Σελίδες

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ο κύκλος της βίας κατά των γυναικών

Δήμητρα Τζάκα
Ο κύκλος της βίας κατά των γυναικών
1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη» Αυτός ο ορισμός υιοθετήθηκε για τη βία κατά των γυναικών το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών.

Κάποιες φορές η βία μετατράπηκε σε θάνατο και έγινε γνωστή στο πανελλήνιο. ''Ξημερώματα 11ης Απριλίου 2005: 23χρονος στραγγάλισε με τα χέρια του στο σπίτι του στη Βέροια 20χρονη, με την οποία διατηρούσε ερωτική σχέση.'' ''Σε έναν κάδο σκουπιδιών, στην οδό Αιλιανού 12, στα Κάτω Πατήσια, βρέθηκε τεμαχισμένη στις 25 Ιουνίου 1987 18χρονη. “Έσπρωξα τη Ζωή, η οποία έπεσε πάνω στην ντουλάπα και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή. Φοβήθηκα και, προκειμένου να αποφύγω τις συνέπειες, τεμάχισα το πτώμα της”, είχε πει ο σύζυγός της. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής στην έκθεσή του είχε υποστηρίξει τότε ότι η κοπέλα έφερε ίχνη στραγγαλισμού. Το κίνητρο, όπως είχε ειπωθεί, ήταν η παθολογική ζήλια.''

Τα παραπάνω γεγονότα είναι ακραίας μορφής, για να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε όμως το φαινόμενο είναι αναγκαίο να ορίσουμε τι συνιστά βία κατά των γυναικών και κοριτσιών ή βία με βάση το φύλο. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών του 1993, ως «βία κατά των γυναικών» νοείται οποιαδήποτε ενέργεια βίας εξαιτίας του φύλου, η οποία καταλήγει, ή είναι πιθανόν να καταλήξει, σε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τέτοιες ενέργειες, του εξαναγκασμού, ή της αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. 

Η βία κατά των γυναικών μπορεί να ασκείται στο πλαίσιο της οικογένειας ή της οικιακής εστίας, της κοινωνίας ή της ευρύτερης κοινότητας.

Πολλές φορές η γυναίκα-θύμα υπομένει την κατάσταση βίας και οι περισσότεροι αναρωτιούνται το γιατί. Η γυναίκα πιστεύει ότι κάποια στιγμή η κακοποίηση θα σταματήσει, όμως η αλήθεια είναι ότι η κακοποίηση είναι ενισχυτική. Αν ένας άντρας χτυπήσει τη σύζυγό του, έχει μεγάλη πιθανότητα να το ξανακάνει. Μερικοί άντρες, μετά από ένα επεισόδιο βίαιης συμπεριφοράς, νιώθουν ενοχές και φέρονται μετανιωμένοι και στοργικοί στη γυναίκα τους. Μια τέτοια συμπεριφορά κάνει τη σύζυγο να ελπίζει ότι όλα θα αλλάξουν και επιστρέφει ή παραμένει μαζί του, μέχρι τον επόμενο ξυλοδαρμό που αναπόφευκτα θα συμβεί.

Αυτό ονομάζεται “ο κύκλος της βίας”, αναλυτικά:

1ο Στάδιο, “Η ηρεμία πριν την καταιγίδα” καθώς ξεκινάει από μια ήρεμη περίοδο. Μπορεί να υπάρχουν «μικρής σημασίας» περιστατικά, με σπρώξιμο, απειλή, ρίψη αντικειμένων αλλά κανένα ξέσπασμα ακραίας βίας. Το θύμα είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει και να καθυστερήσει την μετάβασή του στο επόμενο στάδιο αποφεύγοντας να κάνει κάτι που μπορεί να θυμώσει τον θύτη.

2ο Στάδιο, "Βίαιο Στάδιο", και ξεκινά με μερικά εκρηκτικά ξεσπάσματα και σημαντική βία. Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και η γυναίκα κακοποιείται. Συνήθως ο δράστης ισχυρίζεται πως η γυναίκα του πρέπει να πάρει ένα μάθημα καθώς “δεν παίρνει από λόγια”.

3ο Στάδιο, "Η πλάνη του παραδείσου” καθώς είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται από θέρμη και τρυφερότητα από τον θύτη. Ο δράστης αλλάζει εντελώς καθώς γυρνά μετανιωμένος, απόλυτα ευγενικός, ισχυριζόμενος πως υπεραγαπά τη σύντροφό του και πως ήταν ένα λάθος της στιγμής. Ουσιαστικά αυτή είναι και η φάση θυματοποίησης για τη γυναίκα. Πολλές φορές μεσολαβεί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα ηρεμίας στο οποίο η γυναίκα πραγματικά νιώθει πως όλα έχουν αλλάξει και πως δεν απειλείται πια ώστε να είναι επιτακτική η ανάγκη να φύγει από αυτή τη σχέση. 

Η γυναίκα η οποία βιώνει οποιαδήποτε μορφή βίας δεν πρέπει να μένει μόνη αλλά να προσπαθήσει να βρει τη δύναμη να αναζητήσει βοήθεια. Για αυτό το λόγο τα συμβουλευτικά κέντρα έχουν αναπτυχθεί ιδιαιτέρως και είναι ανά πάσα στιγμή εκεί ώστε να βοηθήσουν και να ενημερώσουν για κάθε δικαίωμα που έχει η γυναίκα, για κάθε στήριξη νομική και κυρίως ψυχική.


By: Simplylife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου