Σελίδες

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

9 κλειδιά για να ξεπεράσετε την θλίψη


thlipsi2
  1. Χρειάζεται χρόνος για να δεχτείτε το θλιβερό γεγονός. Για μερικούς ανθρώπους το χρονικό διάστημα θα είναι μεγαλύτερο από ότι σε άλλους. Μην βιάζεστε, δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να αντεπεξέλθει.
  2. Εκφράστε τα συναισθήματα σας. Συζητήστε με κάποιον φίλο σας ή με την οικογένεια σας για την αιτία της θλίψης. Μιλήστε ειλικρινά και χωρίς φόβο.
  3. Είναι σημαντικό να έχετε δίπλα σας ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης. Δηλαδή ένα σύνολο ανθρώπων, την οικογένεια ή τους φίλους, που θα ακούν τα προβλήματα σας αλλά και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα πέντε στάδια της θλίψης.
  4. Θα πρέπει να κρατήσετε μόνο τα θετικά από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η θλίψη είναι και αυτή μέρος της ζωής σας και θα σας δώσει τις ανάλογες εμπειρίες.
  5. Πρέπει να θέλετε να συνεχίσετε να ζείτε. Η ζωή δεν σταματά σε ένα άσχημο περιστατικό. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως έχετε ανθρώπους γύρω σας που σας αγαπούν «ζωντανό» και πως σας χρειάζονται. Αυτό μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να ξεπεράσετε την θλίψη.
  6. Είναι επιθυμητό να κλαίτε. Μην αισθάνεστε άσχημα και μην ντρέπεστε για αυτό. Αφήστε τον πόνο να βγει από μέσα σας.
  7. Πηγαίνετε σε γιορτές φίλων και προσπαθήστε να μην βάλετε τον εαυτό σας στην απομόνωση. Ο άνθρωπός είναι κοινωνικό ον και στην χαρά και στην θλίψη.
  8. Μικρές υποχρεώσεις, η εργασία, η ρουτίνα και η καθημερινότητα είναι οι καλοί σας σύμμαχοι ενάντια στην θλίψη. Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα της καθημερινής ζωής βρίσκουμε τους ρυθμούς μας και αρχίζουμε να δημιουργούμαι αργά και σταθερά το αύριο.
  9. Ο τρόπος που εκφράζεται η θλίψη πρέπει να γίνεται σεβαστός από τον καθένα. Εκφράστε τον πόνο με έναν τρόπο που σας ταιριάζει και σας ανακουφίζει φροντίζοντας να λειτουργεί ευεργετικά για την ψυχή και το σώμα σας.
Όλοι θα περάσουμε κάποια μέρα από το μονοπάτι της θλίψης και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απαιτείται χρόνος για να ανακτήσουμε την ψυχική μας γαλήνη. Υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να εκφράσετε τον πόνο της απώλειας και όχι μόνο. Πολλοί καλλιτέχνες εξέφραζαν μέσα από τα έργα τους την θλίψη τους και τον πόνο που εκείνη την περίοδο τους ταλαιπωρούσε. Κάντε λοιπόν την θλίψη ευκαιρία για δημιουργία, άλλωστε στο χέρι σας είναι…
Μπορείτε να δυναμώσετε από τον πόνο, αν δεν τον αφήσετε να σας καταστρέψει…
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
Βιβλιογραφία : Elisabeth Kubler – Ross On death and dying

Πηγή: http://www.tokleidi.com/2013/05/9-kleidia-gia-ti-thlipsi/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου