Σελίδες

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς αισθάνεται ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα;

 30 κλειδιά για να «ξεκλειδώσετε» ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι ένα σύνδρομο που αναφέρεται σε άτομα, που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες με την προσήλωση της προσοχής τους σε μία δραστηριότητα ενώ ενδέχεται, παράλληλα, να εμφανίζουν σωματική υπερδραστηριότητα.

Ειδικότερα τα άτομα με ΔΕΠ-Υ χαρακτηρίζονται από απροσεξία, αδεξιότητα, δυσκολίες στην αφοσίωση στις σχολικές υποχρεώσεις ή τη συμμόρφωση σε υποδείξεις. Η διαταραχή μεταφράζεται ως ανικανότητα ρύθμισης της συμπεριφοράς. Συχνά, σχετίζεται με αρνητικές επιδόσεις στο σχολείο, καθυστέρηση (ελλείμματα) στη μάθηση και στην επικοινωνία. 

Αν το παιδί σας έχει παρουσιάζει αυτά τα χαρακτηριστικά τότε καλό θα ήταν να προσέξετε το πως θα το διαχειριστείτε και στο σπίτι και στο σχολείο.
Είτε είστε γονιός είτε εκπαιδευτικός πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω. 
Ένα παιδί που έχει ΔΕΠ-Υ νιώθει πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην συμπεριφορά του και αισθάνεται διαφορετικά:

Αισθάνεται απόρριψη. 
Επειδή οι γύρω τους προσπαθούν να ελέγξουν την συμπεριφορά τους και εκείνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν και νιώθουν πως βρίσκονται στο περιθώριο.
Νιώθει αποθάρρυνση. 
Τα άτομα με ΔΕΠ-Υ μιλάνε πολύ, γελάνε δυνατά και οι υπόλοιποι τους κάνουν παρατήρηση. Αυτό μπορεί να τους κάνει να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ακόμη και κατάθλιψη.
Ψάχνει αγάπη και υποστήριξη. 
Αν τους απορρίπτουν συνεχώς είναι λογικό να ψάχνουν την υποστήριξη και την αγάπη που τους λείπει.
Αν εξάψετε την περιέργειά του μπορεί να μείνει συγκεντρωμένο. 
Το ξέρουν πως μπορούν να το κάνουν και οι ίδιοι αρκεί να τους δώσετε την ευκαιρία να κάνουν κάτι ενδιαφέρον.
Είναι χαρούμενο όταν έχει ένα καλά δομημένο πρόγραμμα. 
Τα άτομα αυτά βαριούνται εύκολα. Αν έχετε ένα καλά δομημένο πρόγραμμα ρουτίνας έτσι ώστε να ξέρουν τι να κάνουν κάθε στιγμή, τότε είναι ευτυχισμένοι.
Νιώθει αναστάτωση. 
Η κοινωνία απαιτεί να είμαστε ακριβείς και τακτικοί. Όμως αυτά είναι ο εφιάλτης τους. Δείξτε τους κατανόηση λοιπόν γιατί την χρειάζονται απεγνωσμένα.
Το αγχώνετε υπερβολικά με επιτυχημένες ιστορίες ατόμων με ΔΕΠ-Υ. 
Είτε έχεις ΔΕΠ-Υ δεν σημαίνει ότι θα αποτύχεις ή θα πετύχεις στην ζωή σου. Τον μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξή σου παίζει το περιβάλλον σου.
Νιώθει εξαντλημένο από τα τόσα συναισθήματα και για αυτό χρειάζεται διαλείμματα και ξεκούραση πολύ πιο συχνά από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Είναι χαρούμενο όταν έχει να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. 
Έτσι νιώθει και αυτό μπορεί να κάνει.

babyradio.gr- Κατερίνα Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου