Σελίδες

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Οι δεξιότητες της κριτικής σκέψης

Οι δεξιότητες της κριτικής σκέψης.
Οι Scheffer και Rubenfeld συζητούν για τις δεξιότητες της κριτικής σκέψης και οριοθετούν πρακτικά τι περιλαμβάνει η καθεμία. 
Πρωταρχική δεξιότητα της κριτικής σκέψης είναι η δεξιότητα της ανάλυσης η οποία συνίσταται στην ικανότητα διαίρεσης ενός όλου στα μέρη του και η ενδελεχής μελέτη. 
Έπειτα, για την κριτική σκέψη είναι απαραίτητη η δεξιότητα της διάκρισης. Ο μαθητής πρέπει να μπορεί να διακρίνει διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα σε πράγματα ή καταστάσεις και να ταξινομεί σε κατηγορίες. 
Συνακόλουθα, η αναζήτηση πληροφοριών συνιστά άλλη μία δεξιότητα της κριτικής σκέψης. Οι μαθητές αναζητούν στοιχεία, γεγονότα και γνώσεις εξετάζοντας διαφορετικές πηγές και συλλέγοντας δεδομένα. 
Επιπρόσθετα, η κριτική σκέψη περιλαμβάνει τη δεξιότητα της λογικής εξήγησης, δηλαδή την εξαγωγή συμπερασμάτων που προκύπτουν ύστερα από ορθή αιτιολόγηση των γεγονότων. 
Μία ακόμα δεξιότητα είναι εκείνη της πρόβλεψης  που περιλαμβάνει τη διορατική σκέψη. 
Τέλος, για την κριτική σκέψη είναι απαραίτητη η δεξιότητα της μεταφοράς της γνώσης. Οι μαθητές με αυτήν τη δεξιότητα μπορούν να αλλάζουν ή να μετατρέπουν τις συνθήκες, τη μορφή η το περιβάλλον της γνώσης αποτελεσματικά.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου