Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Το παιδί αυνανίζεται

Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άβολα  ούτε να ανησυχείτε. Αντιμετωπίστε την κατάσταση χωρίς πανικό .
Oι γονείς της τετράχρονης Eριέττας έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση γιατί η κόρη τους, σε κάθε ευκαιρία, «χαϊδεύεται» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. «Ξαπλώνει στο πάτωμα ή στον καναπέ και αρχίζει να σφίγγεται ή να κουνιέται πάνω κάτω σε σημείο να ιδρώνει. Δεν μπορούμε εκείνη τη στιγμή να τη σταματήσουμε, δείχνει να μην μας ακούει, είναι τόσο αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει… Δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Άλλοτε προσποιούμαστε ότι δεν τη βλέπουμε και άλλοτε προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή της σε κάτι άλλο, όμως ανησυχούμε… Είναι φυσιολογικό αυτό που κάνει;»
Aπό πολύ νωρίς, τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον για τα γεννητικά τους όργανα. Aυτό είναι κάτι φυσιολογικό που δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Aς μην ξεχνάμε ότι από τους είκοσι τέσσερις μήνες μέχρι τα τρία-τέσσερα χρόνια οι γονείς προσπαθούν να εκπαιδεύσουν το παιδί στις συνήθειες καθαριότητας κι αυτό, όπως είναι φυσικό, κινεί στο παιδί το ενδιαφέρον για τα γεννητικά του όργανα• παρακολουθεί πώς ουρεί ή τις κενώσεις του.
Επίσης παρατηρεί τις διαφορές των δύο φύλων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια παιδιά που, για διάφορους λόγους, αυνανίζονται πολύ συχνά, ίσως και κάθε μέρα, ή και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρόλο που υπάρχουν άλλες ενδιαφέρουσες και ελκυστικές δραστηριότητες για να απασχοληθούν. Καμιά φορά αυνανίζονται, ακόμα κι ενώ βρίσκονται με τους φίλους τους. Η συμπεριφορά αυτή ίσως υποκρύπτει ένα μήνυμα που θέλει να σας στείλει, για να σας κινητοποιήσει ότι κάτι το απασχολεί.
Τα αίτια του αυνανισμού σε μικρή ηλικία
Με τον αυνανισμό, το παιδί ενδεχομένως εκφράζει την ασυνήθιστη ένταση ή ανησυχία που αισθάνεται. Συχνά υπάρχει ένα οικογενειακό περιβάλλον αγχώδες, απαγορευτικό ή με υπερβολικές προσδοκίες που του δημιουργεί στρες και ανασφάλεια.
Πιθανόν δεν ικανοποιούνται βασικές συναισθηματικές του ανάγκες και ο αυνανισμός είναι ένας τρόπος για να παρηγορηθεί ή για να διαμαρτυρηθεί για γεγονότα ή καταστάσεις που το πιέζουν.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…
• Η ενασχόληση του παιδιού με το σώμα του είναι απολύτως φυσιολογική.
• Σε περιπτώσεις που θεωρείτε ότι το παιδί αυνανίζεται συνεχώς, καλό θα είναι να εξετάσετε λίγο πιο προσεκτικά την καθημερινότητά του και αναλογιστείτε μήπως δέχεται υπερβολικές πιέσεις.
• Αυτές θα μπορούσαν να προέρχονται από πολλές πηγές: από τη συμπεριφορά αγχωμένων γονιών ή που δεν τα πηγαίνουν καλά ή δεν ασχολούνται με το παιδί, από αλλαγή στις συνήθειες της οικογένειας, από μετακόμιση σε άλλο σπίτι ή σε άλλη πόλη, από αλλαγή μπέιμπι σίτερ ή δασκάλας στον παιδικό σταθμό κ.λπ.
• Aν επικεντρωθείτε στον αυνανισμό, κάνοντάς τον «θέμα», το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενισχύσετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
• Eυτυχώς, αρκετοί αντιδράτε ψύχραιμα, παρά την αρχική σας αμηχανία. Έτσι δεν το μαλώνετε, δεν το απειλείτε, ούτε το τιμωρείτε δημιουργώντας του ενοχές.
• Eπιδιώκετε να περνάτε καθημερινά περισσότερο χρόνο μαζί του.
• Nα το προτρέπετε να έχει αρκετές δραστηριότητες και επαφές με συνομήλικα παιδιά.
• Aν δείτε ότι αυτή η συμπεριφορά του παιδιού σας συνεχίζεται για κάποιο διάστημα, και σας ανησυχεί, αναζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.
 Mytv 30 Μαίου - 5 Ιουνίου 2015 - Τεύχος 118

http://www.akappatou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου