Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Πώς να κάνουν οι γονείς την τεχνολογία, σύμμαχο και όχι εχθρό στην ανατροφή των παιδιών


Με την τεχνολογία να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, τα μικρά παιδιά που γνωρίζουν να χειρίζονται άψογα υπολογιστές, κινητά και ταμπλέτες δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.Πλέον, τα παιδιά από μικρή ηλικία είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία, γεγονός που έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Σίγουρα, η τεχνολογία προσφέρει πολλές δυνατότητες, δίνει απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία και αν χρησιμοποιηθεί με σωστό τρόπο είναι σίγουρο ότι βοηθά στην καλλιέργεια και την εκπαίδευση του παιδιού. Η υπερβολική χρήση της, όμως, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικότητα του παιδιού, αλλά και να τα εκθέτει σε πληροφορίες που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία του, αλλά και στον κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Οι γονείς με ψυχραιμία, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω 13 συμβουλές ώστε να υπάρχει μέτρο στην χρήση των υπολογιστών, αλλά και των υπόλοιπων συσκευών.

1. Γονείς πρότυπα. Ο τρόπος που οι γονείς αντιμετωπίζουν την τεχνολογία επηρεάζει τα παιδιά, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

2. Αλληλεπιδράστε με τα παιδιά σας ακόμα κι όταν βρίσκεστε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

3. Χρησιμοποιήστε τον διάλογο ως μέσο εκμάθησης, την ώρα που βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή ή το κινητό, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν και να μην παρακολουθούν παθητικά.

4. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά τη διαφορά που έχουν ορισμένα μέσα τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το να παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια παθητικά δεν είναι το ίδιο με το να μιλάει μέσω skype με κάποιον συγγενή που είναι μακριά.

5. Αντικαταστήστε, όποτε μπορείτε, την απασχόληση μπροστά σε μία οθόνη, με την διαπροσωπική συναναστροφή.

6. Τα παιδιά, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες μαθαίνουν πιο εύκολα όταν έχουν μπροστά τους αντικείμενα, τα οποία μπορούν να αγγίξουν παρά αυτά που έχουν οθόνη. Δίνοντάς τους την δυνατότητα να επεξεργάζονται αντικείμενα που έχουν 3 διαστάσεις θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν περισσότερο τις δεξιότητές τους.

7. Δεν αξιολογούνται όλες οι ώρες μπροστά από μία οθόνη το ίδιο. Πρέπει να είναι ανάλογες της ηλικίας τους, της δραστηριότητας που κάνουν και να έχουν κάποιο χρονικό όριο.

8. Όταν υπάρχει μία ανοικτή οθόνη, η ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει επηρεάζεται αρνητικά.

9. Το να βλέπει ένα παιδί τηλεόραση για 2 ώρες πριν πέσει για ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο του.

10. Όταν οι γονείς ασχολούνται με το κινητό τους, την ώρα του φαγητού ή όταν βρίσκονται έξω με τα παιδιά τους μπορεί να προκαλέσει την αντίδρασή τους.

11. Η έντονη συναναστροφή με ebooks και παιχνίδια στο διαδίκτυο μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα μάθησης του παιδιού.

12. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν μπορεί να χρειάζεται να περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά από την οθόνη για να κάνουν εργασίες ή να διαβάσουν. Μιλήστε τους για το πως πρέπει να μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην τεχνολογία, το παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση.

13. Μην κρίνετε τους άλλους γονείς, ειδικά όταν στο πλοίο ή το αεροπλάνο προσπαθούν να τα απασχολήσουν δίνοντάς τους ένα κινητό ή ένα tablet για να παίξουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου