Αποκαθιστώντας την επικοινωνία με το παιδί μέσα σας
Η επικοινωνία με το παιδί που έχουμε μέσα μας δεν είναι πάντα εύκολη. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται ότι το μόνο που ζητά είναι να κλαίει ασταμάτητα. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Το κομμάτι του εαυτού μας που αποκόπηκε σε νεαρή ηλικία έπρεπε να απομακρυνθεί επειδή υπήρχαν σοβαροί λόγοι, όπως η κακομεταχείριση, ο φόβος, η παραμέληση, η έλλειψη κατανόησης. Αυτό το κομμάτι μας δεν είχε τη δυνατότητα να εκφράσει τα έντονα συναισθήματά του κι έτσι αναγκάστηκε να τα κουβαλήσει μαζί του. Όταν επαναφέρουμε στη ζωή μας το χαμένο εσωτερικό παιδί που έχουμε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βιώσουμε ένταση.
Πώς μπορούμε να κατευνάσουμε το παιδί μέσα μας;
Πρώτα από όλα, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μονομιάς. Πρέπει να μάθετε πώς να φροντίζετε το δικό σας ιδιαίτερο εσωτερικό παιδί. Όσο περνάει ο καιρός, θα σας διδάξει τι είναι αυτό που χρειάζεται. Θα πρέπει να είστε τόσο υπομονετικοί όσο θα ήσασταν αν είχατε και στην πραγματικότητα ένα υιοθετημένο παιδί με προβληματικό υπόβαθρο.
Δεύτερον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συναισθήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Κατευνάζω το παιδί μέσα μου δεν σημαίνει ότι του λέω «Σταμάτα να κλαις, όλα θα πάνε καλά». Ίσως έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, αλλά η δική σας δουλειά είναι να γίνετε ένας διαφορετικός γονέας, ένας γονέας που θα ακούσει πραγματικά τα συναισθήματα του παιδιού. Το πρώτο μέρος της διαδικασίας είναι να ακούσετε αυτά τα συναισθήματα. Το εσωτερικό παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να σας πει γιατί αισθάνεται λύπη, θυμό ή φόβο. Η δουλειά σας είναι να δώσετε προσοχή σε αυτά τα συναισθήματα.
Αν είναι εφικτό, βρείτε ένα ασφαλές ένα ήσυχο μέρος για να καθίσετε και να το αφουγκραστείτε. Αφήστε τα συναισθήματα να αναδυθούν. Αποδεχτείτε τα όλα, ακόμη και αν αυτό είναι οδυνηρό. Αν δεν μπορείτε να τα αντέξετε όλα ταυτόχρονα, πείτε στο παιδί ότι θα το ακούσετε για 10, 5 ή 2 λεπτά.
Στη συνέχεια, υποσχεθείτε του ότι θα βρείτε χρόνο αργότερα για να το ακούσετε λίγο περισσότερο. Καθώς αναδύονται τα συναισθήματα, επικεντρωθείτε στην αγάπη που έχετε προς το παιδί αυτό που σας εμπιστεύεται τα πολύτιμα κι ευάλωτα συναισθήματά του. Πείτε του ότι είστε υπερήφανοι γι’ αυτό επειδή βγαίνει στην επιφάνεια. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι σας κατακλύζουν τα συναισθήματα σαν να ήσασταν όντως παιδί. Δεν πειράζει, αν καταφέρετε να μείνετε σε αυτή τη θέση, προσπαθήστε το. Δείτε αν μπορείτε να βρείτε κάποιον τρόπο για να νιώσετε περισσότερο ως ενήλικος που έχει στην αγκαλιά του το παιδί.
Αυτοί είναι οι τρόποι που μπορείτε να καθησυχάσετε το εσωτερικό σας παιδί
• Αξιολογήστε όλα τα δύσκολα συναισθήματα και αποδεχτείτε τα.
• Αφήστε τον εαυτό σας να εκφράσει την αγάπη που έχει γι’ αυτό το παιδί κρατώντας ένα μαξιλάρι ή ένα λούτρινο ζωάκι, λικνίζοντας το σώμα σας, σιγοτραγουδώντας, χαϊδεύοντας ή κάνοντας οτιδήποτε θα κάνατε για να παρηγορήσετε ένα πραγματικό παιδί.
• Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας κι αφήστε το παιδί να σας πει τι θεωρεί καλό γι’ αυτό.
• Μην αφήνετε οποιαδήποτε επικριτική φωνή να σας λέει ότι είναι ανόητο να τραγουδάτε ένα νανούρισμα. Δεν είναι ανόητο, είναι μια πολύτιμη πράξη αγάπης για τον εαυτό σας.
Θα χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή την πρακτική ξανά και ξανά, μέχρι το εσωτερικό παιδί να μάθει σταδιακά να σας εμπιστεύεται. Με τον καιρό θα μάθετε να είστε ο στοργικός γονέας που αυτό το παιδί δεν είχε ποτέ. Θα μοιραστείτε το μέλλον σας με ένα υπέροχο, ελεύθερο πνεύμα αγάπης που αντιπροσωπεύει το εσωτερικό σας παιδί.