Σελίδες

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Κάποιες προτάσεις για να οργανώσετε καλύτερα το Σαββατοκύριακο της Οικογένειας

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο - Συγγραφέα
Tα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούω από τους γονείς να αναφέρουν ότι εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος της καθημερινότητας δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να απολαύσουν την επαφή με τα παιδιά τους. Περιμένουν, λοιπόν, τα σαββατοκύριακα. Tότε ελπίζουν να ξεκουραστούν, να παίξουν με τα παιδιά τους, να βγουν έξω όλοι μαζί ως οικογένεια, να βρεθούν με το σύντροφό τους κ.λπ.
Σε αυτές τις περίφημες δύο ημέρες επενδύετε συνήθως τόσο πολλά που, στο τέλος, δεν καταφέρνετε να ξεκουραστείτε ούτε να χαρείτε, και ξεκινά η επόμενη εβδομάδα με ένα αίσθημα μη ικανοποίησης. Eίναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που «πρέπει» να γίνουν.
Όταν, μάλιστα, τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο, υπάρχει και το θέμα της μελέτης των μαθημάτων τους. Έτσι, τα σαββατοκύριακα είναι συχνές οι διαμάχες γύρω από το διάβασμα και τη «δουλειά» που έχουν τα παιδιά για το σχολείο, γιατί δεν είναι ασυνήθιστο να τα αφήνουν όλα για την τελευταία στιγμή! Eπίσης υπάρχουν και κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες που συνήθως γίνονται το Σάββατο, όπως ο αθλητισμός ή μια ξένη γλώσσα ή κάποιο φροντιστήριο.
Nα προσθέσουμε τα ψώνια της οικογένειας στο σούπερ μάρκετ, που πολλές φορές τα αφήνετε για το Σάββατο, ή το να βάλετε πλυντήριο, να μαγειρέψετε, να μαζέψετε το σπίτι κ.λπ. Tελικά, όπως φαίνεται, τα σαββατοκύριακα έχετε ένα ατελείωτο πηγαινέλα.
Κάποιες προτάσεις για το Σαββατοκύριακο της οικογένειας
• Να συζητήσετε με το σύντροφό σας πώς θέλετε να περνάτε το σαββατοκύριακο, ώστε να οργανώσετε όπως μπορείτε καλύτερα το χρόνο σας.
• Είναι σημαντικό να έχετε σχεδιάσει να κάνετε κάτι, για να περιμένετε με χαρά το τέλος της εβδομάδας.
• Να συζητήσετε με τα παιδιά σας και να συμφωνήσετε ότι η μελέτη των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή ή να έχουν μείνει πολύ λίγα, προκειμένου να έχουν και αυτά ελεύθερο χρόνο να παίξουν, να συναντήσουν τους φίλους τους.
• Ακόμα κι αν έχουν κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες, στον ενδιάμεσο χρόνο μπορείτε να κάνετε κάτι για εσάς, π.χ., έναν περίπατο στα μαγαζιά ή να βγείτε για έναν καφέ.
• Προγραμματίστε να κάνετε την τακτοποίηση του σπιτιού τις άλλες μέρες της εβδομάδας.
• Tο σαββατοκύριακο είναι μια καλή ευκαιρία για να βγείτε έξω.
• Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε οικογενειακά, π.χ., έναν περίπατο στην παιδική χαρά, να δείτε ένα έργο στον κινηματογράφο, ή να επισκεφθείτε φίλους. Αυτά θα δώσουν μεγάλη χαρά στα παιδιά.
• Καλό θα είναι, κατά διαστήματα, να πραγματοποιείτε κάποια ημερήσια «οικογενειακή απόδραση».
• Πολλοί θεωρούν πολυτέλεια αυτές τις εκδρομές, όμως, στην πραγματικότητα, αποτελούν αληθινή ανάσα, γιατί δυναμώνουν τις οικογενειακές σχέσεις, εξισορροπούν τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και «χαλαρώνουν» τη διάθεση ακόμα και των πολύ μικρών παιδιών.
• Είναι σημαντικό να οργανώνετε κάτι οι δυο σας ως ζευγάρι, μόνοι σας ή με φίλους σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, να χαλαρώσετε και να έρθετε πιο κοντά.
• Tο σαββατοκύριακο, λοιπόν, είναι η μικρή σας ανάσα ξεκούρασης, διασκέδασης, χαλάρωσης και επικοινωνίας. Aπό εσάς εξαρτάται ο τρόπος που θα το χρησιμοποιήσετε.
- See more at: http://www.akappatou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου