Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Πρέπει το παιδί μου να φοράει γυαλιά ηλίου;

oi kindinoi tis thalassasΓια τους περισσότερους ενήλικες καλοκαίρι σημαίνει και να φοράνε γυαλιά ηλίου.
Πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να φοράνε γυαλιά, επειδή ανησυχούν για την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια των παιδιών τους.
Του Βουδούρη Ελευθέριου, Παιδιάτρου, pedvoudouris.blogspot.gr
Τα βρέφη και μικρά παιδιά πρέπει να φοράνε γυαλιά, όταν βρίσκονται έξω στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε έντονη ηλιοφάνεια, όπως στις παραλία, στην πισίνα ή στο χιόνι για σκι.
Τα βρέφη και τα παιδιά έχουν έλλειψη χρωστικής στον φακό των ματιών, η οποία βοηθάει στο φιλτράρισμα της υπεριώδους ακτινοβολίας με συνέπεια περισσότερη ακτινοβολία να φθάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού στο μικρό μωρό από ότι σε ένα ενήλικα.
Ο καταρράκτης και η εκφύλιση του αμφιβληστροειδή που εκδηλώνονται στην ηλικία των 70 χρόνων, πιστεύεται ότι οφείλονται στην άθροιση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία στην διάρκεια ζωής του ανθρώπου.
Τα γυαλιά προστατεύουν από το εκτυφλωτικό φως του ήλιου και από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.
Προσέξτε όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά:
- Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να απορροφούν το 97% έως 100% όλου του φάσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Κοιτάξτε την ετικέτα.
- Η τιμή δεν είναι δείκτης προστασίας. Τα ακριβά γυαλιά δεν προσφέρουν απαραίτητα και την καλλίτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Υπάρχουν και φθηνά γυαλιά που προσφέρουν 100% προστασία, αρκεί να τα πάρετε από οπτικά καταστήματα που γνωρίζουν το θέμα.
- Οι φακοί δεν πρέπει να είναι παραμορφωμένοι ή κατεστραμμένοι. Ο σκελετός να είναι στρογγυλός και από εύκαμπτο υλικό – προστασία σε περίπτωση πτώσης.
- Αν το παιδί αντιστέκεται, μην το πιέζετε. Το καπέλο με γείσο μειώνει σε μεγάλο βαθμό την έκθεση των ματιών και του γύρω δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία.
- Τα βρέφη μικρότερα των έξι μηνών δεν χρειάζονται γυαλιά, αλλά πρέπει να προστατεύονται με καπέλα, ομπρέλες και με το σκέπασμα του καροτσιού. Το καπέλο από μόνο του μπορεί να μειώσει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε ένα παιδί που βρίσκεται σε καρότσι κατά 30%.
- Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα γυαλιά. Είναι πιο πιθανό ότι θα τα φοράει.
- Φοράτε και εσείς γυαλιά ηλίου, γιατί θα προσπαθήσει να σας μιμηθεί.
- Μην αγοράζετε γυαλιά για τα παιδιά από μικροπωλητές, αλλά από τα ειδικά καταστήματα οπτικών που θα σας δώσουν τις σχετικές πληροφορίες για τους φακούς.
Πόσο σκούρος πρέπει να είναι ο φακός;
Είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Όμως, μην θεωρείτε ότι όσο πιο σκούρος είναι ο φακός, τόσο καλλίτερη η προστασία. Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία προέρχεται από χημική επικάλυψη των φακών, όχι από το χρώμα τους. Η βαφή ελαττώνει το εκτυφλωτικό φως (υπέρυθρες ακτίνες), αλλά όχι την υπεριώδη ακτινοβολία.
Διαλέξτε μέτριας απόχρωσης φακούς. Οι φακοί με ανοιχτή απόχρωση δεν προσφέρουν άνεση στον λαμπερό ήλιο, ενώ οι σκούροι φακοί αναγκάζουν τις κόρες των ματιών να διαστέλλονται επιτρέποντας την υπεριώδη ακτινοβολία να φθάσει στον αμφιβληστροειδή.
Πρέπει τα παιδιά που τους αρέσουν τα γυαλιά να τα φοράνε για πολύ χρόνο;
Οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς ότι η όραση των παιδιών τους για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται να υπάρχουν καθαρές και καλώς ορισμένες εικόνες. Όταν το φως ελαττώνεται τότε μειώνεται και η αντίθεση. Αν το παιδί φορά τα γυαλιά ηλίου υπερβολικά μπορεί να εμποδίσει την φυσική ανάπτυξη της όρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου