Σελίδες

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η ανατομία του κεραυνοβόλου έρωτα


Εκείνο το βράδυ δεν είχα διάθεση για έξω… η αλήθεια είναι ότι με πίεσαν οι φίλες μου και εκεί που δεν το περίμενα συνάντησα εκείνον…! 
Όταν γνωριστήκαμε ένιωσα αυτό το click…!
Μια ακατανίκητη έλξη και ανεξήγητη οικειότητα, σαν να τον γνώριζα χρόνια…
Ένιωθα ότι χανόμουν στο βλέμμα του…
Ήμουν νευρική σαν να πέρναγα από εξετάσεις…
Η καρδιά μου χτυπούσε πιο δυνατά…
Οι παλάμες των χεριών μου ίδρωναν και ένιωθα σαν να έχω πεταλούδες στο στομάχι…
Αναρωτήθηκα… γιατί τώρα; Γιατί εκείνον; Μήπως τελικά είναι ο ΕΝΑΣ;
url-2
Έρως ανίκατε μάχαν
Στην αρχαία Ελλάδα εξυμνούσαν τον έρωτα και τον χαρακτήριζαν ως «τρέλα των θεών».
Για τους τραγουδοποιούς ο έρωτας μοιάζει με μουσική συμφωνία…
Η επιστήμη της Ψυχολογίας χαρακτηρίζει τον έρωτα ως μια έντονη εσωτερική επιθυμία για τη συναισθηματική ένωση με ένα άλλο πρόσωπο.
Έρωτας με την πρώτη ματιά!
Ο παθιασμένος έρωτας είναι ακούσιος, συμβαίνει εκεί που δεν το περιμένεις. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Trinity της Ιρλανδίας, ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ανεξήγητη ερωτική έλξη που μπορεί να δημιουργηθεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Στην πρώτη επαφή/φλερτ -γνωστό ως στάδιο της λαγνείας- πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες (οιστρογόνα και τεστοστερόνη).
Σύμφωνα με έρευνες, η αρχική έλξη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους προκύπτει από την ερωτική συμπεριφορά:
  • -55% Γλώσσα του σώματος
    – 38% Ο τόνος της φωνής
    – 7% Το περιεχόμενο της συζήτησης
Το στάδιο της Έλξης
«Ήρθες εσύ και όλα άλλαξαν μέσα μου…»
Η ενστικτώδης διάλεκτος του σώματος
Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ξεχωριστό άρωμα, το οποίο οφείλεται στις φερομόνες και επηρεάζει την ερωτική του συμπεριφορά, διότι καθοδηγεί ασυνείδητα την επιλογή/απόρριψη του ερωτικού συντρόφου…
Επιστημονικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι ο ακατανίκητος πόθος υποκινείται από βιοχημικές διεργασίες, που σηματοδοτούν ότι το αντικείμενο του πόθου έχει συμβατό γεννητικό υλικό, που συνεπάγεται περισσότερες πιθανότητες αναπαραγωγής.
Από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει, κι από τα χείλη στην καρδιά ριζώνει και δε βγαίνει…
«Με τα μάτια να το λες…»
Η ερωτική έλξη που δεν εκφράζεται λεκτικά προδίδεται από τα μάτια. Ως αποτέλεσμα της νευρικότητας και του ενθουσιασμού, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται και αυξάνονται σε μέγεθος.
Παράλληλα, η παθιασμένη ερωτική έλξη δημιουργεί αυξημένη ροή του αίματος, καθώς και απελευθέρωση ορμονών -συγκεκριμένα της νορεπινεφρίνης και της αδρεναλίνης- οι οποίες ευθύνονται για την ταχυκαρδία, τις ιδρωμένες παλάμες, το αίσθημα έξαψης και εστιασμένης προσοχής.
Η αίσθηση πεταλούδας στο στομάχι δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας του ερωτευμένου, αλλά στην πραγματικότητα! Αυτή η αίσθηση προκύπτει από την έκκριση ωκυτοκίνης, που δημιουργεί επίσης αίσθημα χαράς και ευφορίας.
«Γιατί αργεί να απαντήσει στο μήνυμά μου;»
Κατά τη διάρκεια του παθιασμένου έρωτα απελευθερώνεται η ορμόνη του άγχους, γνωστή ως κορτιζόλη, η οποία δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση. Τα καλά νέα είναι ότι αρκεί ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί με το άλλο σας μισό, για να νιώθετε ευφορία και τα επίπεδα του στρες αυτόματα μειώνονται, καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Συγκεκριμένα, οι ενδορφίνες μειώνουν τα επίπεδα αδρεναλίνης, που προκαλείται από το στρες.
«Ο έρωτας είναι ζάλη… Νιώθω ότι ζω σε ένα ροζ συννεφάκι…»
Η ερωτική μέθη με την εξαιρετικά ανεβασμένη διάθεση (εξαιτίας της φαινυλαιθυλαμίνης) κάνει τους ανθρώπους εύθυμους και διαχυτικούς, με μειωμένη ανάγκη για ύπνο και απίστευτη ενέργεια.
Η φράση «νιώθω τρελά ερωτευμένος» έχει δόση πραγματικότητας, καθώς ο παθιασμένος έρωτας μειώνει την έκκριση σεροτονίνης, με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει συναισθηματική αστάθεια. Συνεπώς, εκφράζει την ανάγκη να προσκολληθεί σε κάποιον, προκειμένου να αισθανθεί ασφάλεια.
«Ο έρωτας σου… το ναρκωτικό μου!»
Ερευνητές από πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο παθιασμένος έρωτας ενεργοποιεί το ίδιο σημείο του εγκεφάλου με τον εθισμό στα ναρκωτικά.
Στόχος -το αντικείμενο του πόθου…
Ο παθιασμένος έρωτας πυροδοτεί την έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα ο ερωτευμένος να έχει πολλή ενέργεια (μοιάζει με ντοπαρισμένο αθλητή), θέλοντας να τερματίσει πρώτος στην… καρδιά του στόχου του.
«Μα γιατί στον έρωτα κάνω τα ίδια λάθη ξανά και ξανά; Τι σκεφτόμουν και αντέδρασα έτσι…;»
Σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών ερευνών βασισμένα σε MRI-Magnetic Resonance Imaging (μαγνητικές τομογραφίες), προέκυψε το συμπέρασμα ότι, όταν ο άνθρωπος ζει τον απόλυτο έρωτα, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το φόβο, τη μάθηση και την κριτική σκέψη, παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα…
«Για εσένα… δεν υπολογίζω τίποτα… θα έκανα τα πάντα!»
Ο παθιασμένος έρωτας έχει άγνοια κινδύνου, διότι επηρεάζεται το σημείο του εγκέφαλου (προμετωπιαίος φλοιός), που είναι υπεύθυνο.
Η ασυνείδητη μορφή επικοινωνίας που οφείλεται σε βιοχημικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος δεν αρκούν, για να ερμηνεύσουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων.
Όπως και να “χει, ο παθιασμένος έρωτας, σε αντίθεση με το sex drive, έχουν χώρο μόνο για έναν…!
*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου