούμενους. Όταν ασχολείσαι με κάτι που έχει νόημα για σένα και καθημερινά αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις και τα προβλήματα με ενθουσιασμό, τότε θα νιώθεις και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Δε θα βρεις εσύ λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας -αν και ποτέ δεν ξέρεις. Ξεκίνα σήμερα με κάτι μικρό: Να βοηθήσεις έναν άνθρωπο στο σουπερμάρκετ (Ναι κυρία μου διάβασα την ετικέτα της ουγγαρεζας ανάποδα. Περιέχει γλουτένη), να κάνεις μια μικρή δωρεά για ένα σκοπό που αξίζει, να μαγειρέψεις για έναν φίλο, να χαμογελάσεις στο διπλανό σου.

    Δεν έχεις ποτέ χρόνο για … χαρά

    Η χαρά είναι εξίσου σημαντική με την δουλειά, τα παιδιά, τις σπουδές, τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Από μικρή ηλικία όμως γονείς και σχολείο μας προγραμματίζουν να βάζουμε σε προτεραιότητα το διάβασμα, τις εξετάσεις, τα πτυχία και εμείς δίνουμε έμφαση μόνο σε αυτά. Είναι απαραίτητο όμως να έχουμε χρόνο στην καθημερινότητα μας και για ότι μας κάνει χαρούμενους και μας φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία. Αν μια βόλτα στον καθαρό αέρα είναι για σας συνώνυμο της χαράς είναι απαραίτητο να βρείτε χρόνο κάθε μέρα για αυτή την βόλτα. Αν έχετε και σκύλο ακόμα καλύτερα, δυο οι χαρές! Μόνο για αυτά θα μετανιώσετε άλλωστε. Για όσα δεν κάνατε, για όσα στερήσατε από τον εαυτό σας!

    Δουλεύετε πολύ και σκληρά – όχι έξυπνα

     Πόσες φορές δεν επιστρέψατε σπίτι κατάκοποι από μια εξαντλητική μέρα και στον απολογισμό δεν καταφέρατε τίποτα και δεν προχωρήσατε καθόλου; Σας νιώθω, ήμουν εκεί και ακόμα εκεί είμαι κάποιες μέρες. Η αλήθεια είναι πως η παραγωγικότητα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Επομένως επιλέξτε τρία πράγματα που πρέπει να φέρετε εις πέρας σήμερα και δώστε βαρύτητα σε αυτά. Μα πως να επιλέξω μόνο τρία; Πως θα ξέρω ποια είναι αυτά; Βάζοντας φίλτρο στην λίστα με τα ατελείωτα πράγματα που έχουμε να κάνουμε κάθε μέρα, η ερώτηση που οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι μια:
   Αυτό που έχω να κάνω θα με φέρει πιο κοντά στους στόχους μου η όχι;
     Αν η απάντηση είναι ναι ξεκινάμε με αυτό και συνεχίζουμε. Με τις μικρές νίκες κερδίζεται ο πόλεμος

     Δεν έχεις στόχους

     Οι άνθρωποι με αίσθηση σκοπού και αποστολής στην ζωή είναι οι πιο ζωντανοί άνθρωποι που ξέρω. Αν νιώθεις πως έχεις χαθεί και δεν έχεις ξεκάθαρη κατεύθυνση για το τι θέλεις να κάνεις, ίσως να είναι πρώτον γιατί δεν έχεις αυτοπεποίθηση και φοβάσαι να ρισκάρεις επιλέγοντας πάντα τον σίγουρο δρόμο ή δεύτερον ακόμα φοβάσαι να πάρεις την ευθύνη για όσα σου συμβαίνουν.
     Πάρε ευθύνη για τη ζωή σου και ξεκίνα με αυτές τις απλές ερωτήσεις:
    Τι με ενθουσιάζει; Τι θέλω να κάνω και δεν με νοιάζει αν θα κερδίσω χρήματα από αυτό;(λέμε τώρα). Απλά ενθουσιάζεσαι τόσο με την ιδέα που ξεχνάς να πληρώσεις την ΔΕΗ! Ποια εμπειρία μου θεωρώ δώρο και θέλω να το μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο; Παιζεις κιθάρα; Eίσαι κομιστας; Φτιάχνεις υπέροχη σπανακοτυρόπιτα ή γαριδομακαροναδα; Η και τα δυο; Ο κόσμος περιμένει τον επόμενο, ενθουσιασμένο, εμπνευσμένο, ερωτευμένο με τη δουλειά του άνθρωπο
     Κανε ένα βήμα!

    Άλλο η θέληση άλλο η έμπνευση

    Φαντάσου να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα για να πάρεις απλά ένα πτυχίο. Αν ασχολείσαι όμως με μια ξένη γλώσσα γιατί θέλεις πραγματικά να ζήσεις σε αυτή την χώρα και να δουλέψεις εκεί; Καμιά σύγκριση. Κανένας δεν πετυχαίνει απλά γιατί έπρεπε να το κάνει και να τελειώνει με μια υποχρέωση. Αν δεν ενθουσιαστείς με την ιδέα, δεν οραματιστεις, δεν ονειρευτείς την εκπλήρωση των στόχων σου είτε είναι ένα αυτοκίνητο, είτε ένα σπίτι, οι διακοπές σου, δε θα προχωρήσεις ποτέ πέρα από όσα χρειάζονται απλά για να επιβιώσεις. Και θα κάνεις αυτό μόνο. Θα επιβιώνεις. Και αυτό θα το κάνεις γιατί χρειάζεται. Αλλά σε γεμίζει; Σε ενθουσιάζει μια δουλειά που την κάνεις μηχανικά χωρίς ψυχή και όρεξη;

    Προτεραιότητα όλων η αγάπη για τον εαυτόσου

     Βάζεις πάντα στο πρόγραμμα τη δουλειά, τα παιδιά, το μαγείρεμα άντε και ένα επεισόδιο Game of Thrones. Το πραγματικά δύσκολο όμως είναι να γίνεις λίγο πιο αυστηρός με τον εαυτό σου.
     Για να τον αγαπήσεις πρέπει να τον δυσκολέψεις πρώτα. Πόσο πειθαρχημένος είσαι με τις ώρες ύπνου σου, τη διατροφή σου, την ξεκούραση σου, την ησυχία σου; Τι απαιτήσεις έχεις από τον εαυτό σου και πόσο πολύ του επιτρέπεις να μένει άυπνος, κουρασμένος και πιεσμένος;
     Αν η μόνη δικαιολογία είναι να τελειώσω κι αυτό και μετά θα ξεκουραστώ θα βρεις τον εαυτό σου μια Κυριακή απογοητευμένο και ξεθεωμένο να αναρωτιέται τώρα τι έγινε τον τελευταίο χρόνο; Γίνε λίγο πιο αγαπησιάρης με τον εαυτό σου και όλα τα άλλα θα γίνουν από μόνα τους. Βάλε και καμιά κρεμούλα. Η ενυδάτωση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
    Στο δια ταύτα. Καλή η διατροφή χωρίς γλουτενη και καλά κάνεις και τρως τα πορτοκάλια και τις σαλάτες σου, αλλά οι επιλογές που θα σε κάνουν να απαλλαγείς από την μπάλα κατάδικου που σέρνεις παντού μαζί σου δεν είναι διατροφικές. Αν δεν πάρεις αποφάσεις για την ζωή σου τώρα και όχι αύριο θα επιβιώνεις και δεν θα απολαμβάνεις τίποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου