Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, το καλοκαίρι τελείωσε και μαζί με αυτό έληξαν και οι διακοπές, τόσο για τους γονείς που πρέπει να επιστρέψουν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, όσο και για τα παιδιά που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα τη νέα σχολική χρονιά.
Τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο σχολικό περιβάλλον και να επιστρέψουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας και στον αυστηρό προγραμματισμό που αυτή συνεπάγεται.
Αναμφισβήτητα όλοι, μικροί και μεγάλοι αισθάνονται μια μικρή μελαγχολία με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή στην πραγματικότητα, και για αυτό χρειάζονται τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής. Αυτή η θλίψη που νιώθουν οι περισσότεροι με το πέρας των διακοπών είναι απολύτως φυσιολογική.
Η επιστροφή σε ένα πιο σταθερό και αυστηρό ωράριο είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα παιδιά μετά την πλήρη αποδιοργάνωση, την τεμπελιά, την ελευθερία και την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών.
Τα περισσότερα παιδιά δεν ακολουθούν στη διάρκεια των διακοπών συγκεκριμένο πρόγραμμα όσον αφορά στις καθημερινές συνήθειες, όπως είναι το θέμα του ύπνου και του φαγητού. Συνήθως, ξυπνούν αργά το πρωί, περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας στη θάλασσα και στο παιχνίδι με τους συνομήλικους, δεν καταναλώνουν υγιεινές τροφές , δεν τηρούν συγκεκριμένα γεύματα, δεν τρώνε σε τραπέζι και αποκλίνουν αρκετά από το συνηθισμένο ωράριο του βραδινού ύπνου.
Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο χειρισμός των γονέων απέναντι στα παιδιά έτσι ώστε να τα προετοιμάσουν όσο το δυνατό καλύτερα για τη νέα σχολική χρονιά και να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και να μεταβούν στην πραγματικότητα όσο πιο ομαλά γίνεται.
Ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές προς τους γονείς είναι λοιπόν οι ακόλουθες:
- Η διαδικασία προσαρμογής πρέπει να γίνει έγκαιρα και σταδιακά και όχι απότομα. Μια εβδομάδα τουλάχιστο πιο νωρίς από την έναρξη του σχολικού έτους, οι γονείς καλό είναι να βοηθήσουν τα παιδιά θεσπίζοντας πρωτίστως ένα πρόγραμμα όσον αφορά στο θέμα του ύπνου. Έτσι, θα προετοιμάσουν το παιδί ώστε να αντιμετωπίσει και να συνηθίσει πιο εύκολα το βάρβαρο πρωινό ξύπνημα.
- Οι γονείς καλό είναι να καθιερώσουν σταδιακά το νέο ωράριο ύπνου. Για παράδειγμα, εάν το παιδί στις διακοπές κοιμόταν το βράδυ στις 12, σε πρώτη φάση μετά τις διακοπές θα πρέπει να πάει για ύπνο στις 11, μετά από λίγες μέρες στις 10 κ.λ.π.
- Οι γονείς θα πρέπει να δείξουν ανοχή και υπομονή όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις ενστάσεις, την αντιδραστική συμπεριφορά και τις διαμαρτυρίες του παιδιού και να κάνουν μαζί του έναν εποικοδομητικό διάλογο, εξηγώντας στο παιδί τους λόγους που τους αναγκάζουν να εφαρμόζουν πρόγραμμα στις καθημερινές συνήθειες. Παράλληλα είναι καλό να αναλύουν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό. Έτσι, αυξάνουν τις πιθανότητες να συνεργαστεί μαζί τους το παιδί και να προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα στους νέους ρυθμούς.
- Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να θεσπίσουν όρια όσον αφορά στο χρόνο που θα παρακολουθεί το παιδί τηλεόραση, θα παίζει στον υπολογιστή ή θα βγαίνει έξω με τους φίλους του και να προσπαθήσουν να παραμείνουν πιστοί σε αυτά.
- Οι γονείς είναι αυτοί που θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα στο παιδί με το να τηρούν πρωτίστως αυτοί τις νέες συνήθειες και να εναρμονίζονται με την πραγματικότητα.
- Οι γονείς είναι σημαντικό να επικεντρωθούν στα θετικά στοιχεία που συνδέονται με την επιστροφή στο σχολείο, ώστε το παιδί να το αντιμετωπίσει σαν μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία και όχι σαν κάτι καταναγκαστικό. Καλό είναι να μιλήσουν με ενθουσιασμό για το σχολείο στο παιδί (π.χ. τι όμορφα που θα είναι μόλις ανοίξουν τα σχολεία και συναντήσεις τους φίλους σου, θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις νέες γνωριμίες, θα μάθεις χρήσιμα πράγματα, θα αποκτήσεις νέες εμπειρίες, θα εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου κ.ά).
- Οι γονείς καλό είναι να δώσουν έμφαση στα συναισθήματα του παιδιού και να ενισχύουν το παιδί να εκφράζεται ανοιχτά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί ό,τι και αν νιώθει. Αρκετά παιδιά βιώνουν άγχος, φόβο, αγωνία και νευρικότητα όταν αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, οπότε είναι σημαντικό να λένε και να δείχνουν στο παιδί πως είναι δίπλα του, το κατανοούν, συμμερίζονται το πώς αισθάνεται και είναι σε θέση να το στηρίξουν και να το βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή.
- Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να φροντίσουν να οργανώσουν πριν την έναρξη του σχολικού έτους το χώρο που θα μελετά το παιδί και να έχουν διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με διαδικαστικά ζητήματα, όπως σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει το παιδί, την εγγραφή στα φροντιστήρια που θα μάθει ξένες γλώσσες, με ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες θα εμπλακεί κ.λ.π. Καλό είναι να αγοράσουν έγκαιρα τον απαιτούμενο υλικό εξοπλισμό για το σχολείο (τσάντα, βιβλία, τετράδια, μολύβια κ.λ.π.). Άλλωστε οτιδήποτε αφήνουν για την τελευταία στιγμή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος και νευρικότητα σε όλα τα μέλη της οικογένειας.
Η ενεργός συμμετοχή και εμπλοκή των γονέων, το ενδιαφέρον, η κατανόηση, ο υγιής και δημοκρατικός διάλογος, η υπομονή, η στήριξη, η προσοχή, η φροντίδα, η επιβράβευση, η ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού, η θέσπιση ορίων και κανόνων και η τήρηση ενός δομημένου προγράμματος όσον αφορά στις καθημερινές συνήθειες του παιδιού, η θετική στάση των γονέων και η διάθεση συνεργασίας, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που συμβάλουν στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και διευκολύνουν τη μετάβασή του στη νέα σχολική χρονιά.
YΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΤΖΗΛΑ
Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου