Σελίδες

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Καιρός για διάβασμα… Συμβουλές για γονείς!

September 9, 2014 

Από την Αγγελική Ντούρου – Εκπαιδευτικός
Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά και οι γονείς των μαθητών έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά χαίρονται που θα μπει πάλι σε πρόγραμμα η καθημερινότητά τους. Από την άλλη σκέφτονται: «Θα έχω το χρόνο να παρακολουθώ το διάβασμα των παιδιών μου;», «Θα είναι καλοί μαθητές φέτος;», «Θα βελτιωθεί ή θα πέσει η επίδοσή τους;»
Μην αγχώνεστε! Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάει μία νέα σεζόν, μία νέα τάξη, μία νέα περιπέτεια. Περιπέτεια που πρέπει να αντιμετωπίσετε με ευχάριστη διάθεση και μεγαλοψυχία!
Back-to-School
Προετοιμαστείτε οικογενειακώς…
  • Αρχικά, ετοιμάστε το χώρο όπου πρόκειται να μελετάει το παιδί σας με ευχάριστη διακόσμηση η οποία να παραπέμπει σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα που θα προσκαλεί το παιδί σας να συγκεντρώνεται στο διάβασμα. Χρησιμοποιείστε χρώματα σε παστέλ αποχρώσεις καθώς δεν κουράζουν το μάτι.Αποφύγετε τα έντονα χρώματα διότι διεγείρουν την κινητικότητα και εξάπτουν τα παιδιά.
  • Πηγαίνετε μία βόλτα με το παιδί σας στο αγαπημένο του βιβλιοχαρτοπωλείο και αφήστε το να επιλέξει τα τετράδια, μολύβια και τη λοιπή γραφική ύλη που το ευχαριστεί και το εμπνέει. Έτσι, θα ανοίγει τα τετράδιά του με ευχαρίστηση! Εξάλλου το shopping therapy έχει ευεργετικές ιδιότητες σε όλες τις ηλικίες.
  • Συζητήστε οικογενειακώς το πλάνο σας για τη νέα σχολική χρονιά και δώστε κίνητρο στο παιδί σας να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια. Δεν έχει σημασία τι τύπος μαθητή ήταν στην προηγούμενη τάξη. Αυτό που πρέπει να του εμπνεύσετε είναι πως κάνει μια νέα αρχή και θα πρέπει από την πρώτη κιόλας μέρα να βάλει τα δυνατά του. Υπενθυμίστε του πως αυτό που πρέπει να αναζητάει είναι η ουσιαστική εκμάθηση της νέας ύλης και όχι το κυνήγι των βαθμών.
Όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα…
  • Δημιουργείτε κάθε φορά την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο σπίτι όπου ο μαθητής θα μπορεί να μελετάειχωρίς ενοχλήσεις από μουσική, τηλεόραση ή μικρότερα αδέλφια. Εφόσον μελετάει σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς θα συγκεντρώνεται στη δουλειά του και θα την ολοκληρώνει πιο γρήγορα.
  • Υπενθυμίστε του πώς εφόσον μελετήσει την αυριανή ύλη σωστά, τότε θα έχει ελεύθερο χρόνο για να τον αξιοποιήσει όπως επιθυμεί.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να προσέχει τα βιβλία και τα τετράδιά του και να κρατάει οργανωμένες και καθαρογραμμένες σημειώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί εύκολα να μελετάει στο σπίτι αυτά που έμαθε στο σχολείο.
  • Μην διαβάζετε μαζί με το παιδί σας, αλλά αφήστε το να ακολουθήσει τον τρόπο που του έχει υποδείξει ο δάσκαλος/καθηγητής κατά την παράδοση του μαθήματος. Όμως, θα πρέπει να ελέγχετε εάν έχει ολοκληρώσει το διάβασμά του επαρκώς.
  • Μην έχετε προσδοκίες από το παιδί σας. Εξηγήστε του πως ότι κάνει είναι για το δικό του καλό και ζητήστε του να προσπαθεί διαρκώς να βελτιώνεται για τον εαυτό του. Στη συνέχεια, επιβραβεύστε το ανεξαρτήτως αποτελέσματος και δείξτε του εμπιστοσύνη πως μπορεί να τα καταφέρει ακόμα καλύτερα. Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί της επιτυχίας!
  • Στηρίξτε το παιδί σας ψυχολογικά στις πιθανές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν συζητώντας μαζί του τους προβληματισμούς του. Στηρίξτε το επίσης εκπαιδευτικά παρέχοντάς του τα κατάλληλα λεξικά (π.χ. αγγλοελληνικά, ερμηνευτικά, εννοιολογικά) ή εξωσχολικά βιβλία (π.χ. ιστορικά, λογοτεχνικά) καθώς αποτελούν πλούσια πηγή πληροφοριών για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποδώσουν καλά στις εργασίες τους.
  • Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας στο τέλος της εβδομάδας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν και σας ξεκουράζουν ώστε να ξεκινήσει με όρεξη η επόμενη εβδομάδα στο σχολείο.
Καλή Σχολική Χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου