Σελίδες

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Νικήστε τη μελαγχολία των Χριστουγέννων


Αλλοτε κατασκευασμένο και άλλοτε αληθινό, το χαρούμενο κλίμα των ημερών κάνει αρκετούς από εμάς να νιώθουμε μόνοι και στενοχωρημένοι. Η ψυχολόγος προτείνει τρόπους που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα...

Δημοσίευση 12/12/13 04:05 μμ

Πολύχρωμες βιτρίνες στους εμπορικούς δρόμους, χριστουγεννιάτικα δέντρα που κοσμούν τις κεντρικές πλατείες και παντού κόσμος να κάνει βόλτες. Κι όμως, μέσα σε αυτό το φαινομενικά ευχάριστο κλίμα, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων νιώθει κατάθλιψη.

Όπως παρατηρεί η Κατερίνα Καρασάββα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο κέντρο Εν-δια-φέρω, «η λεγόμενη κατάθλιψη των γιορτών είναι ένα φαινόμενο που αναφέρεται σε αρνητικά συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο». Και συνεχίζει: «Όταν κάποιος ήδη περνάει δυσκολίες, πρακτικές και συναισθηματικές, είναι εύκολο να ενταθούν τέτοια συναισθήματα. Για παράδειγμα, οι γιορτές για την ελληνική οικογένεια είναι άμεσα συνυφασμένες με τα πλούσια τραπέζια, τα δώρα, τα στολίδια κ.λπ. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει πια η οικονομική δυνατότητα για όλα αυτά που συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια, τα συμπτώματα της κατάθλιψης (κακή διάθεση, έλλειψη όρεξης ή υπερφαγία, πονοκέφαλοι, διαταραχές ύπνου και άλλα μπορεί να γίνουν εντονότερα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάποιο άτομο που είναι μόνο, το οποίο δεν έχει ή νομίζει ότι δεν έχει στηρίγματα και ανθρώπους γύρω του».

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Καρασάββα, υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσουμε τις συνθήκες, αλλάζοντας καταρχήν αυτό που συμβαίνει μέσα μας. Τι προτείνει η ίδια;

Πώς θα ανεβείτε ψυχολογικά: Τι προτείνει η ψυχολόγος
1. Ξεχάστε τον ψυχαναγκασμό! Την πεποίθηση ότι, επειδή είναι γιορτές, πρέπει να είστε συνέχεια χαμογελαστοί, χαρούμενοι και λαμπεροί. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα παιδιά. Οι ενήλικες πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό είναι ένα στερεότυπο.

2. Δώστε το δικό σας νόημα στις γιορτές. Πώς θέλετε πραγματικά να περάσετε αυτές τις ημέρες;

3. Μην παραφορτώνετε το πρόγραμμά σας με υποχρεώσεις και συναντήσεις που δεν επιθυμείτε στην ουσία. Αναρωτηθείτε: «Πόσο το θέλω αυτό; Πόσο σημαντική είναι για μένα αυτή η επίσκεψη, η διοργάνωση της γιορτής;» κ.λπ.

4. Χρησιμοποιήστε τον επιπλέον χρόνο που σας δίνεται για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί πραγματικά. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο ή ακριβό. Μπορεί να είναι απλώς μια βόλτα στην πόλη, ένα τηλεφώνημα σε έναν παλιό, αγαπημένο φίλο, ξεκούραση, ένα ζεστό μπάνιο, μια ταινία αγκαλιά με τα παιδιά σας.

5. Βοηθήστε κάποιον που σας χρειάζεται. Γίνετε εθελοντές, επισκεφτείτε έναν ηλικιωμένο, μαγειρέψτε για μια άπορη οικογένεια που το έχει ανάγκη. Έτσι, δεν θα κάνετε καλό μόνο στους άλλους, αλλά και στον εαυτό σας. Η ψυχή γεμίζει χαρά με την προσφορά.

6. Μιλήστε γι' αυτά που νιώθετε! Πολλές φορές πιστεύουμε ότι οι άλλοι δεν θα μας ακούσουν ούτε θα μας καταλάβουν, αλλά ποτέ πραγματικά δεν δοκιμάζουμε να έρθουμε κοντά εκδηλώνοντας την ευαισθησία μας. Εμπιστευτείτε τους ανθρώπους και μπορεί να εκπλαγείτε!

Πηγή: http://www.elle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου