Φύσσα Έφη
Θέλετε να γεμίσει το σπίτι σας από το γέλιο των παιδιών σας; Θέλετε να μειωθούν οι τσακωμοί και οι γκρίνιες; Να μπορείτε να συνεννοηθείτε και να συνεργαστείτε με καθέναν ξεχωριστά και ως οικογένεια; Θέλετε να φέρετε στο σπίτι σας τη χαρά; Να έχετε χαρούμενα παιδιά;
Ποιος μπορεί να πει όχι; Κανείς.
Πώς όμως μπορείτε να τα καταφέρετε; Δείτε τις παρακάτω προτάσεις:
> Αναλογιστείτε τι πραγματικά θέλετε για τα παιδιά σας. Υγεία και χαρά; Να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι, να σπουδάσουν, να βρουν μια καλή δουλειά, να κάνουν οικογένεια, να έχουν φίλους, να είναι καλά παιδιά… Και η λίστα των επιθυμιών δεν τελειώνει ποτέ. Αν δεν είναι η υγεία και η χαρά αυτό που θέλετε για τα παιδιά σας, αλλά πάντα υπάρχει και κάτι ακόμα να το συμπληρώνει, πάντα θα υπονομεύετε τη δική σας προσπάθεια ή και τη δική τους να είναι χαρούμενα. Γιατί; Γιατί θα κάνετε μεγάλη προσπάθεια να πετύχουν αυτό το «κάτι ακόμα», ενώ στην πραγματικότητα αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και την ενέργεια που τη συνοδεύει θα τη θέλαμε για να προσφέρετε υγεία και χαρά σε αυτά. Όταν είμαστε επικεντρωμένοι στην υγεία και τη χαρά, δηλαδή στη σωματική και τη συναισθηματική υγεία των παιδιών μας, εκείνα γίνονται παιδιά ώριμα, παιδιά που αισθάνονται ασφαλή, άρα παιδιά με αυτοπεποίθηση, παιδιά που θα κάνουν σοφές επιλογές στη ζωή και θα είναι δικές τους. Το είχατε σκεφτεί;
> Μειώστε τις προσδοκίες σας, μην έχετε απαιτήσεις από τα παιδιά σας. Μην περιμένετε πράγματα από εκείνα και αυτά θα έρθουν. Πώς θα γίνει αυτό; Θα έρθουν φυσικά. Είμαστε φτιαγμένοι για να κάνουμε όμορφα πράγματα και τα κάνουμε με φυσικό τρόπο, όταν μεγαλώνουμε σε οικογένειες που μας αγαπούν και μας φροντίζουν, μας αποδέχονται όπως και να είμαστε, δεν προσπαθούν να μας αλλάξουν, μας σέβονται και όλα αυτά με συνέπεια και σταθερότητα. Φανταστείτε το παιδί σας σαν ένα λουλούδι. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε άλλο, για να ανθίσει, από τα βασικά. Καλό χώμα, ήλιος, πότισμα και αυτά με συνέπεια και σταθερότητα. Δεν θα ανθίσει νωρίτερα, αν αυτό θέλετε, δεν θα παραμείνει ανθισμένο για πάντα επειδή εσείς το ζητήσατε,δεν θα αλλάξει χρώμα ή είδος. Αν η επιθυμία σας είναι να συνεχίσει να ανθίζει, θα πρέπει να σεβαστείτε τις ανάγκες του και να τις καλύπτετε όποτε το χρειάζεται, να σεβαστείτε το ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, να σεβαστείτε την επιλογή του να στρέψει το άνθος του δεξιά ή αριστερά, πάνω ή κάτω, να σεβαστείτε αυτό που είναι. Σεβαστείτε το και αυτό θα μεγαλώσει και θα ανθίσει φυσικά. Είναι στη φύση του!
> Περάστε χρόνο μαζί τους. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη. Έχουν ανάγκη το παιχνίδι μαζί μας, τη γλυκιά μας κουβέντα, το ψιλοκούβεντό μας, το χάδι και την αγκαλιά μας, την απλή πολλές φορές παρουσία μας. Βγείτε με τα παιδιά σας έξω βόλτα περπατώντας, με το αυτοκίνητο, το ποδήλατο, παίξτε μαζί τους έξω, τραγουδήστε μαζί τους, ζωγραφίστε μαζί τους, πείτε μαζί ιστορίες, πηγαίνετε θέατρο, κινηματογράφο, δείτε ταινίες σπίτι, μαγειρέψτε, κάντε μαζί τις δουλειές του σπιτιού συζητώντας, καθίστε μαζί στο τραπέζι έστω τα σαββατοκύριακα…. Μοιραστείτε τη ζωή σας μαζί τους. Θα τα κάνετε τόσο χαρούμενα, όσο δεν φαντάζεστε.
> Δώστε στα παιδιά σας χρόνο, το δικό τους ελεύθερο χρόνο. Πώς είστε στο τέλος μιας κουραστικής μέρας; Πώς θα αισθανόσασταν, αν δεν είχατε αυτό το λίγο χρόνο, που έχετε κάθε βράδυ, αποκλειστικά για εσάς; Μήπως δεν έχετε; Πώς αισθάνεστε γι’αυτό; Πώς θα ήταν η ζωή σας αν δεν είχατε εκείνες τις λίγες ώρες, που ξεκλέβετε τα σαββατοκύριακα, για να κάνετε κάτι διαφορετικό; Αν δεν είχατε καθόλου διακοπές; Δεν θέλετε να το σκέφτεστε; Μπήκατε λοιπόν στη θέση του παιδιού σας, όταν δεν έχει καθόλου χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι ή καθόλου προσωπικό χρόνο (μεγαλύτερα παιδιά). Όταν τα παιδιά δεν έχουν προσωπικό χρόνο ή δεν παίζουν ελεύθερα, γίνονται δύστροπα, επιθετικά, γκρινιάζουν, τσακώνονται με εσάς ή τα αδέλφια τους, κουράζονται και δεν μαθαίνουν. Μην παραγεμίζετε τα πρόγραμμά τους, βοηθήστε τα να βρουν προσωπικό χρόνο, αφήστε τα να παίξουν και βάλτε οπωσδήποτε το ελεύθερο παιχνίδι στο πρόγραμμά τους από τη στιγμή που θα πιάσουν για πρώτη φορά ένα αντικείμενο στα χέρια τους ως μωρά. Δώστε τους το χρόνο που χρειάζονται για να «αναπνεύσουν», θα τα κάνετε χαρούμενα.
> Φροντίστε τον εαυτό σας. Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και τις ανάγκες του. Ασχοληθείτε με το σώμα και την εικόνα του. Πάρτε το χρόνο σας για να σκεφτείτε, να συλλογιστείτε, να κάνετε τον απολογισμό της ημέρας, του μήνα, του χρόνου… Τι θέλω πραγματικά από τη ζωή; Το έχω; Ποιος ή τι μου δίνει τη χαρά στη ζωή; Έρχομαι σε επαφή με αυτό όσο συχνά το έχω ανάγκη; Με ποιον ή πού αισθάνομαι ασφαλής, «σαν στο σπίτι μου»; Αισθάνομαι άραγε συχνά ασφαλής; Γιατί όχι; Τι θα κάνω, για να αισθανθώ έτσι; Σιγουριά, αυτοπεποίθηση. Ποιοι είναι οι άνθρωποι, οι καταστάσεις, ποιες είναι οι σκέψεις που με κάνουν να αισθάνομαι αδύναμη/ ος; Τι θα κάνω για να αισθάνομαι ότι θα τα καταφέρω, ότι μπορώ να σταθώ στα πόδια μου; Κι άλλες αμέτρητες σκέψεις που χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας, αν για κάποιο λόγο δεν αισθανόμαστε ο εαυτός μας, όπως αυτός πραγματικά είναι, όπως αυτός ήρθε στον κόσμο για να είναι, όπως θέλετε εσείς να είναι. Και γιατί όλα αυτά; Για να μπορείτε να υπερπηδάτε τα εμπόδια, που έτσι κι αλλιώς θα έρθουν, για να μπορείτε να βγάλετε από τη ζωή σας του «τοξικούς» για εσάς ανθρώπους, για να μπορείτε να αλλάζετε ότι δεν σας αρέσει, ότι δεν είστε εσείς, για να «ρέει» η ζωή σας φυσικά, σαν το νερό στο ποτάμι, για να είστε χαρούμενοι. Αν δεν είστε εσείς χαρούμενοι δεν θα είναι ποτέ και τα παιδιά σας. Ακόμα χειρότερα, τα παιδιά σας με τη δική τους ακόμα ανώριμη σκέψη, θα πιστεύουν ότι εκείνα φταίνε για τα δικά σας δυσάρεστα συναισθήματα. Οι συνέπειες συνήθως είναι οδυνηρές. Μην κρύβεστε από τα παιδιά σας, απλά φροντίστε τον εαυτό σας και θα τα κάνετε χαρούμενα.
Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί κανείς να το πιστέψει. Μην ξεχνάτε η χαρά πολλαπλασιάζεται όταν τη μοιράζονται τουλάχιστον δύο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου