Σελίδες

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Παιχνίδια ρόλων. Ας παίξουμε τον γιατρό και τη νοσοκόμα με τα παιδιά μας

Published Ιανουαρίου 9, 2015 by sofia athanasiadou


Παιχνίδια ρόλων. Ας παίξουμε τον γιατρό και τη νοσοκόμα με τα παιδιά μας

Εάν έχετε μικρά παιδιά, πιθανότατα θα έχετε παίξει τους πυροσβέστες, θα έχετε ντυθεί νεράιδες και πριγκίπισσες.
Τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν μέρος της καθημερινότητας σας, αφού τα παιδιά από τη φύση τους αγαπούν τα παιχνίδια αυτά  και τη δυνατότητα που τους δίνουν να μιμηθούν, να εκφραστούν και να φανταστούν χωρίς όρια.
Τα παιχνίδια ρόλων είναι μια ειδική κατηγορία παιχνιδιών, τα οποία βασίζονται πολύ στη φαντασία των παιδιών. 

Τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια αυτού του τύπου  αναπαριστούν αληθινές συνθήκες της καθημερινής ζωής. Επιλέγουν φανταστικούς χαρακτήρες και δημιουργούν ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν. Είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να εξερευνήσουν από τη δική τους οπτική τον κόσμο, να πειραματιστούν, να μιμηθούν τον κόσμο των ενηλίκων, να εξερευνήσουν σημαντικά θέματα και συναισθήματα, όπως η αγάπη και η φροντίδα, η σχέση του ισχυρού και του αδύναμου, η απώλεια και η μοναξιά. Οι ειδικοί τονίζουν τη σπουδαιότητα των δράσεων αυτών  λέγοντας ότι τα παιχνίδια ρόλων είναι για τα παιδιά κάτι παραπάνω από διασκέδαση.
Ο τρόπος που, μέσα από τον ρόλο τους θα σχετιστούν με τους άλλους ρόλους, τα βοηθά να γίνουν «μεγάλοι», να αναλάβουν και να κατανοήσουν ευθύνες, να επικοινωνήσουν τη γνώμη τους, να δουν την εξέλιξη του παιχνιδιού από τις αποφάσεις που θα πάρουν κατά τη διάρκεια του. Η διάδραση αυτή, βοηθά και ενισχύει τις κοινωνικές και λεκτικές δεξιότητες, ενισχύει την εμπειρία με διάφορα γεγονότα και τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, καθώς καλούνται να συμπεριφερθούν και να επικοινωνήσουν έξω από το στενό πλαίσιο του εαυτού τους. Άλλες φορές προσπαθούν να ενσωματώσουν και να ερμηνεύσουν μέσα από το παιχνίδι των ρόλων γεγονότα της επικαιρότητας ή της καθημερινότητάς τους. Τα παιχνίδια ρόλων τέλος αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένα σημαντικό και χρήσιμο μέσο μάθησης που συγχρόνως μπορεί να αποκαλύψει λιγότερο γνωστές πλευρές του χαρακτήρα του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Όλα τα παραπάνω βοηθούν στην ενεργοποίηση  των συναισθημάτων, της γνωστικής λειτουργίας, της γλώσσας, καθώς και των κινητικών δεξιοτήτων που συντελούν στην ανάπτυξη της νοημοσύνής τους.
Εάν παρακολουθήσετε τα παιδιά σας, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι παιχνιδιών με ρόλους με τους οποίους πειραματίζονται  κάθε φορά τα παιδιά.
Πολλές φορές τα παιδιά μιμούνται τη μαμά και τον μπαμπά καθώς η μίμηση αυτή τα βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα ποιοι είναι οι γονείς τους και τι κάνουν οι μεγάλοι. Οι γονείς λοιπόν, καλό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στις καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις (στρώσιμο τραπεζιού, ψώνια), ή να αναλαμβάνουν ένα ρόλο ενήλικα οδηγώντας ένα παιδικό αυτοκίνητο ή φροντίζοντας μια κούκλα.
Τα παιδιά λατρεύουν επίσης, να παίζουν παιχνίδια ρόλων φορώντας διάφορες στολές ή ρούχα και αξεσουάρ ενηλίκων. Είναι τροφή για την παιδική φαντασία και σίγουρα είναι μια καλή ιδέα να έχουν στη διάθεση τους όλο το χρόνο στολές που θα τους επιτρέψουν να πειραματιστούν με διαφορετικούς ρόλους.
Τα παιχνίδια ρόλων μπορούν να αφορούν και καταστάσεις της καθημερινής ζωής, όπως το σχολείο, η επίσκεψη στο γιατρό, τα ψώνια στα μαγαζιά. Η συνεργασία, η ευκαιρία διαπραγμάτευσης και η ομαδικότητα που απαιτούν οι καταστάσεις αυτές στα πλαίσια της ανάληψης ρόλου για χάρη του παιχνιδιού, συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού.
Η αναπαράσταση ιστοριών από βιβλία ή ταινίες προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να σκεφτούν και να αξιολογήσουν καλύτερα τη στάση και τα συναισθήματα των άλλων. Με το να ταυτιστούν μέσα από το ρόλο με τον ήρωα τα βοηθάει να εξερευνήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων (πώς αισθάνθηκε ο αγαπημένος ήρωας; αισθάνθηκε χαρά, απογοήτευση, έκπληξη κ.τ.λ.).
Οι γονείς λοιπόν ας υποστηρίξουμε, ας ενθαρρύνουμε και ας απολαύσουμε τα παιχνίδια ρόλων των παιδιών μας, και ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να δούμε τον κόσμο, τον εαυτό τους, αλλά και εμάς, μέσα από τα δικά τους μάτια.

Πηγή: http://supermomrocks.me/2015/01/09/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου