Σελίδες

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η αξία του σεβασμού διδάσκεται στα παιδιά μας;

Published Ιανουαρίου 26, 2015 by sofia athanasiadou


 Η αξία του σεβασμού διδάσκεται στα παιδιά μας;
Ο σεβασμός  είναι μία από τις πιο σημαντικές θεμελιώδεις ηθικές αξίες. Είναι το θετικό συναίσθημα της αυτοεκτίμησης που έχει το άτομο για τον εαυτό του, ή η εκτίμηση που δείχνει ένα άτομο για ένα άλλο πρόσωπο.Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους γονείς είναι πως θα μεταδώσουν στα παιδιά τους αξίες μέσα από την οικογενειακή ζωή και πιο συγκεκριμένα πως θα μάθουν στο παιδί τους να σέβεται.
Κάποιες φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τους σέβονται. Όταν οι γονείς νιώθουν να χάνουν το σεβασμό των παιδιών τους, ταυτόχρονα νιώθουν να χάνουν και τη θετική επιρροή που μπορούν να ασκήσουν επάνω τους.
Ο σεβασμός δίνεται και λαμβάνεται. Περιμένουμε από τους άλλους να μας σέβονται ως αντάλλαγμα για το σεβασμό που δείχνουμε εμείς. Ο σεβασμός όμως έχει μια ιδιαιτερότητα, κερδίζεται. Δεν μπορεί να μετρηθεί ως ποσότητα, δεν μπορεί να αγοραστεί, ούτε μπορεί κάποιος να τον διαπραγματευτεί. Αν και χτίζεται με την πάροδο του χρόνου, εύκολα μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή στις ανθρώπινες σχέσεις.
Όσο και αν επιθυμούμε το σεβασμό από τα παιδιά μας ή όσο και αν παρακαλέσουμε για αυτόν, τα παιδιά μας θα δείξουν σεβασμό μόνο όταν αισθανθούν από τη δική μας συμπεριφορά ότι τα αποδεχόμαστε.Κάποιες φορές χωρίς να το θέλουμε μπορεί να μη δείχνουμε σεβασμό στα παιδιά  μας και κατά συνέπεια, τα παιδιά  δεν σέβονται εμάς. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν αγαπάμε τα παιδιά μας η ότι  θέλουμε το κακό τους. Ίσως κάποιες φορές οι πολλές υποχρεώσεις μας και το άγχος της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να αναλογιστούμε την  επίδραση που μπορεί να έχουν κάποιες συμπεριφορές μας στα παιδιά, που είναι πολύ πιθανό αυτές να ευθύνονται για μελλοντική ανυπακοή και έλλειψη σεβασμού.
Η πιο συνήθης παρερμηνεία του σεβασμού γίνεται από τους γονείς, όταν αυτοί επιβάλουν με τον δικό τους τρόπο κάποιες δράσεις και συμπεριφορές και τα παιδιά υπακούουν σε αυτές λόγω του φόβου της τιμωρίας.Ο φόβος και η επιβολή, δεν έχουν να κάνουν με το σεβασμό. Αν οι γονείς θέλουν να φτιάξουν μια καλή σχέση με το παιδί τους και θέλουν να τους δείχνει σεβασμό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σέβονται οι ίδιοι το παιδί τους.Ο σεβασμός σε κάθε ανθρώπινη σχέση κερδίζεται και από τις δύο πλευρές.Το έργο αυτό των γονιών γίνεται πιο δύσκολο όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία.Οι έφηβοι τείνουν να εξετάζουν τις οικογενειακές αξίες και να υιοθετούν αυτές που ταιριάζουν στην προσωπικότητα τους.
Η σχέση που θα αναπτύξουν οι γονείς με τα παιδιά τους  και η ποιότητα της επικοινωνίας  είναι μια απαραίτητη  προϋπόθεση  για να μεταδώσουν το σεβασμό αλλά και να τον κερδίσουν.
Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη την αναγνώριση των γονιών τους για αυτά που καταφέρνουν, καθώς επίσης, και να νιώθουν ότι οι γονείς τους τα αποδέχονται για αυτό που είναι.  Εάν θέλουμε ένα παιδί να αλλάξει μια συμπεριφορά, θα πρέπει να επικεντρώθούμε σε άλλες θετικές συμπεριφορές του παιδιού, να τις αναγνωρίσουμε  και να του ζητήσουμε μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στη σχέση μας να αλλάξει μια άλλη συμπεριφορά που μας ενοχλεί. Η συνεχής αρνητική κριτική σε αυτό δεν θα έχει  τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά  θα φέρει την αντίδραση.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι μας πως για τα παιδιά  ο καθρέφτης της συμπεριφοράς τους είναι οι γονείς. Η συμπεριφορά μας έχει τεράστια επιρροή πάνω τους.Καμία σχέση δεν μπορεί να διατηρηθεί, αν δεν υπάρχει ο σεβασμός μεταξύ των μελών της, οπότε οι γονείς πρέπει να δείχνουν και να διατηρούν το σεβασμό στη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Πηγή: http://supermomrocks.me/2015/01/26/%CE%B7-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου