Σελίδες

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Το ακανόνιστο ωράριο ύπνου επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού



Προβλήματα συμπεριφοράς είναι πιθανό να εμφανίσουν όσα παιδιά δεν ακολουθούν σωστό και καθορισμένο ωράριο ύπνου, σύμφωνα με σχετική μελέτη του University College του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, βασίστηκαν στο πρόγραμμα ύπνου που ακολουθούν περισσότερα από 10.000 παιδιά ηλικίας τριών, πέντε και επτά ετών και διαπίστωσαν μια σαφή σχέση ανάμεσα στην ώρα του ύπνου και στη συμπεριφορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Όσο πιο ακανόνιστες ήταν οι ώρες ύπνου των παιδιών, τόσο πιο προβληματική ήταν η συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι τους, με συνέπεια να ακολουθεί στέρηση ύπνου και διαταραχή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Όσο τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς να κοιμούνται μια τακτική ώρα, επιδεινώνονταν τα προβλήματά τους (υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα αρμονικής επαφής με τους συνομηλίκους τους κ.α.). Τα παιδιά όμως που κάποια στιγμή αποκτούσαν μια ρουτίνα ύπνου, αμέσως εμφάνιζαν σημάδια βελτίωσης της συμπεριφοράς τους.

Επιπλέον, η έρευνα αποδεικνύει ότι οι ακατάστατες ώρες ύπνου είναι συχνότερες στην ηλικία των τριών ετών, όταν περίπου 1 στα 5 παιδιά πάει στο κρεβάτι σε πολύ διαφορετικές ώρες. Έως την ηλικία των επτά ετών, η κατάσταση τείνει να ομαλοποιηθεί, οπότε πάνω από τα μισά παιδιά πέφτουν για ύπνο συνήθως μεταξύ 19:30 και 20:30. Τα επτάχρονα παιδιά που πέφτουν για ύπνο μετά τις 21:00, συνήθως προέρχονται από οικογένειες με περισσότερα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

“Oι ακανόνιστες ώρες ύπνου δημιουργούν στο σώμα και στο νου μια κατάσταση που προσομοιάζει με εκείνη του τζετ-λαγκ. Αυτό έχει συνέπειες για την σωστή ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδιού, ενώ επηρεάζει την υγεία και την ευημερία του καθ” όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του”, τονίζει η Δρ. Κέλι.

Αναρτήθηκε από manamanoulamama στις 10:08 π.μ. 
http://mana-manoula-mama.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8035.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου