Σελίδες

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Οι Έλληνες γονείς πειθαρχούν τα παιδιά τους με φόβο, απειλές και προκαταλήψεις!

   


Penny Philips για τη Huffington Post 
Η μεγαλύτερη διαφορά στην κουλτούρα όμως δεν έχει να κάνει με τις γιορτές και τις παραδόσεις. Έχει να κάνει με το πως οι Έλληνες γονείς πειθαρχούν τα παιδιά τους.
Ας μην μασάμε τα λόγια μας. Οι Έλληνες γονείς πειθαρχούν τα παιδιά τους μόνο με τρεις τρόπους: με φόβο, με απειλές και με προκαταλήψεις.
Αυτό το συνειδητοποίησα πραγματικά πριν από μερικές βδομάδες στο σουπερ μάρκετ της γειτονιάς. Ένα 7 χρόνο παιδάκι είχε ένα ξέσπασμα ενώ περίμενε με την μητέρα του στην ουρά του ταμείου. Αυτό το παιδάκι, έριξε το ράφι με τις τσίχλες και πέταξε μια μεγάλη σακούλα τσιπς σε μια οικογένεια που στεκόταν στο τέλος της ουράς. Η μητέρα του, ήρεμα, γονάτισε δίπλα του ώστε να τον κοιτά στα μάτια. Ψιλό-περίμενα να τον στραγγαλίσει. Έκανα λάθος. Απλά τον ρώτησε τι είχε, μέτρησε αντίστροφα από το 10 (δυο φορές) και μετά του έδωσε ένα iPad.
Περίεργο. Μαγευτικό. Τρελό.
Που ήταν οι απειλές βίας; Που ήταν η απειλή ότι θα έπαιρνε τηλέφωνο τον πατέρα του ή την αστυνομία; Ήμουν πολύ συνηθισμένη να ακούω την ατάκα «να τώρα, έρχεται η αστυνομία!». Πέρασαν αρκετά χρόνια για να καταλάβω ότι η αστυνομία δεν δούλευε για τους γονείς μου αλλά για την πόλη.
Εκτός από τις απειλές, οι γονείς μου χρησιμοποιούσαν πολύ και υπερβολικά βίαιες εκφράσεις. Αν οι γονείς σου γεννήθηκαν στην Ελλάδα και είναι πάνω από 50 χρονών, τότε είναι σίγουρο ότι ένα ξέσπασμα σαν αυτό που ανέφερα, θα είχε λάβει μια από τις εξής απαντήσεις:
«Θα σε σφάξω!» 
«Θα σε σκοτώσω!»
«Θα σε πνίξω!»
«Θα σε σουβλίσω!»
«Θα σου βγάλω τα μαλλιά!»
Πρίν πάρεις τη Πρόνοια, να σου πω ότι στην Ελληνική κουλτούρα, οι παραπάνω φράσεις θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές και κοινωνικά αποδεκτές. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ούτε η απειλή της αστυνομίας, ούτε η απειλή ότι θα τα ψήσουν στον φούρνο τρομάζει τα ελληνόπουλα, όσο η κρύα ματιά της μητέρας τους. Αυτή είναι η χειρότερη τιμωρία. Αν βρεθείς αντιμέτωπος με αυτή ξέρεις ότι έχεις κάνει κάτι χοντρό, όπως ότι γέλασες στην εκκλησία ή δεν χαιρέτησες την θεία σου όταν ήρθε να σας επισκεφθεί. Μάτια σχισμές αλλά έντονα, σαν λέιζερ που έχουν επικεντρωθεί σε εσένα. Κρύα και ζεστά ταυτόχρονα. Δεν χρειάζονται λόγια για να συνειδητοποιήσεις το λάθος σου και την σοβαρότητα της κατάστασης.
Τα καλά νέα είναι ότι όλοι αυτοί οι γονείς μια μέρα γίνονται οι πιο καλοί, θερμοί και γεμάτοι στοργή παππούδες, που υποσκάπτουν την εξουσία των γονιών και επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν όποια αταξία θέλουν. Η μεταμόρφωση αυτή είναι απίστευτη.
Όσο για εσένα; Ε, πρέπει κάποιος να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.
Ο θρόνος είναι πλέον δικός σου!
*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι τυχαία και δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα του άρθρου. Πηγή εικόνας: http://neoskosmos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου