Δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια κοντά στα παιδιά μας για να τα προστατέψουμε από κάθε κακό. Γι’ αυτό, πρέπει από μικρή ηλικία να τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια για να μπορούν να προστατεύουν μόνα τους τον εαυτό τους.
Να τι πρέπει να ξέρουν για να αντιδράσουν έγκαιρα σε περίπτωση που κάποιος ενήλικας προσπαθήσει να τα παρενοχλήσει σεξουαλικά:
1. «Το σώμα σου σου ανήκει». Εξηγήστε στο παιδί από μικρή ηλικία ότι κάθε άνθρωπος έχει απόλυτη εξουσία πάνω στο σώμα του και μπορεί να επιλέξει εάν θέλει κάποιος να το αγγίξει ή όχι. Μιλήστε του για τον «κανόνα του εσώρουχου»: κανείς δεν έχει δικαίωμα να το αγγίξει στην περιοχή που καλύπτεται από το εσώρουχό του.
2. «Εάν η διαίσθησή σου λέει ότι κάτι είναι κακό, τότε μάλλον είναι».Μάθετε στο παιδί να εμπιστεύεται το ένστικτό του. Εάν η συμπεριφορά κάποιου ενήλικα τού φαίνεται παράξενη ή του προκαλεί αμηχανία, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να σας ενημερώσει αμέσως.
3. «Κι εγώ εμπιστεύομαι το δικό μου ένστικτο». Εάν νιώθετε άβολα όταν κάποιος συγκεκριμένος ενήλικας βρίσκεται κοντά στο παιδί σας –ακόμα κι αν είναι άτομο «υπεράνω υποψίας»- μην το αφήνετε ποτέ μόνο μαζί του.
4. «Εάν θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον, υπάρχουν άνθρωποι –εκτός από μένα- που μπορείς να εμπιστευτείς». Φτιάξτε ένα δίκτυο υποστήριξης. Μιλήστε στο παιδί για το ποιους μπορεί να εμπιστευτεί όταν νιώθει την ανάγκη να εκμυστηρευτεί κάτι και δεν μπορεί –ή δεν θέλει- να μιλήσει σε εσάς.
5. «Μπορείς να συζητάς μαζί μου τα πάντα». Φροντίστε στην οικογένειά σας να μην υπάρχουν θέματα-ταμπού αλλά να μιλάτε ανοιχτά για οτιδήποτε, ακόμα και για ζητήματα που μπορεί να προκαλούν ντροπή ή αμηχανία, χωρίς να κρίνετε όποιον θέτει το ζήτημα αλλά δείχνοντας πάντα διάθεση για κατανόηση και υποστήριξη.
6. «Να ξέρεις ότι πάντα έχω χρόνο και διάθεση να ακούσω ό,τι έχεις να πεις». Πάντα να αφιερώνετε όλη την προσοχή σας όταν σας μιλάει το παιδί σας. Έτσι, εάν κάποια στιγμή θέλει να σας εμπιστευτεί κάτι σημαντικό, θα ξέρει ότι είστε εκεί για να το ακούσετε.
7. «Όταν δεν θέλεις κάτι, πες ‘όχι’ και υποστήριξέ το με θάρρος».Προσπαθήστε να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση που γνωρίζει τα δικαιώματά του και ξέρει πότε πρέπει να επιβάλλει τη δική του άποψη. Εάν το παιδί σας είναι από τη φύση του πιο ντροπαλό, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου