Σελίδες

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

«Ο φίλος μου μου είπε ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης»


Από: Ελένη Καραγιάννη 

«Ο φίλος μου μου είπε ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης»

Πώς να αντιμετωπίσετε την… αποκάλυψη της αλήθειας (όταν δεν είστε σίγουροι ότι το παιδί σας πρέπει να τη μάθει ακόμη).


ς να αντιμετωπίσετε την… αποκάλυψη της αλήθειας (όταν δεν είστε σίγουροι ότι το παιδί σας πρέπει να τη μάθει ακόμη).
Πώς να αντιμετωπίσετε την… αποκάλυψη της αλήθειας (όταν δεν είστε σίγουροι ότι το παιδί σας πρέπει να τη μάθει ακόμη).
Ακόμα κι αν στο σπίτι σας προσπαθείτε όσο είναι δυνατόν να διαφυλάξετε τη μαγεία των ημερών, από τη στιγμή που το παιδί σας επικοινωνεί με άλλα παιδάκια υπάρχει πάντα ο «κίνδυνος» το μυστικό να αποκαλυφθεί. Σας προτείνουμε πέντε τρόπους να χειριστείτε την κατάσταση χωρίς να στερήσετε από το παιδί σας την ελπίδα για το θαύμα.

1. Ρωτήστε το «εσύ, εξακολουθείς να πιστεύεις ότι υπάρχει;»Για τα παιδιά, όπως και για τους μεγάλους, κάποιες φορές δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι –ακόμα κι αν αυτό που πιστεύουν έρχεται σε αντίθεση με τις δικές τους «αλήθειες». Εάν σας ανοίξει τέτοια κουβέντα, ξεκαθαρίστε από την αρχή εάν αυτό που του είπαν αλλάζει κάτι από τα πιστεύω του. Διαφορετικά, είναι πιθανό να πάψει να πιστεύει στον Άι Βασίλη όχι επειδή ο φίλος του είπε ότι δεν υπάρχει αλλά επειδή εσείς το επιβεβαιώσατε.

2. Ενισχύστε την αμφιβολία του
Μιλήστε του για εκείνη τη χρονιά, όταν ήσασταν παιδί, που πιστεύετε ότι σαν να είδατε φευγαλέα κάποιον με κόκκινη φορεσιά να πετάει μέσα σε ένα έλκηθρο στον ουρανό. Ή στείλτε του ένα γράμμα από το Βόρειο Πόλο. Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας έχει την ανάγκη να πιστεύει για λίγο ακόμα, ίσως χρειαστεί να προσφέρετε μερικές μικρές «αποδείξεις» της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη.

3. Εξηγήστε του ότι οι παραδόσεις διαφέρουν σε κάθε οικογένεια
Πείτε στο παιδί σας ότι ο Άι Βασίλης δεν είναι για όλους το ίδιο κι αυτό αποτελεί απλώς μέρος της μοναδικότητάς του. Εάν στο δικό σας σπίτι μπαίνει από την καμινάδα και αφήνει τα δώρα του κάτω από το τζάκι, στο σπίτι του φίλου του μπορεί να κάνει το θαύμα του μέσω των γονιών του που τον βοηθούν να φέρει χαρά στα παιδιά τους.

4. Διαβεβαιώστε το ότι μπορεί ο ίδιος να μην υπάρχει αλλά η μαγεία των Χριστουγέννων είναι αληθινή
Εξηγήστε του ότι ο Άι Βασίλης είναι ένα σύμβολο προσφοράς, χαράς και αλληλεγγύης. Μπορεί να μην είναι ακριβώς αλήθεια το ότι επισκέπτεται όλα τα σπίτια μέσα σε ένα βράδυ για να αφήσει τα δώρα του, όμως η φιλοσοφία πίσω από αυτές τις πράξεις είναι πέρα για πέρα αληθινή. Εξηγήστε του πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος εάν μπορούσαμε όλοι να την ακολουθούμε στη ζωή μας.

5. Ζητήστε του να κρατήσει το μυστικό Εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να δεχτεί την αλήθεια πίσω από το μύθο του Άι Βασίλη, φροντίστε να μην την αποκαλύψει στα μικρότερα αδέρφια του ή σε άλλους φίλου τους. Εξηγήστε του ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να πιστεύουν ακόμα σ’ αυτόν τον ευγενικό γέροντα με τη χρυσή καρδιά και ζητήστε του να προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανή τη μαγεία για χάρη τους.

Με τη συνεργασία της Νέλλης Θεοδοσίου (παιδοψυχολόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου