Σελίδες

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Nαρκωτικά και έφηβοι: Τι μπορεί να φταίει;

Τα αίτια που οδηγούν τα παιδιά στα ναρκωτικά είναι πολλά και περίπλοκα...


Δημοσίευση 07/11/13 05:40 μμ
Το πρόβλημα της  χρήσης ναρκωτικών ουσιών  (σύμφωνα με πολύ πρόσφατα στοιχεία πανεπιστημιακών ερευνών που δημοσιεύθηκαν στον απολογισμό  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάφορα κράτη-μέλη) είναι σημαντικό και για την Ελλάδα. Στον τόπο μας φαίνεται πως κάνει συστηματική χρήση κάνναβης(χασίς) περίπου το 6 % των 16χρονων. Πριν από μόλις 10 χρόνια, οι έφηβοι αντίστοιχης ηλικίας έκαναν συστηματική χρήση σε ποσοστό  3%. Επιπλέον, δεν είχαν πρωτοδοκιμάσει χασίς ή άλλες ουσίες σε ηλικία 13 -14 ετών, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια , αλλά στα 15. Το ποσοστό, λοιπόν, των εφήβων που δοκιμάζουν από περιέργεια ή άλλους λόγους ναρκωτικά είναι διπλάσιο σε σύγκριση με λίγα χρόνια πριν.
Κάποια παιδιά σταματούν στην πρώτη δοκιμή, κάποια έπειτα  από κάποιες «σποραδικές δοκιμές»και κάποια ύστερα από παρέμβαση των γονιών τους που απευθύνονται για βοήθεια σε ειδικούς. Υπάρχουν βέβαια και οι έφηβοι που δεν απαγκιστρώνονται ποτέ ή ξεφεύγουν με τρομερά μεγάλη δυσκολία από τον κόσμο των ναρκωτικών.
Ο γονιός είναι πολύ λογικό να ανησυχεί. Δεν έχει τρόπο να είναι  προκαταβολικά ήσυχος ότι το παιδί του θα ανήκει στο ποσοστό  που δε θα δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά. Μήπως  θα ανήκει ή ήδη ανήκει  στο ποσοστό που «φλερτάρει»με τον κίνδυνο;  Και αν τελικά ανήκει στο 6% που θα γίνει συστηματικός χρήστης κάνναβης ή στο 3% που θα εξαρτηθεί από την ηρωίνη; Τα ποσοστά των τοξικομανών εφήβων και γενικά οι  αριθμοί δεν έχουν απολύτως καμία σημασία όταν ένας από αυτούς τους «αριθμούς» είναι το παιδί μας.
Τι μπορεί να φταίει
Τα αίτια που οδηγούν τα παιδιά στα ναρκωτικά είναι πολλά και περίπλοκα, όμως ο περισσότερος κόσμος πιστεύει λανθασμένα ότι φταίνε «οι κακές παρέες» και «οι κακοί γονείς». Αυτός ο μύθος τους καθησυχάζει γιατί νομίζουν ότι εξαιρεί αυτομάτως το δικό τους παιδί. Με τα ναρκωτικά  όμως, μπορεί να βρεθεί μπλεγμένο οποιοδήποτε παιδί, οποιασδήποτε οικογένειας.
Συνήθως πειραματίζονται με ναρκωτικά τα παιδιά που :
- Έχουν άγχος και ανασφάλεια ή κατάθλιψη
- Τα αγόρια και τα κορίτσια που δεν είναι σε γενικές γραμμές επίμονα και φιλόπονα, αλλά προτιμούν τις εύκολες λύσειςσε όλους τους τομείς
- Εκείνα που δεν έχουν άλλους τρόπους χαλάρωσης –π.χ. μουσική, αθλητισμό, κοινωνική συναναστροφή- τείνουν να «βολεύονται» πιο εύκολα με τα χαπάκια και γενικά με τα ναρκωτικά.
- Οι έφηβοι που είναι αδέξιοι στην αντιμετώπιση  διαφόρων  καθημερινών προβλημάτων.
Αισθάνονται απόρριψη από το περιβάλλον, νιώθουν να μην ανήκουν πουθενά και θέλουν απεγνωσμένα να ενταχθούν σε μια ομάδα η οποία επιτέλους θα τα αποδεχτεί- στην προκειμένη περίπτωση, στην ομάδα των παιδιών που κάνουν ήδη χρήση ουσιών. 
- Θέλουν να κάνουν τους τολμηρούς και τους αρχηγούς και τους αρέσει η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Ρισκάρουν για να αποδείξουν  στη συντροφιά και στον εαυτό τους  πόσο άτρωτοι και ισχυροί είναι.
Επίσης τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες επειδή:
- Δεν έχουν στενές σχέσεις  με τους γονείς τους ή με άλλα θετικά πρότυπα ενηλίκων και παράλληλα συναναστρέφονται με παρέες ή ένα άτομο που κάνει ήδη χρήση ουσιών.
- Έχουν  γονείς τοξικομανείς ή αλκοολικούς.
- Δεν έχουν πειστεί από τους γονείς και το ευρύτερο περιβάλλον τους ότι τα ναρκωτικά είναι βλαβερά και δεν έχουν ενστερνιστεί μια σαφώς αρνητική στάση  έναντι των ναρκωτικών – δηλαδή δεν τα απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου