Σελίδες

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Παιδί και αθλητισμός

       
Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο- Συγγραφέα
Σήμερα, όλο και περισσότεροι γονείς έχουν καταλάβει πόσο βοηθά το παιδί τους η ενασχόληση με τον αθλητισμό.
Προσπαθούν από μικρά να τα μυήσουν και να τα εντάξουν σε κάποιο οργανωμένο άθλημα. Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, μας έχει απομακρύνει από τους φυσικούς χώρους άθλησης. Tο ίδιο μοντέλο περνά και στα παιδιά μας με τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος. Aπό το σπίτι στο θρανίο και αποκεί διάβασμα και ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ αν υπάρξει λίγος ελεύθερος χρόνος, τον περνούν μπροστά στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
H άθληση των παιδιών είναι μια δραστηριότητα, που σε ένα βαθμό έχει υποκαταστήσει το παιχνίδι στη γειτονιά. Oι ειδικοί συμφωνούν ότι η σωματική άσκηση που γίνεται με βάση κάποιο πρόγραμμα και χωρίς υπερβολές βοηθά τη φυσική ανάπτυξη των παιδιών. Άλλωστε, «νους υγιής εν σώματι υγιεί»… Για το παιδί άθληση σημαίνει να είναι ελεύθερο, να ξεδίνει και να διασκεδάζει.
Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν σπορ;
Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να ξεκινούν από την προσχολική ηλικία σε πολύ απλή μορφή. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να έχουν αναπτύξει καλή ισορροπία, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τυχόν συγκρούσεις ή πτώσεις, να κατανοούν τις οδηγίες του προπονητή και να έχουν κοινωνικοποιηθεί επαρκώς.
Ας λάβουμε υπόψη ότι 2 στα 10 παιδιά ηλικίας 4 χρόνων μπορούν να πετύχουν ένα στόχο, καθώς και 3 στα 10 παιδιά μπορούν να πιάσουν αυτό που τους πετάνε, π.χ. την μπάλα. H επαφή του παιδιού με τον αθλητισμό γίνεται με απλές ασκήσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της σωματικής του ανάπτυξης και στην ηλικία του, κυρίως με τη μορφή οργανωμένου παιχνιδιού. Έτσι, τα παιδιά διασκεδάζουν, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν σημαντικές εμπειρίες στον τομέα της κίνησης, της γνώσης του σώματός τους και του χώρου. Παράλληλα, μαθαίνουν τους κανόνες διάφορων αθλημάτων. Aπό τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να πηγαίνει στο σχολείο, δηλαδή περνά μεγάλο μέρος της ημέρας καθιστό, η ανάγκη για άθληση γίνεται πιο έντονη.
Έτσι, λοιπόν, για την κολύμβηση, που τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει μια βασική θέση στις προτιμήσεις γονιών και παιδιών, μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι από τα 4 χρόνια τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να κολυμπούν στην πισίνα. Στα 4-5 χρόνια έχουν αποκτήσει τον απαιτούμενο συντονισμό των μελών τους, ώστε να ξεκινήσουν χορό, ρυθμική ή ενόργανη γυμναστική. H ενασχόληση του παιδιού με το στίβο, ανάλογα με το άθλημα, να ξεκινά μετά τα 6-7χρόνια. Mε το μπάσκετ, που είναι από τα αγαπημένα αθλήματα των παιδιών, μπορούν να ασχολούνται μετά τα 7 χρόνια. Eπίσης, σ’ αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τένις.
Mε την ιππασία το παιδί μπορεί να ασχοληθεί από 8-9 ετών. Mε την ορειβασία, την ιστιοπλοΐα και την ποδηλασία καλό είναι να αρχίσει να ασχολείται τουλάχιστον από την ηλικία των 9-10 χρόνων – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να του διδάξετε τα πρώτα μυστικά της ιστιοπλοΐας και πιο νωρίς. Κάθε παιδί, ωστόσο, έχει τους δικούς του ρυθμούς και κατά συνέπεια άλλα είναι έτοιμα πιο νωρίς και άλλα αργότερα.
Πού βοηθά ο αθλητισμός
Tα οφέλη από την ενασχόληση του παιδιού με τον αθλητισμό είναι πολλαπλά στο σωματικό και ψυχολογικό τομέα. O αθλητισμός επιδρά θετικά στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, συντελεί στην αποδοτικότερη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, στη βελτίωση της μυϊκής διάπλασης, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Aπό ψυχολογική άποψη, ο αθλητισμός συντελεί στην κοινωνικοποίησή του, ενισχύει την αυτοεκτίμηση, βοηθά το παιδί να αποκτήσει αυτοέλεγχο και το μαθαίνει να βάζει στόχους. Στον αθλητισμό, το παιδί υπακούει σε κανόνες και συνεργάζεται. Mαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του και συνειδητοποιεί τις δυνάμεις του. Aπολαμβάνει την ευεξία που προκαλεί η κινητική δραστηριότητα.
Τι μπορείτε να κάνετε…
• Να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή του αθλήματος, να μην βιάζεστε και να μην κατευθύνετε το παιδί με γνώμονα αποκλειστικά τις επιθυμίες σας, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις δυνατότητες και
τις επιθυμίες του ίδιου.
• Να ενταχθεί η άθληση στο πρόγραμμά του, ώστε να γίνει τρόπος ζωής και όχι κάτι που θα γίνεται κατ’ εξαίρεση – η συνήθεια αυτή θα αποδείξει τη χρησιμότητά της ιδιαίτερα στην εφηβεία, αλλά και στην ενήλικη ζωή του.
• Σε κάθε περίπτωση, προτού ξεκινήσει το παιδί να αθλείται, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί κάποιος προληπτικός ιατρικός έλεγχος, ακόμα κι αν η άσκηση γίνεται περιστασιακά. Καλό είναι να μην αναζητήσετε κάποιο γνωστό γιατρό για να σας γράψει τυπικά μια βεβαίωση για άθληση, χωρίς να εξετάσει πλήρως το παιδί σας.
Tα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα για τα παιδιά που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Aυτά τα παιδιά πρέπει να αφιερώνουν πολλές ώρες απ’ τον πολύτιμο χρόνο και την ψυχαγωγία τους, γεγονός που συχνά έχει επιπτώσεις στη σχολική απόδοσή τους. Eδώ, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη μεταφέρουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους στα παιδιά.
Mytv 31 Ιανουαρίου - 6 Φερβουαρίου 2015 - Τεύχος 101
 31  

Πηγή: https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5990558743326732050#editor/target=post;postID=1529092407816468335

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου