Η απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης. Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης.
Émile Chartier (Alain), 1868-1951, Γάλλος φιλόσοφος
Ο αισιόδοξος τρόπος ζωής και σκέψης είναι το κλειδί για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία και ευτυχία. Είναι γεγονός πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο υγιείς, πραγματοποιούν ευκολότερα τους στόχους τους και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τους παρουσιάζονται με χαμόγελο και ψυχραιμία.
Πώς, λοιπόν, θα γίνεις πιο αισιόδοξος;
1. Ξύπνα με το αγαπημένο σου τραγούδι και διεκπεραίωσε την πρωινή ρουτίνα ή τις δουλειές του σπιτιού μετά μουσικής!
2. Ξεκίνα τη μέρα σου αναλογιζόμενος όλα τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων (από το ότι έχεις την όραση σου και μπορείς να δεις, μέχρι το ότι ζεις σε ένα όμορφο σπίτι). Πολλές φορές τα πράγματα που είναι δεδομένα για εμάς, κάποιοι άλλοι τα στερούνται.
3. Κάνε μία θετική ευχή για την έκβαση της ημέρας.
4. Χάρισε τουλάχιστον ένα χαμόγελο σε έναν άνθρωπο που θα δεις (μπορεί να είναι κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή και κάποιος άγνωστος). Είναι μεταδοτικό!
5. Γίνε πιο «ευαίσθητος» στην αντίληψη όλων των όμορφων πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω σου. Μην τα αφήνεις να φεύγουν ∙ παρατήρησέ τα, μείνε στη στιγμή, γίνε ένα με αυτά. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου διηγείται πως υπάρχουν 3 είδη ανθρώπων: ο άνθρωπος που θα περπατά βιαστικά και δεν θα προσέξει το ηλιοβασίλεμα με όλα αυτά που έχει στο μυαλό του ∙ ο άνθρωπος που θα περάσει, θα κοντοσταθεί, θα το κοιτάξει και θα φύγει, και ο άνθρωπος που θα περάσει, θα μείνει, θα το δει, θα το θαυμάσει, θα γίνει ένα με το ηλιοβασίλεμα, θα γεμίσει με όλη αυτήν την ενέργεια. Ο τρίτος άνθρωπος είναι και ο πιο πλήρης και ευτυχισμένος. Γίνε, λοιπόν, κι εσύ ένα με το ηλιοβασίλεμα!
6. Ζήσε στο τώρα, σταμάτα να πραγματοποιείς τις καθημερινές ρουτίνες αυτόματα, μηχανικά, αλλά προσπάθησε να τις κάνεις κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά, να ακολουθείς έναν διαφορετικό τρόπο ή να βάζεις ένα διαφορετικό στοιχείο.
7. Διώξε μακριά τις αρνητικές σκέψεις! Μόλις αντιληφθείς ότι μία αρνητική σκέψη έχει καταλάβει το μυαλό σου, άλλαξέ την επιτόπου σε θετική ή σκέψου κάτι που σε κάνει χαρούμενο!
8. Καλό θα είναι να αποφύγεις τις επαφές με τα αρνητικά άτομα, που συνηθίζουν να μιλούν μόνο για προβλήματα. Η αρνητική σκέψη είναι μεταδοτική, όσο και η θετική.
9. Βγάλε από το λεξιλόγιό σου τις λέξεις «μην», «όχι», «δεν» και προσπάθησε να διατυπώνεις το λόγο σου προσδίδοντας σε αυτόν μία θετική χροιά.
10. Σε κάθε αρνητικό γεγονός που συμβαίνει, προσπάθησε να βρεις τα θετικά στοιχεία ή κάποια ευκαιρία που μπορεί να προκύψει. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ (1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953) δηλώνει: Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.
11. Μόλις ξαπλώσεις να κοιμηθείς, απαρίθμησε όλα τα καλά που σου συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μέρας, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο!
12. Οραματίσου την επόμενη μέρα θετικά ∙ φαντάσου, δηλαδή, ότι πραγματοποιούνται όλες οι προγραμματισμένες και μη δουλειές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου