Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Γιατί η φιλία είναι θησαυρός;

Γιατί η φιλία είναι θησαυρός;

Η φιλία είναι όντως θησαυρός. Κάποιες φορές πιο πολύτιμος ακόμα και από την οικογένειά μας. Διότι τους φίλους τους επιλέγουμε. Δεν είναι εύκολο να κρατήσει μια φιλία για πάντα. Και όπως έγραψε και ηΤάμι Γκεκτσιάν στο άρθρο της «Το τσουβάλι της φιλίας«,  ξεκινάμε με ένα τσουβάλι γεμάτο φίλους και στην πορεία αυτό αδειάζει και μένουν οι λίγοι και καλοί.

Ας δούμε όμως γιατί πραγματικά η φιλία είναι θησαυρός

Γιατί η φιλία είναι θησαυρός;

1. Οι φίλοι μειώνουν το στρες

Έρευνα που έγινε το 2011 διαπίστωσε ότι περνώντας χρόνο με τον καλύτερό σας φίλο μειώνει τα επίπεδα του άγχους και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

2. Σας κάνουν να νιώθετε ότι ανήκετε κάπου

Η Brene Brown, στο βιβλίο της «Ευτχώς που δεν είμαι τέλειος» λέει ότι Η αίσθηση του «ανήκω» είναι η έμφυτη επιθυμία του ανθρώπου να είναι μέρος από κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο. Και οι φίλοι κάνουν ακριβώς αυτό. Μας βοηθούν ναι νιώθουμε ότι ανήκουμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς.

3. Οι φίλοι σας «θεραπεύουν»

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υποστήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον έχει θετικά αποτελέσματα όταν κάποιος μάχεται κατά μίας ασθένειας, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως είναι η άνοια και ελέγχει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

4. Η φιλία προσφέρει μακροζωία

Έρευνα που έγινε το 2009 διαπίστωσε ότι η δυνατή και κοινωνική υποστήριξη βοηθά στην μακροζωία. Και  την καλύτερη κοινωνική υποστήριξη μας την προσφέρουν οι φίλοι.

5. Σας βοηθούν να αποδεχτείτε τον εαυτό σας

Οι καλοί φίλοι μας γνωρίζουν και μας αποδέχονται όπως είμαστε, μαζί με τα ελλατώματα και τα προτερήματά μας. Και όπως έχει πει ο Βίκτωρ Ουγκό «Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η διαπίστωση ότι μας αγαπούν γι’ αυτό που είμαστε, ή, μάλλον, παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτό που είμαστε»
http://enallaktikidrasi.com/2016/06/giati-filia-einai-thisavros/

6. Σας βοηθούν να αποφασίσετε

Οι πρώτοι που συμβουλευόμαστε κάθε φορά, πριν πάρουμε μια απόφαση είναι οι φίλοι μας. Οι συμβουλές τους μπορεί να μην είναι πάντα οι σωστές αλλά σίγουρα συμβάλλουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις αποφάσεις μας.

7. Κάνουν τις δυσκολίες της ζωής πιο αντιμετωπίσημες

Περνάτε δύσκολα; Πάρτε τηλέφωνο τους κολλητούς σας. Έρευνα που έγινε το 2008 διαπίστωσε ότι το να έχει κανείς έναν φίλο στο πλευρό του κάνει τις δυσκολίες να μοιάζουν πιο εύκολες.

8. Οι καλοί φίλοι θα σας υποδείξουν τα λάθη σας

Οι καλοί φίλοι έχουν το θάρρος να μας πουν πότε κάνουμε λάθος ή πότε έχουμε μια λάθος συμπεριφορά. Και η συμβουλή τους έχει πολύ μεγάλη αξία γιατί το κάνουν με αγάπη.

9. Η φιλία βελτιώνει το περιβάλλον εργασίας

Έρευνες δείχνουν ότι οι φιλίες στο γραφείο αυξάνουν την ικανοποίηση στην δουλειά και βοηθούν να παραμείνετε συνδεδεμένοι με την εργασία σας.

10. Σας κάνουν περισσότερο χαρούμενους

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι καλοί σας φίλοι, σας κάνουν να γελάτε με την ψυχή σας. Δεν είναι μόνο ότι σας κάνουν να χαμογελάτε, αλλά ένας νέος φίλος βοηθά να απελευθερωθεί η ουσία οξυτοκίνη στον εγκέφαλο, η οποία ευθύνεται για την καλή διάθεση.
http://enallaktikidrasi.com/2016/06/giati-filia-einai-thisavros/

Και ας δούμε κάποια διάσημα αποφθέγματα για τη φιλία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα – Αριστοτέλης
Αν δεν μπορείς να έχεις έναν πιστό φίλο, να είσαι ο ίδιος φίλος του εαυτού σου – Πυθαγόρας
Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου. – Jim Morrison
Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις. – Margaret Lee Runbeck
Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως. – Helen Keller
Αληθινός φίλος είναι αυτός που παραβλέπει τις αποτυχίες σου και αντέχει τις επιτυχίες σου. – Doug Larson
Ο φίλος σου είναι ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για σένα και, παρόλα αυτά, ακόμα του αρέσεις – Elbert Hubbard
Ένα μοναδικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ο κήπος μου… ένας μοναδικός φίλος, ο κόσμος μου. Leo Busaglia
Ένας πραγματικός φίλος ποτέ δεν μπαίνει στο δρόμο σου εκτός και αν πηγαίνεις προς τα κάτω. – Arnold H. Glasow
Η απώλεια ενός φίλου είναι σαν την απώλεια ενός μέλους του σώματος: Ο χρόνος μπορεί να απαλύνει τον πόνο της πληγής, αλλά η απώλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί. – Robert Southey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου