Όλοι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι ανώτερο… μια ανώτερη δύναμη στην οποία καταφεύγουμε όταν νιώσουμε αδύναμοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Για τους ενήλικες αυτή η δύναμη μεταφράζεται στα πιστεύω μας, την ιδεολογία μας, τη θρησκεία μας, ενώ για τα παιδιά σε έναν ήρωα από κάποιο παραμύθι, όπως ο Άγιος Βασίλης.
Αν το καλοσκεφτούμε η οποιαδήποτε ιδεολογία (θρησκεία) εκπροσωπείται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα τα οποία είτε δεν υπήρχαν ποτέ στη γη αλλά προσέφεραν κάποιο έργο ( άρα και κάποια ιδέα), είτε υπήρχαν και προσέφεραν κάποιο κοινωνικό έργο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιστεύω των μικρών μας. Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα μη υπαρκτό πρόσωπο που την περίοδο των εορτών επισκέπτεται τα καλά παιδάκια και τους προσφέρει δώρα. Είναι, λοιπόν, ένα κοινωνικό έργο, ένα έργο προσφοράς ενισχύοντας μάλιστα τις καλές συμπεριφορές των μικρών μας («Αν είσαι καλό παιδί θα σου φέρει ο Άγιος Βασίλης δώρο»).
Υπάρχει Άγιος Βασίλης;
Πρωταρχικός σκοπός της ανατροφής ενός παιδιού είναι να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει μέσα από πιθανές επιλογές.
-Θα ήταν λοιπόν καλό, από την πρώτη στιγμή που θα έρθει το παιδί σ’επαφή με τον Άγιο Βασίλη και σας ρωτήσει αν όντως υπάρχει, να του εξηγήσετε πως πρόκειται για ένα μυθικό πρόσωπο. Μιλήστε του για τα μυθικά πρόσωπα και πώς αυτά συνδέονται με γεγονότα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ανθρώπινες συμπεριφορές. Έτσι ο Άγιος Βασίλης συνδέεται με τα Χριστούγεννα, ενώ προάγει το έργο της προσφοράς,της βοήθειας και της αγάπης.
-Η αλήθεια δεν αφαιρεί την παιδικότητα του μικρού σας. Η αλήθεια του δίνει την επιλογή. Δίνοντάς στο παιδί επιλογές το βοηθούμε ώστε να γίνει πιο ανεξάρτητο και από μικρή ηλικία να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεών του ( πάντοτε σε αντιστοιχία με την ηλικία του παιδιού).
-Το παιδί συνεπώς έχει επιλογή: είτε θα πιστεύει στον Άγιο Βασίλη είτε όχι. Αν επιλέξει να πιστεύει μην ανησυχείτε. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε κάπου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, και από τη στιγμή που εσείς εξηγήσατε στο παιδί σας, να είστε βέβαιος/η πως το μικρό σας γνωρίζει κατά βάθος την αλήθεια. Η πραγματικότητα πολλές φορές φέρνει αρνητικά συναισθήματα, ενώ ο μύθος κρύβει μια μαγεία γεμίζοντάς μας θετικά συναισθήματα.
Ας είμαστε ειλικρινείς: Πόσοι από εμάς στις γιορτές δεν πιάνουμε τους εαυτούς μας να γινόμαστε παιδιά και να αποζητάμε να ξαναζήσουμε κι εμείς αυτόν τον μύθο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου