Σελίδες

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Τα Χριστούγεννα στην ξενιτιά


xmas
Τα Χριστούγεννα στην ξενιτιά προκαλούν συναισθήματα οξύμωρα. Είναι εκείνο το σημείο καμπής όπου πας να συνηθίσεις και ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι πλέον ζεις αληθινά σε ξένη γη μακριά από όλους αυτούς που αγαπάς. Αυτές οι γιορτινές μέρες έρχονται να σου θυμίσουν πως υποφέρουν οι φτωχοί, οι μόνοι και αυτοί που ζουν στα ξένα.
Η μοναξιά των Χριστουγέννων έχει την ίδια μορφή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Όμως η μοναξιά των Χριστουγέννων στην ξενιτιά είναι κάτι διαφορετικό. Εκεί απλά συμβιβάζεσαι και ξεχνάς, ίσως και να νιώθεις έμμεσες ενοχές πως κάπως εσύ το έχεις επιλέξει. Η ανοσία της καθημερινότητας και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου δεν σου αφήνει κανένα περιθώριο να νοσταλγήσεις. Βιώνοντας, λοιπόν, αυτήν την νέα ξενική πραγματικότητα, το μόνο που μπορεί να σου θυμίσει τα Χριστούγεννα είναι οι μακρινές φωνές των συγγενών και φίλων που σου εύχονται χρόνια πολλά. Όταν όμως κλείσει η γραμμή χάνεις την αμεσότητα, έστω εκείνη την τηλεφωνική. Αυτή η στιγμή είναι και η πιο δύσκολη, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να λυπηθείς. Οι ρυθμοί τρέχουν εκεί που ζεις και τρέχεις και εσύ μαζί για να στρώσεις τη νέα σου ζωή.
Η ξενιτιά σε σκληραγωγεί και ταυτόχρονα νιώθεις τα συναισθήματα σου να παγώνουν. Στον αντίποδα πάλι βρίσκονται όλοι αυτοί που έχεις αφήσει πίσω, όσο και εάν αισθάνεσαι εκεί που βρίσκεσαι σαν να φύτρωσες ξαφνικά ως μία μονάδα. Είναι δύσκολο να έρχεται κανείς αντιμέτωπος με φράσεις, «γιορτινές ημέρες, να ήμασταν όλοι μαζί». Ο ρόλος σου γίνεται δύσκολος, μα δεν πρέπει να λυγίσεις, διότι μέσα από τη δύναμη σου παρηγορείς και παρηγορείσαι. Ξαφνικά ανακαλύπτεις συναισθήματα που ποτέ σου μέχρι τώρα δεν γνώρισες και απορείς ακόμη με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Έτσι περνούν τα Χριστούγεννα, τα κάθε Χριστούγεννα και όλες οι γιορτές. Φορτώνεις στις πλάτες σου ημέρες, μήνες, χρόνια και πλέον εξοικειώνεσαι με την απουσία και αποστασιοποιείσαι από όλα. Ο χρόνος προκαλεί λήθη και σου αλλάζει τις προτεραιότητες. Όσοι λοιπόν παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να κυνηγήσουν το όνειρό τους ή κάποιο ιδανικό κερδίζουν χρήματα, καλύτερο βιοτικό επίπεδο, μία νέα ζωή. Πίσω από όλα αυτά όμως υπάρχει πάντα ένας φόβος και δυστυχώς αυτός ο φόβος σε ακολουθεί πάντα. Είναι ο φόβος της αλλαγής, η αλλαγή που θα βρει εσένα και η αλλαγή που θα συναντήσεις πίσω σε όλα αυτά που έχεις αφήσει…
Το κείμενο επιμελήθηκε φίλη του Κλειδιού που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.

Καλά Χριστούγεννα!!

Εύχομαι το πνεύμα των Χριστουγέννων
να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας
και να δείτε τη ζωή σας με μια πιο θετική ματιά.
Το Κλειδί της Σκέψης -www.tokleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου