Σελίδες

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Αλήθεια, τι σημαίνει «καλό παιδί»;

Article_show_good_child

Ημερομηνία δημοσίευσης: 04 Σεπτεμβρίου 2015


Όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα καλά παιδιά, αλλά πόσο εύκολο είναι να αναθρέψουμε καλά παιδιά; Ευγένεια, συμπόνια, αποδοχή της διαφορετικότητας, αυτοπειθαρχία, αυτοσεβασμός είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδιού και δείτε πως μπορείτε να τα ενισχύσετε

Όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα καλά παιδιά, αλλά πόσο εύκολο είναι να αναθρέψουμε καλά παιδιά; Ευγένεια, συμπόνια, αποδοχή της διαφορετικότητας, αυτοπειθαρχία, αυτοσεβασμός είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός «καλού» παιδιού.

Δείτε πως μπορείτε να τα ενισχύσετε:

Μάθετε του τι σημαίνει «συμπόνια»

Συμπόνια είναι να αντιλαμβανόμαστε και να ταυτιζόμαστε με τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τι σημαίνει να είναι συμπονετικόΓίνετε μαζί εθελοντές και βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη. Αν δείτε το παιδί σας να κάνει ή να λέει κάτι άσχημο, ρωτήστε το: «Πώς νομίζεις ότι έκανες το φίλο σου να αισθανθεί με αυτό που είπες; Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγε εσένα κάποιος κάτι ανάλογο;»

Μάθετε του να μπαίνει στη θέση του άλλου

Ενσυναίσθηση σημαίνει να νιώθω ότι βιώνουν οι άλλοι. Το να κατανοούμε τη χαρά και τον πόνο των άλλων, μας βοηθά να ενδιαφερόμαστε για αυτούς. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τι περνούν οι άλλοι. Καθώς διαβάζετε βιβλία και παρακολουθείτε ταινίες μαζί, ρωτήστε το τι πιστεύει ότι σκέφτονται και αισθάνονται οι χαρακτήρες των βιβλίων και των ταινιών αυτών.

Δείξτε του την ανοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας

Η ανοχή μας επιτρέπει να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε διαφορετικούς πολιτισμούς, άλλες πεποιθήσεις και απόψεις. Να είστε ανοικτοί στη διαφορετικότητα και να διδάξετε το παιδί σας να αποδέχετε την ποικιλομορφία. Εάν το παιδί σας σχολιάσει κάποιον που ντύνεται ...αστεία, στα μάτια του, εξηγήστε του ότι οι άνθρωποι συχνά φορούν ρούχα που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό τους και την πατρίδα τους.

Μάθετε του τι σημαίνει «ειλικρίνεια»

Ειλικρίνεια σημαίνει ότι λέμε την αλήθεια για τους άλλους και τους εαυτούς μας. Το να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και την αλήθεια μπορεί να βοηθήσει τους άλλους. Επιδείξτε ειλικρίνεια για το παιδί σας, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Συζητήστε τι είναι και τι δεν είναι  ειλικρίνεια. Διδάξτε του ότι η ειλικρίνεια θα πρέπει να ασκείται με ευγένεια. Μάθετε το παιδί σας να αποφεύγει να λέει κάτι άσχημο, ακόμη και αν νομίζει ότι είναι η αλήθεια.

Προωθήστε τη δικαιοσύνη και την ισότητα

Δικαιοσύνη σημαίνει ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες. Το να υπερασπίζεστε τα δικαιώματα των άλλων και να παίζετε σύμφωνα με τους κανόνες δείχνει σεβασμό και υπευθυνότητα. Μιλήστε στο παιδί σας για το πώς σκέφτεται ότι η δικαιοσύνη αποδεικνύεται σε μια οικογένεια, ανάμεσα σε φίλους και σε μια κοινότητα. Ρωτήστε το: «Έχεις δει ποτέ κάποιον να αντιμετωπίζεται με αδικία; Τι έκανες για αυτό;»

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και με τους άλλους

Ο αυτοσεβασμός κερδίζεται, δείχνοντας συμπόνια, ειλικρίνεια, εντιμότητα και ταπεινότητα προς τους άλλους και τον εαυτό μας. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας επαινώντας καλές ποιότητες του. Ρωτήστε το ίδιο: «Τι σημαίνει να σέβεσαι τον εαυτό σου; Πώς μπορείς να δείξεις σεβασμό στον εαυτό σου; »

Διδάξτε του την υπευθυνότητα

Ευθύνη σημαίνει ανάληψη της «ιδιοκτησίας» της συμπεριφοράς και των ενεργειών μας. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει πώς έχει έλεγχο των ενεργειών του. Συζητήστε τα παραδείγματα, του πώς οι ενέργειές του επηρεάζουν το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Εξηγήστε του, ότι μεγαλώνοντας θα πρέπει να αναλαμβάνει όλοι και περισσότερες ευθύνες, βοηθώντας με το σπίτι και τη φροντίδα των αδελφών του.

Ενθαρρύνετε την αυτοπειθαρχία

Η αυτοπειθαρχία είναι η εξάσκηση του ελέγχου προκειμένου να δημιουργήσουμε και να ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο. Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη της υπομονής, την διαχείριση των συναισθημάτων με έναν υγιή τρόπο και την καθυστέρηση της ικανοποίησης (για παράδειγμα, να τελειώσει την εργασία του, πριν βγει έξω για παιχνίδι). Βοηθήστε το παιδί σας να ορίσει και να πετύχει ρεαλιστικούς στόχους. Σπάστε μεγαλύτερα καθήκοντα σε μικρότερα τμήματα, και στη συνέχεια, ενθαρρύνετε το να αναλάβει μια εργασία και να ορίσει μια προθεσμία ολοκλήρωσής της.

Ενθαρρύνετε την ορθή κρίση

Η ορθή κρίση απαιτεί προσεκτική λήψη αποφάσεων. Υπενθυμίζετε στο παιδί σας να σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεών του και να εξετάζει τις παρορμήσεις του προτού ενεργήσει. Συζητήστε διάφορα σενάρια με το παιδί σας και σκεφτείτε μαζί ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης για κάθε περίπτωση. («Αν ο φίλος σου σου ζητούσε να αντιγράψει την εργασία σου, τι θα έκανες;»)

Δώστε του το παράδειγμα

Ένας υπεύθυνος πολίτης ενδιαφέρεται για την κοινότητά του και εργάζεται ενεργά για να βοηθήσει το γενικότερο καλό. Δώστε το παράδειγμα στο παιδί σας, συμμετέχοντας σε δράσεις στο σχολείο του ή στην περιοχή σας, προσφέροντας εθελοντικά τον χρόνο σας προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κάνοντας δωρεές προς συγκεκριμένους σκοπούς.
Πηγή: www.education.com
Επιμέλεια: Ειρήνη Παρασκευοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου