Η καθημερινότητα, αγχώδης και πιεστική, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς σαρώνει στο πέρασμά της τα πάντα – σε πολλές περιπτώσεις δε και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και βέβαια, εξαίρεση σε αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί ν' αποτελέσει η οικογένεια. Η κρίση και όλα όσα την ακολουθούν, η οικονομική δυσπραγία, το στρες, η ανασφάλεια για το αύριο, έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία της οικογένειας: τη σωστή επικοινωνία μεταξύ των μελών της.
4 πρακτικές προτάσεις λοιπόν που εστιάζουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ουσιαστική αντιμετώπισή του:
1. Έχουμε πάντα κατά νου ότι αυτό που για εμάς θεωρείται "δεδομένο" δεν είναι απαραίτητο να είναι το ίδιο και για τους άλλους.
Η οπτική που έχουμε για συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις, συχνά δεν συμπίπτει με αυτή που μπορεί να έχει ο ή η σύντροφός μας ή ακόμη και τα παιδιά μας. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Διαφορετικές εμπειρίες, παραστάσεις ή απλά απόψεις, συνθέτουν διαφορετικές οπτικές. Συνεπώς, κάποια πράγματα χρειάζονται υπομονή και περισσότερη συζήτηση και επεξήγηση. Το ν' αντιδρούμε στην πρώτη διαφωνία του άλλου, όσο κουρασμένοι ή πιεσμένοι κι εάν είμαστε, δε βοηθάει – απλά προσθέτει περαιτέρω ένταση στην ήδη υπάρχουσα.
2. Αφιερώνουμε πραγματικό χρόνο στους δικούς μας ανθρώπους.
Κι εάν κάποιος αναρωτηθεί τι σημαίνει "πραγματικός" χρόνος με τους δικούς μας ανθρώπους, σημαίνει ποιοτικός χρόνος – χρόνος δηλαδή που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά σε αυτούς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορεί να συζητάμε με το παιδί μας για σημαντικά ζητήματα που το απασχολούν και το μυαλό μας να ταξιδεύει παράλληλα σε άλλα …μέρη, όπως οι εκκρεμότητες στο γραφείο, τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας κ.ο.κ.
Είναι προτιμότερο ο χρόνος που θ' αφιερώσουμε να είναι λιγότερος αλλά ουσιαστικός – χωρίς περισπασμούς.
3. Μιλάμε ανοιχτά με την οικογένειά μας για ότι μας απασχολεί.
Πολλές φορές θεωρούμε, σε σχέση με τα παιδιά μας, πως η συγκάλυψη κάποιων προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει καθώς συνήθως επικρατεί μέσα μας η κλασική αντίληψη του "είναι μικρά - δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν''. Το αποτέλεσμα ωστόσο, είναι, η συμπεριφορά μας αυτή να φέρνει τελικά τ' αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα.
Προφανώς και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση από τους μεγάλους, όμως η προσπάθεια να κρυφτούν τα όποια ζητήματα υπάρχουν στην οικογένεια δεν πρόκειται να ξεφύγει από το αισθητήριο και την αντίληψη του παιδιού – ας μην το υποτιμούμε. Και το χειρότερο είναι ότι όταν θ' αντιληφθεί ότι ''κάτι τρέχει'', χωρίς όμως να έχει από εμάς την πραγματική εικόνα, μπορεί εύκολα να παρασυρθεί σε λανθασμένες εικασίες.
Μιλάμε λοιπόν με ειλικρίνεια στα παιδιά μας και σε περιπτώσεις δύσκολων προβλημάτων δεν πρέπει να διστάζουμε ν' αποτανθούμε σε κάποιον ειδικό για να μας καθοδηγήσει στο πως θα πρέπει να τα χειριστούμε σε σχέση με τα παιδιά.
4. Μαθαίνουμε ν' ακούμε τον άλλο.
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί είναι πολύ εύκολο για όλους μας να δίνουμε συμβουλές - να έχουμε γνώμη επί παντός επιστητού, εξαιρετικά δύσκολο όμως να μάθουμε ν' ακούμε τον άλλο. Γιατί μαθαίνω ν' ακούω δε σημαίνει μόνο αφιερώνω χρόνο στον άλλο για να μου πει αυτό που θέλει, αλλά σημαίνει και:
- είμαι ανοιχτός στην πιθανότητα ο άλλος να έχει δίκιο ακόμη κι εάν σε πρώτη ανάγνωση δε συμφωνώ με την άποψή του,
- προσπαθώ να μπω στη θέση του άλλου και να δω τα πράγματα από τη δική του σκοπιά,
- αποδέχομαι ότι δε γνωρίζω τα …πάντα,
- γκρεμίζω "θέσφατα" και παγιωμένες αντιλήψεις που υπάρχουν μέσα μου,
και τέλος κάτι που φαίνεται απλό, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο και είναι η απαρχή όλων των περισσοτέρων προβλημάτων:
- μαθαίνω να κάνω υπομονή αφήνοντας τον άλλον να ολοκληρώσει το συλλογισμό του.
Εάν μάθουμε ν' ακούμε τους άλλους με υπομονή και κυρίως χωρίς προκαταλήψεις, έχουμε κάνει το σημαντικότερο ίσως βήμα για να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένειά μας που είναι τόσο απαραίτητη – ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
- See more at: http://praktikesidees.gr/v2/oikogeneia/epikoinonia-sthn-oikogeneia-veltiosh/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=epikoinonia-sthn-oikogeneia-veltiosh#sthash.Vy147uim.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου