3 Μαι 2012
Μία από τις πιο αμήχανες ερωτήσεις των γονιών είναι για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν σε σχέση με τις φιλίες των παιδιών τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φιλίες είναι τρομερά σημαντικές για την εξέλιξη του παιδιού, καθώς μέσα από αυτές τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, να συμβιβάζονται και να λύνουν παρεξηγήσεις. Τι γίνεται, όμως, όταν δημιουργούνται προβλήματα; Ποια είναι η θέση του γονιού και κατά πόσο μπορεί και πρέπει να επέμβει;
«Όλα τα παιδιά θα πληγωθούν κάποτε από μία φιλία», λέει η Mary Dobbins, καθηγήτρια παιδο-ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois. «Όσο πιο έντονα αντιδράσουν οι γονείς γι’αυτό, τόσο χειρότερα θα κάνουν τα πράγματα». Πώς θα ξέρουμε, λοιπόν, πότε το παιδί μας πραγματικά μας χρειάζεται και πότε πρέπει να «κάνουμε πίσω»; Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα εξής:
Διδάξτε τα να είναι καλοί φίλοι
Τα παιδιά θέλουν να παίζουν με άλλα παιδιά με τα οποία διασκεδάζουν, αλλά δεν είναι αυταρχικά και ανταγωνιστικά. Τα παιδιά, επίσης, παραδειγματίζονται από το πώς αντιμετωπίζετε εσείς τις φιλίες σας. Διδάξτε να δείχνουν τη συμπάθειά τους, πηγαίνοντας φαγητό σε έναν άρρωστο γείτονα ή φτιάχνοντας μία κάρτα για τα γενέθλια της γιαγιάς.
Συντονιστείτε με το στιλ του παιδιού σας
Το να εμπλέκετε το παιδί και να το πιέζετε είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν εσείς είστε πολύ κοινωνικοί, δεν είναι απαραίτητο να είναι και το παιδί σας (και το ανάποδο). Μην προσπαθήσετε να καθορίσετε τον τρόπο με το οποίο το παιδί σας προσεγγίζει νέους φίλους, επειδή δεν συνάδει με τον δικό σας. Αν ενθουσιάζεται όταν βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά παιδιά, μην του το στερείτε. Αντιστοίχως, αν προτιμά να παίζει με ένα ή δύο παιδιά, μην το πιέζετε να κάνει περισσότερους φίλους.
Ανοίξτε το σπίτι σας στους φίλους του παιδιού σας
Αν το παιδί σας είναι μικρό, καλέστε τους φίλους του στο σπίτι. Σκεφτείτε, μάλιστα, και μερικά παιχνίδια για να τους προτείνετε, καθώς τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση. Αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά ή τους εφήβους, είναι καλό να νιώθουν πως μπορούν να προσκαλούν τους φίλους σε ένα σπίτι το οποίο είναι φιλόξενο και ζεστό. Με τον τρόπο αυτό έχετε κι εσείς την ευκαιρία να γνωρίσετε με ποιους κάνει παρέα ο γιος ή η κόρη σας.
Βοηθήστε το παιδί να λύσει τα προβλήματα στις φιλίες του
Οι παρεξηγήσεις είναι συχνό φαινόμενο στις φιλίες. Το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται βοήθεια στο να καταλάβει πώς νιώθει για κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις και τι μπορεί να κάνει γι' αυτό. Συχνά, αν τα παιδιά νιώθουν οργισμένα, μπορεί να θέλουν να βάλουν τέλος στην φιλία τους, άλλες φορές απλώς αντιδρούν υπερβολικά. Σκοπός σας δεν είναι να αποφασίσετε εσείς, αλλά να εξηγήσετε στο παιδί πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις ή ότι ίσως πρέπει να κάνει υπομονή και να δώσει λίγο χρόνο στον φίλο του.
Αφήστε το παιδί να επιλέξει τους φίλους του
Οι φιλίες μπορούν να διευρύνουν τον τρόπο με τον οποίο το παιδί βλέπει τον κόσμο. Αυτό μπορεί να συμβεί κάνοντας παρέα με ένα παιδί από άλλη χώρα, από άλλη θρησκεία, ένα παιδί… διαφορετικό. Εφόσον είστε βέβαιη ότι δεν κινδυνεύει, αφήστε το να επιλέξει τους φίλους που του ταιριάζουν. Πρέπει, όμως, να επέμβετε αν νιώθετε ότι το παιδί πιθανόν να κάνει παρέα με άτομα που μπορούν να το βλάψουν με κάποιον τρόπο, και να εξηγήσετε γιατί ανησυχείτε τόσο.
Έχετε τον νου σας για πειράγματα και κοροϊδίες
Συχνά τα πειράγματα και τα κοροϊδευτικά σχόλια αποτελούν μέρος του παιχνιδιού για τα παιδιά, όμως όσο αυτά μεγαλώνουν και οδεύουν προς την εφηβεία, μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα και να πληγώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Το πείραγμα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα όρια και να γίνει βία. Σκοπός σας είναι, λοιπόν, να δώσετε στο παιδί να καταλάβει με ποιον τρόπο οι λέξεις ή οι πράξεις του μπορεί να ενοχλήσουν τους άλλους, και να συνειδητοποιήσει ότι κανείς στην οικογένειά σας δεν φέρεται στους άλλους με τέτοιον τρόπο. Και φυσικά, να του εμφυσήσετε την ακλόνητη πεποίθηηση ότι δεν δέχεται από άλλους τέτοια συμπεριφορά.
Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας υφίσταται λεκτική βία, πριν επέμβετε, μιλήστε μαζί του και ρωτήστε το πώς νιώθει για τα αρνητικά σχόλια που ενδεχομένως ακούει. Αν, βέβαια, το παιδί δέχεται βίαιες επιθέσεις ή απειλές, θα πρέπει να επικοινωνήστε με τους γονείς του άλλου παιδιού και να βρείτε από κοινού μία λύση.
Δεν είναι δημοφιλές στο σχολείο; Βάλτε τα πράγματα στη σωστή διάσταση
Το να μην είναι δημοφιλές ένα παιδί στον κύκλο του σχολείου ή των δραστηριοτήτων του, μπορεί να το κάνει να νιώθει έντονα το αίσθημα της απόρριψης. Στην ηλικία των 9-10 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το πώς σκέφτονται οι άλλοι για αυτά. Δυστυχώς δεν είστε σε θέση να το κάνετε εσείς πιο δημοφιλή, όμως μπορείτε να ακούσετε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του και να μοιραστείτε δικές σας παρόμοιες εμπειρίες από τα παιδικά σας χρόνια. Μπορείτε ακόμα να του φέρετε ως παράδειγμα άλλους ανθρώπους που δεν ήταν τόσο δημοφιλείς ως παιδιά, αλλά έγιναν πολύ επιτυχημένοι μεγαλώνοντας. Παροτρύνετε το παιδί σας να κάνει παρέα με άλλα παιδιά που μπορούν να είναι πραγματικοί φίλοι και που θα κάνουν τις κακές κριτικές άλλων ατόμων να δείχνουν λιγότερο σημαντικές.
Σε κάθε περίπτωση, το να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα με τις ισορροπίες που καλείστε να κρατήσετε, όμως αξίζει την προσπάθεια.
Πηγή: WebMD
http://www.mama365.gr/1312/pos-tha-vohthhsete-to-paidi-sas-na-kanei-filoys.html#sthash.yf1Nccec.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου