Σελίδες

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η σημασία της Σκέψης


brain_unlock
Η πραγματικότητα για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική. Το πρίσμα που ο καθένας αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα γύρω του έχει να κάνει με την σκέψη του κάθε ατόμου. Αυτό που εκλαμβάνουμε από τους γύρω μας αλλά και αυτό που είμαστε πραγματικά βρίσκεται στις σκέψεις μας. Με λίγα λόγια είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Ότι σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, δημιουργεί και τον »κόσμο» μας, οπότε αν αλλάξουμε τις σκέψεις μας μπορούμε και να αλλάξουμε τον κόσμο μας!
Αντί απλά να διαμαρτυρόμαστε και να συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να να ζούμε σύμφωνα με τις εμπειρίες του παρελθόντος, πρέπει να προσπαθήσουμε να εγκαταλείψουμε τις παλιές μας σκέψεις προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον. Οι σκέψεις μας είναι σαν ένας δρόμος. Όπως και να τον περπατήσεις, αν παίρνεις συνέχεια τον ίδιο δρόμο θα σε οδηγήσει στον ίδιο προορισμό.
Οι σκέψεις είναι άρρητα συνδεδεμένες με τα συναισθήματα, αν αφαιρέσουμε τις σκέψεις που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα, θα δούμε πολύ σύντομα να γεμίζουμε με μια διαρκή δύναμη χαράς. Οι αρνητικές σκέψεις διοχετεύουν την ζωτική μας ενέργεια προς το »κακό» με αποτέλεσμα σταδιακά να αισθανόμαστε πως όλα πάνε στραβά ως που τελικά καταφέρνουμε να πάνε πραγματικά όλα στραβά στην ζωή μας.
Μία συνηθισμένη αρνητική σκέψη είναι η ενοχή για τα πράγματα που έχουμε κάνει στο παρελθόν, τα λάθη και τα σφάλματα μας. Η ενοχή μας γεμίζει άγχος, ανασφάλεια και μας κρατά αλυσοδεμένους σε ένα παρελθόν που είναι αδύνατο να αλλάξει, εμποδίζοντάς μας να ζήσουμε το παρόν και το μέλλον μας. Το θετικό θα ήταν να σκεφτούμε πως τα τυχόν λάθη που διαπράξαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας ήταν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή και πως ίσως τώρα, σε μια παρόμοια κατάσταση θα κάναμε κάτι άλλο πιθανώς σωστότερο. Πρέπει πάντα να κάνουμε ότι μπορούμε και να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως κανείς δεν είναι τέλειος. Να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι. Αλλά και να αλλάζουμε και να βελτιωνόμαστε χωρίς φόβο και άγχος.
Η ενοχή, ο φόβος, η δυσαρέσκεια έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτά τα συναισθήματα μεταβάλλουν το σώμα και το μυαλό. Μια μεγάλη σε διάρκεια δυσαρέσκεια μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σοβαρές ασθένειες, διότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις που τα περιβάλλουν επηρεάζουν τα όργανα του σώματος. Για παράδειγμα ένας καταπιεσμένος θυμός θα επηρεάσει το ήπαρ, η έλλειψη χαράς θα επηρεάσει την καρδιά, η διαρκής θλίψη και το πένθος θα βλάψει τους πνεύμονες, η έντονη ανασφάλεια θα βλάψει τα οστά, έλκη θα παρουσιαστούν από τον φόβο και αρθρίτιδα αν είμαι τελειομανής και κριτικός προς τον εαυτό μου και τους γύρω μου. Σκεφτείτε θετικά και συγχωρέστε τον εαυτό σας και τους συνανθρώπους σας. Μην συσσωρεύετε στην ψυχή σας αρνητισμό και οργή γιατί σύντομα θα έχετε μια άρρωστη ψυχή και ένα εξίσου άρρωστο σώμα. Το να μην συγχωρείς είναι σαν να πίνεις δηλητήριο και να περιμένεις το άλλο πρόσωπο να πεθάνει.
Κάποια άτομα επίσης είναι δυσαρεστημένα επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πιο λεπτά, πιο ψηλά, πιο πλούσια, πιο ελκυστικά, πιο επιτυχημένα, ή αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει, επειδή δεν είναι όπως οι άλλοι θέλουν να είναι. Δεν εκτιμούν τον εαυτό τους και τις δικές τους ανάγκες και έτσι δεν συνειδητοποιούν ότι υποφέρουν απλά επειδή δεν αγαπάνε και δεν νοιάζονται τον εαυτό τους. Κατακλύζουν τον εαυτό τους με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και αισθάνονται κάθε μέρα και χειρότερα. Αλλά δυστυχώς αρνούνται να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους θεωρώντας πως δεν έχει καμιά ουσιώδη σημασία.
Το κάθε πρόβλημα που υπάρχει στην ζωή μας υπάρχει μέσα σε μία ή και περισσότερες σκέψεις μας. Αν ως σήμερα βλέπουμε πως αδυνατούμε να λύσουμε τα θέματα που μας προβληματίζουν θα πρέπει να δοκιμάσουμε και έναν άλλον δρόμο. Το «σκέφτομαι θετικά» δεν είναι είναι μια στιγμιαία κατάσταση αλλά μια διαφορετική στάση ζωής. Πείτε στον εαυτό σας: «Εγώ αναλαμβάνω τώρα την ευθύνη. Ξέρω ότι υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για ν” αλλάξω» και κάντε το. Η αποτυχία, οι φόβοι, οι απογοητεύσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αλλά εντός προγράμματος είναι και η επιτυχία, η χαρά, η ευτυχία. Ελευθερώστε τον εαυτό σας από τον αρνητισμό και γίνετε όσα μπορείτε να γίνετε.
Μην αφήνετε μια αρνητική σκέψη να σας κάνει να πιστέψετε πως έχετε μια άσχημη ζωή.
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
Βιβλιογραφία: »Έλκεις αυτό που δηλώνεις» και »Μεταμορφώστε την Ζωής σας» – Louise L. Hay, Εκδ. Success Dynamics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου