Σελίδες

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πάμε παρακάτω!


Λένε πως στη ζωή σου δεν πρέπει να χρησιμοποιείς λέξεις όπως «λάθος», «σφάλμα» κι άλλα παρόμοια συνώνυμα. Κι αυτό διότι όλα αυτά είναι εμπειρίες που δημιούργησαν την προσωπικότητα, το άτομο που είσαι σήμερα. Γιατί αν δεν είχες αυτές τις εμπειρίες, δε θα ήσουν ο άνθρωπος που είσαι. Και δυστυχώς για εμάς και την καρδιά μας, οι εμπειρίες που κάποτε μας προξένησαν πόνο, ξενύχτια, κλάματα, αποτελούν και τις πιο καθοριστικές για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας.

Στην κατηγορία, λοιπόν, με τις καθοριστικές εμπειρίες για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου θα κατατάξεις κι αυτήν που περιγράφει την εξής κατάσταση: αυτήν που ο άλλος με τη συμπεριφορά του κάνει τα πάντα για να τον διαγράψεις, εσύ όμως δεν μπορείς.
Οι λόγοι που δεν μπορείς είναι πολλοί. Τα αισθήματα, δυνατά και πρωτόγνωρα, το δέσιμο, η επικοινωνία που είχες με αυτό το άτομο κι ένιωθες λες και μόνο μαζί του υπήρξε τόσο μεγάλη κι άμεση συνεννόηση, τα κοινά σας γούστα σε μουσική και ταινίες, οι αγκαλιές, τα φιλιά και πόσα ακόμα.
Μα αναρωτιέσαι εδώ και μέρες: «γιατί να θέλει αυτός ο άνθρωπος να τον διαγράψω; Ξέχασε πώς ήμασταν στις αρχές; Πόσο με ήθελε, πόσο με διεκδικούσε; Δε γίνεται τόσο ενδιαφέρον να φύγει έτσι ξαφνικά!»
Να που γίνεται. Ξαφνικά και μη, γίνεται. Γιατί πες μου, εσύ τώρα δεν κάθεσαι και ξεροσταλιάζεις πάνω από μία οθόνη, περιμένοντας είτε να δεις μία κόκκινη ειδοποίηση, είτε τη μάπα του σε κυκλάκι, είτε το κινητό σου να χτυπήσει και να δεις το όνομα του; Ποιος άνθρωπος αξίζει τέτοια συμπεριφορά και ποιο άτομο έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι στον οποιοδήποτε, σε ‘σένα;
Κανένας, και κανένα. Οι συμπεριφορές που εισπράττουμε από ανθρώπους στη ζωή μας είναι αυτές που εμείς οι ίδιοι επιτρέπουμε να δεχτούμε κι αυτή είναι μία συμπεριφορά που όχι μόνο δέχεσαι, αλλά αντί να ξυπνήσεις και να δεχτείς συμπεριφορές που σου αξίζουν, παρακαλάς να αλλάξει συμπεριφορά το άτομο που σε έχει στα πατώματα τόσες μέρες, που είναι άφαντο, που δε σου ‘χει στείλει ένα ανθρώπινο «τι κάνεις;». Με λίγα λόγια, δεκάρα τσακιστή δε δίνει για σένα.
Και μάντεψε. Δε θα αλλάξει. Του τέλειωσες. Μπορεί να έκανες κάτι και να ξενέρωσε, μπορεί κι όχι. Το πιο πιθανόν είναι ότι βρήκε αλλού καλύτερα, και είναι ήδη εκεί. Μέχρι να βρει κάτι καλύτερο και να κάνει πάλι το ίδιο. Θέλεις έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου; Που ουσιαστικά θα στέκεται δίπλα σου, αλλά ποτέ δε θα είναι εκεί;
Δε θες, κανείς δε θέλει. Γιατί να θέλεις κάποιον που θα θέλει μόνο ένα πράγμα από σένα, και μόλις το πάρει, θα φύγει; Αξίζει και να δώσεις περισσότερα από ένα πράγμα σε κάποιον, αρκεί κι εκείνοι να σου δώσουν περισσότερα από ένα. Αρκεί να γίνει με κάποιον άνθρωπο που όποια και να είναι η κατάληξη, τότε, τη συγκεκριμένη στιγμή, άξιζε όλα όσα έδωσες. Χαλάλι που λέμε.
Εδώ, όμως, είναι αλλιώς και το ξέρεις. Από την αρχή ήξερες την κατάληξη, μη σου πω και την όλη πλοκή. Νομίζεις πως έχεις κολλήσει, αλλά δεν έχεις. Στα τελειωμένα δεν υπάρχει κάτι για να πιαστείς ώστε να κολλήσεις και εδώ μιλάμε για κάτι τελειωμένο. Είναι ευρέως διαδεδομένο, εξάλλου, ότι όταν κάποιος ενδιαφέρεται, το δείχνει. Και τηλέφωνα θα πάρει, και μηνύματα θα στείλει. Θα κάνει τα πάντα για να σου υπενθυμίζει ότι αποτελεί κομμάτι της ζωής σου. Όταν δεν τα κάνει όλα αυτά όμως; «Είναι σαν να θέλει να φύγει από τη ζωή μου», σκέφτεσαι. Βγάλε το σαν και θα πάρεις όλες τις απαντήσεις σου.
Κι ειλικρινά, μη θεωρήσεις την εμπειρία σου με το συγκεκριμένο άτομο ως χάσιμο χρόνου ποτέ. Έχει περισσότερα να σου μάθει από όσα νομίζεις. Το να θεοποιείς ανθρώπους και καταστάσεις από τόσο νωρίς, μπορεί να σε βρει προ εκπλήξεων και να μην προλαβαίνεις τα γεγονότα επειδή αλλιώς τα ‘χεις στο μυαλό σου και αλλιώς είναι. Και στο κάτω-κάτω, άμα είναι κάθε φορά που στη ζωή σου δε θα συμπίπτουν οι επιθυμίες σου με κάποιου άλλου να το παίρνεις τόσο άσχημα, πρέπει να αναθεωρήσεις.
Μην ξεχνάς ότι ουσιαστικά ο λόγος που έφυγε από τη ζωή σου είναι επειδή ανάμεσα στα «θέλω» τα δικά του και τα δικά σου, επέλεξες το δεύτερο. Ζούμε σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι αλλάζουν πρόσωπα με μεγαλύτερη ευκολία από ότι αλλάζουν ρούχα. Το γεγονός ότι επέμενες στην ιδιοσυγκρασία και τα πιστεύω σου και δεν άφησες κανέναν να σε επηρεάσει, αποτελεί προτέρημα που πολλοί θα θέλαμε να έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου