Νέα έρευνα φανερώνει ότι το πόσο χρονών νιώθουμε καθορίζει το βαθμό ευεξίας μας
Μία νέα έρευνα, αποκαλύπτει ότι το πόσο χρονών νιώθουμε μπορεί να αλλάζει μέρα με τη μέρα και να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευεξία μας. «Ενδιαφερόμαστε για το πώς νιώθουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, γιατί αυτό συνδέεται άμεσα με τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική τους υγεία», λέει η Νιούπερτ, ερευνητής ψυχολογίας στο NC State University. «Αλλά, μέχρι σήμερα, δεν ήταν σαφές το πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι υποκειμενικές αντιλήψεις για την ηλικία».
Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να προσδιορίσουν, εάν θα μπορούσαν να εντοπίσουν και άλλες μεταβλητές που να παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση και να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν πόσο χρονών αισθάνεται κάποιος σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα. Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη έρευνα, αποδεικνύεται ότι μπορούν.
Οι ερευνητές, πραγματοποίησαν μια μελέτη,στην οποία συμμετείχαν 43 ενήλικες ηλικίας 60 έως 96 ετών. Κάθε συμμετέχων κλήθηκε να συμπληρώσει μία ημερήσια προσωπική αξιολόγηση για οκτώ συνεχόμενες ημέρες, σχετικά με την ηλικία που αισθανόταν ότι είναι, αν είχε βιώσει άγχος εκείνη την ημέρα, ποια ήταν η διάθεση του, και αν είχε βιώσει κάποιο αρνητικό σωματικό σύμπτωμα ή κάποιο είδος σωματικού πόνου τη συγκεκριμένη ημέρα.
«Ανακαλύψαμε ότι το πώς νιώθουν οι ηλικιωμένοι μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα, και ότι συγκεκριμένα γεγονότα, μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη για την ηλικία τους», λέει η Νιούπερτ.
Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ανέφεραν ότι ορισμένες ημέρες ένιωθαν έως και 13 χρόνια νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους. Αλλά τις ημέρες που ήταν αγχωμένοι ή είχαν αρνητική διάθεση ή βίωναν σωματικό πόνο, ένιωθαν λιγότερο νέοι. Τις ημέρες που οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν αρνητική διάθεση, αισθάνονταν μόλις οκτώ χρόνια νεότεροι. Ωστόσο, η αίσθηση της θετικής διάθεσης δεν έκανε τους συμμετέχοντες να νιώθουν νεότεροι.
Όπως τονίζει η Νιούπερτ: «Αυτή η διαπίστωση αυξάνει την πιθανότητα να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούμε την υποκειμενική μας αντίληψη ως μέρος αξιολόγησης για να προσδιορίσουμε την ευεξία μας».

www.psychologynow.gr