Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος, Υπ.R-DMT,MBPsS,Ψυχολογίας, Χοροθεραπείας Βασιλική Παναγιωτοπούλου
Στην εφηβεία εμφανίζεται έντονα η ανάγκη για ανεξαρτησία, νέες κοινωνικές σχέσεις, ανάληψη ευθυνών, διαμόρφωση προσωπικής ταυτότητας. Οι ανεξάρτητες διακοπές είναι ένα πρώτο και βασικό βήμα στην απόκτηση των παραπάνω, επομένως καλό θα ήταν οι γονείς να ενθαρρύνουν τις ανεξάρτητες διακοπές του δικού τους έφηβου με την προϋπόθεση ότι έχει κτιστεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ γονέα και εφήβου.
Ο κύριος φόβος των γονέων στο να επιτρέψουν στο παιδί τους να πάει μόνο του διακοπές είναι η σωματική ακεραιότητα και η υγεία του παιδιού τους. Επίσης αγχώνονται μήπως παρασυρθεί σε ακραίες συμπεριφορές και οδηγηθεί στη χρήση ουσιών ή αλκοόλ καθώς και αν θα καταφέρει να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά του. Σαφέστατα όλοι οι φόβοι τους είναι βάσιμοι αλλά αν δεν τεστάρουν το παιδί τους δεν θα ξέρουν κατά πόσο μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο του. Βέβαια οι περισσότεροι γονείς ξέρουν πολύ πριν το παιδί τους αιτηθεί να πάει μόνο του διακοπές αν μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη και σε ποιο βαθμό.
Ένα σύντομο εγχειρίδιο με το τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς έτσι ώστε να καταφέρουν να διαχειριστούν το άγχος που τους δημιουργούν, όπως είναι φυσικό, οι ανεξάρτητες διακοπές του παιδιού τους, αλλά και πως θα μειώσουν τον κίνδυνο να συμβεί κάτι απρόοπτο που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί μόνο του το παιδί τους, λέει τα εξής:
- Να δεχτούν να πάει ο/η έφηβος/η μόνο του διακοπές αν και εφόσον υπάρχουν και άλλοι φίλοι που θα ταξιδέψουν μαζί και οι γονείς γνωρίζουν τόσο τους φίλους όσο και τους γονείς των παιδιών που θα κάνουν διακοπές μαζί με το δικό τους, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν μια επικοινωνία τόσο με τους γονείς αλλά και με τα άλλα παιδιά αν χρειαστεί.
- Να φροντίσουν να αγοράσουν τα παιδιά τους ένα πακέτο διακοπών έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο να προκύψουν απρόοπτα.
- Να τακτοποιήσουν το οικονομικό θέμα.
- Να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα do’s και τα don’ts των ανεξάρτητων διακοπών. Όχι οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όχι χρήση ουσιών και αλκοόλ, όχι συναναστροφές με άτομα που δεν γνωρίζουν κλπ
- Καλό θα ήταν να κρατήσουν οι γονείς αντίγραφα από όλα τα έγγραφα που αφορούν το ταξίδι.
- Να συμφωνήσουν πότε θα επικοινωνεί μαζί τους ο/η έφηβος/η. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι ο λόγος της επικοινωνίας είναι για να μην ανησυχούν και όχι για να τον/την ελέγχουν
- Επικοινωνήστε με τους γονείς των άλλων παιδιών
Οπωσδήποτε αυτός που γνωρίζει καλύτερα αν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο παιδί του, ότι μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του στην καθημερινότητα των ξεχωριστών διακοπών, είναι οι γονείς. Όμως μην αρνηθείτε να πάει μόνο του διακοπές αν δεν του εξηγήσετε τους ακριβείς λόγους αυτής της απόφασης. Διαχειριστείτε τους φόβους σας χωρίς να τους μεταφέρετε στον/ην έφηβο/η γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να τραυματιστεί η αυτοεκτίμησή του και να μην διεξαχθεί ομαλά η φάση απόκτησης ανεξαρτησίας.
Ο/η έφηβος/η μέσα από τις ανεξάρτητες διακοπές θα αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες, και θα διευρύνει τις κοινωνικές του σχέσεις, Θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση του, η αντίληψη εαυτού (Self concept) μέσα από την συναναστροφή του με συνομήλικους που βρίσκονται έξω από την ασφάλεια του σπιτιού τους και την προστασία των γονέων τους. Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη ανεξάρτητης σκέψης που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου