Η ιεράρχηση των αναγκών του ανθρώπου
Της Ελένης Αϋφαντή – Life Coach
Ελευθερία, ισότητα, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, σεβασμός, πίστη, αλήθεια, τιμιότητα, εμπιστοσύνη. Αυτές και άλλες πολλές είναι οι αξίες που ο καθένας από μας θέλει να έχει στη ζωή του. Μέσα από την οικογένεια, το σχολείο, το κοινωνικό περιβάλλον δημιουργήσαμε το ατομικό μας σύστημα αξιών, δηλαδή, ποιες από αυτές επιθυμούμε πάνω από όλα να βιώνουμε, ποιες είναι αυτές που μας ωθούν και μας κινητοποιούν.
Όταν ικανοποιούμε τις αξίες μας δημιουργικά, όταν λειτουργούμε βάση αυτών, τότε έχουμε ισορροπία, ξεχειλίζουμε από ενέργεια και συναισθήματα. Όταν αυτές οι αξίες δεν ικανοποιούνται μέσα μας, τότε, γίνονται ανάγκες. Έχουμε λοιπόν ανάγκη να τις βιώνουμε, γιατί δεν τις βιώνουμε και το πιθανότερο είναι να φέρνουμε στη ζωή μας τα διπολικά τους αντίθετα.
Παράδειγμα:
Αισθάνομαι ότι όλοι γύρω μου με αδικούν, δεν με σέβονται, μου λένε ψέματα, ενώ εγώ το μόνο που θέλω είναι να υπάρχει δικαιοσύνη, σεβασμός, αλήθεια. Θέλω, αλλά δεν το έχω, άρα, έχω ανάγκη. Τέσσερις είναι οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου : η ανάγκη για ασφάλεια, για αλλαγή, για σημαντικότητα, για σύνδεση.
Πρέπει να αισθάνομαι ασφαλής, για να μπορέσω να βάλω στόχους και να κάνω αλλαγές, για να νιώσω ότι είμαι σημαντικός, ξεχωριστός, για να μπορέσω να συνδεθώ με αγάπη με την οικογένειά μου, τον επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρο και να αισθανθώ ότι ζω σε ένα φιλικό σύμπαν. Έτσι ικανοποιώ τις ανάγκες μου δημιουργικά.
Αν όμως λειτουργώ μέσα από τις πεποιθήσεις μου και τους περιορισμούς μου, τότε δημιουργώ διάφορα τεχνάσματα για να ελέγχω τον εαυτό μου και το περιβάλλον μου, ώστε να είμαι εντελώς ασφαλής, ώστε οι επιθυμίες και οι στόχοι μου να μην είναι και μεγαλόπνοοι, ούτε επικίνδυνοι, ώστε να συσσωρεύσω γύρω μου τρόπαια, επιτεύγματα και αποκτήματα που θα δείχνουν πόσο ξεχωριστός είμαι και τότε… όλοι θα με εκτιμούν και θα με αγαπούν.
Η ανάγκη της ασφάλειας όμως, ελέγχεται από τον νόμο της αδράνειας της ύλης, το τέλος της κίνησης της ενέργειας Πρέπει να μην κινείται τίποτα για να είμαστε ασφαλείς, όλα πρέπει να μένουν όπως είναι. Αν κινηθούμε θα έρθουν αλλαγές και πως ξέρουμε αν θα μπορούμε να τις ελέγξουμε; δεν το ξέρουμε, άρα δεν αλλάζουμε. Ο βασικός νόμος της ζωής όμως είναι η ροή, τα πάντα ρει, είπε ο Ηράκλειτος. Έτσι, βρίσκουμε παράπλευρους τρόπους για να νιώσουμε ότι κάτι κινείται, π.χ. πίνω για να διασκεδάσω, αλλάζω συνεχώς, μαλλιά, ρούχα, συντρόφους.
Μέσα από αυτά όμως δεν μπορώ να νιώσω και πολύ σημαντικός, άρα, πρέπει να αποκτήσω πράγματα, ότι μπορώ και με όποιον τρόπο μπορώ ή πρέπει να κατεδαφίσω τους άλλους για να φανεί η δική μου σημαντικότητα. Αν τα χάσω όλα αυτά βέβαια, μαζί τους θα χαθώ και εγώ, γιατί τι είμαι εγώ χωρίς αυτά, ποιος θα επιβεβαιώνει από δω και πέρα τη σημαντικότητά μου. Τι θα λένε τώρα οι άλλοι για μένα; Και τότε, ποιος θα με θέλει, ποιος θα με αγαπά, με τι μούτρα θα μπορώ να σχετίζομαι με όλους αυτούς τους πολύ σπουδαίους άλλους. Επομένως, πρέπει να κάνω τα πάντα για αυτούς, για να μείνουν μαζί μου.
Ας σκεφτεί ο καθένας πώς λειτουργεί αυτές τις ανάγκες στη ζωή του, πώς τις χειρίζεται, πώς τις ικανοποιεί έτσι ώστε να είναι συνειδητός και να τις χρησιμοποιεί με δημιουργικό τρόπο ώστε να τις βιώνει σαν αξίες και όχι με καταστροφικό τρόπο δημιουργώντας έτσι συνεχόμενες ανάγκες.
Η Ελένη Αϋφαντή θα εισηγηθεί βιωματικού σεμιναρίου με τίτλο: ” Από την ψευδαίσθηση στην Αλήθεια!! “